20. April 2011

BiH, Sandžak – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić nije isključio mogućnost da će se kandidovati za funkciju reisul-uleme Islamske zajednice BiH.

Međutim, kako je rekao, o tome je još rano govoriti.

Gostujući u emisiji “Telering” sarajevske televizije OBN, muftija Zukorlić je na direktno pitanje da li će se kandidovati za reisul-ulemu Islamske zajednice BiH i na toj funkciji zamijeniti Mustafu Cerića, odgovorio:”Bog zna”.

Muftija Zukorlić je rekao da je njegova prva reakcija na to pitanje bila da on sebe ne vidi na funkciji reisul-uleme, ali je dodao da je to zato jer o tome nije ni razmišljao, zato što je još rano.

Inače, mandat reisul-ulemi Ceriću ističe u novembru ove godine, a izbori bi trebalo da budu završeni u martu naredne godine.

Muftija Zukorlić je kazao da mu je Sarajevo duhovni, nacionalni i etnički centar, a Beograd mu je glavni grad države u kojoj živi.

On tvrdi da nema problem s Beogradom, već sa ljudima koji čine vlast u Srbiji, kao što je nekada imao problem sa Slobodanom Miloševićem.

“Samo tražim od države Srbije da napravimo partnerski odnos i samo u tom slučaju, uz uvažavanje mojih kolektivnih i individualnih prava, pristajem da gradim i branim Srbiju kao svoju domovinu, kao krov nad svojom glavom, da je volim i da za nju navijam i da joj budem jedan od vojnika”, poručio je muftija Zukorlić.

On je dodao da, u suprotnom, sebe neće omalovažavati i dopuštati da ga neko ugnjetava, a da taj neko očekuje da mu se on dodvorava.

Muftija Zukorlić je ponovio da je najbolje rešenje za Sandžak autonomija u skladu sa, kako je rekao, evropskim standardima. Autonomija nikako ne znači i secesiju, što je, kako je rekao, samo još jedna izmišljotina koja se lansira samo da bi njega satanizovala.

“Mi ne tražimo etničku, već regionalnu autonomiju za sve građane koji žive u Sandžaku i uz punu garanciju granica Srbije i Crne Gore”, rekao je muftija Zukorlić, koji smatra da tu nema ničeg spornog i da je to i preporuka Evropske unije da se kroz regione sa izvjesnim stupnjem autonomije rješavaju svi problemi.

Izvor: B92.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles