Muftija Zukorlić: Bošnjaci jedni drugima nisu dušmani

0
22

Nosilac liste „Matica bošnjačka“ na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno nacionalno vijeće (BNV) akademik muftija Muamer Zukorlić pozvao je večeras u Novom Pazaru Bošnjake da zakopaju “dušmanske sekire i spuste dušmanske zastave” i pokažu dobrotu i nesebičnost prema komšijama iz drugih stranaka i lista.

On je na završnom predizbornom skupu ove liste na Gradskom trgu rekao da sve uvredljive riječi treba da utihnu, jer je to vjerska, nacionalna i moralna obaveza svih Bošnjaka.

„Pokažimo u narednim danima dobrotu i nesebičnost prema komšijama iz drugih stranaka i lista, za koje nekada mislimo da su dušmanske. Ne nisu, ne postoje dušmanski Bošnjaci, samo konkuretni i protovnici. Mi jedni drugima ne možemo biti dušmani nikada, pa makar to tako izgledalo“, rekao je muftija Zukorlić, koji i lider i narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP).

On je istakao da je Sandžaku potreban ambijent u kome neće više biti svadje, a da jedina podjela bude na dobre i loše ljude.

„Treba nam Sandžak sa nacionalnim bošnjačkim jedinstvom, gdje se nećemo dijeliti na čaršijske i seljake, jer smo mi svi jedno, braća, od jednog čovjeka i jedne žene stvoreni, nema razlike madju nama. Oni koji nas dele po ovoj ili onoj osnovi su najlošiji dio našeg naroda, oni moraju u začelje kolone“, rekao je Zukorlić.

Dodao je da će pobjeda ove liste na izborima značiti pobjedu svih Bošnjaka, ali i svih gradjana Sandžaka, pa i Srbije, ma koje nacionalnosti bili.

„Pobjedom naše liste Srbija i Bosna će dobiti pravog i iskrenog posrednika, koji ne mrzi državu u kojoj živi, a koji je svjestan svoje matice. Ubjedićemo srpsku elitu da stavi tačku na destrukciju Bosne, da shvate da je u intersu Srbije čvrsta, jaka i cjelovita Bosna. Mi se ne bojimo da sjedimo ni sa kim, vidjeli ste da kulturno i bez psovki razgovaramo u Beogradu i sa nacionalistima i sa osudjenim ratnim zločincima. U razgovoru sa njima ja predstavljam vas i sebe i ono što nosim u grudima svojim a to su naše bošnjačke vrijednosti“, rekao je Zukorlić.

Rekao je i da je centralna figura programa ove liste slobodan i dostojanstven čovjek, kojeg niko neće ucjenjivati jer pripada dugoj partiji, da bi dobio posao, i koji će biti ponosan jer pripada bošnjačkom narodu.

„Ovim pobjednilčkim pohodom ćemo dokazati da je moguće biti faktor pomirenja: pomirenja unutar porodica, medju partijama, komšijama, pojedinačno, ali i medju Srbima i Bošnjacima, medju državama regiona. Bošnjaci su jedini narod koji je nakon raspada Jugoslavije ostao u značajnim brojkama da živi u svim republikama koje su nastale. To znači da smo raspad te države platili najskuplje i tokom rata, a i činjenicom da smo tako razdvojeni. Zato ćemo ostati dosljedni putu evropskih integracija, jer je to šansa da gubljenjem značaja granica mi ponovo budemo zajedno i u prilici da se medjusobno povezujemo i budemo nacionalno jedinstveni“, rekao je Zukorlić.

On je istakao da su Bošnjaci kroz istoriju bili faktor koji je uvijek stajao na strani dobra, uprkos svim stradanjima u brojnim ratovima i raznim drugim progonima i pritiscima koji su dovodili do brojnih i masovnih iseljavanja.

„Buduće BNV, na čelu sa Maticom bošnjačkom, biće uvijek na strani istine, na strani pravde, pomirenja, čovjeka, pojedinca, porodice, zajednice i cijelog naroda. Bošnjaci svjesni da je došao trenutak da otvore novu stranicu, stranicu slobode, iskrenosti prema sebi, porodoci, zajednici i Bogu“, rekao je Zukorlić.

izvor: radiostoplus

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.