19. Decembar 2010

Sjeverni Sandžak – Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić izjavio je da režim u Beogradu svojim ignorantskim ponašanjem može od Sandžaka da napravi “novo Kosovo”.

“Ukoliko političke poruke s vrha idu stalno u pravcu da se nama ne vjeruje, onda je jako teško uspostavljati stabilnost”, rekao je muftija Zukorlić za novosadski “Dnevnik”.

“I neuporedivo je veća šansa da Sandžak postane novo Kosovo ovakvim ponašanjem. Sve je isto kao što je Milošević radio na Kosovu”.

On je kazao da je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), čiji je nosilac liste bio u izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), zbog ponašanja vlasti u Beogradu, proširila svoje zahtjeve sa kulturno-prosvjetne autonomije na punu autonomiju Sandžaka, koja, prema njegovim riječima, ima svoje historijsko i ustavno uporište.

“Mi samo tražimo stepenastu vlast isključivo u okvirima Ustava, jer podsjetit ću da najviši pravni akt Srbije predviđa mogućnost osnivanja novih autonomija”, objasnio je Zukorlić.

On je rekao da je odlučio da se obrati međunarodnim institucijama i javnosti jer organi vlasti u Srbiji ne daju šansu da se u domaćim institucijama u okviru postojećih zakona riješe problemi.

“U tom kontekstu je tačno da mi aktivno djelujemo na polju internacionalizacije bošnjačkog i sandžačkog pitanja u Srbiji”, kazao je muftija Zukorlić.

On je naveo da je spreman da prestane sa takvim aktivnostima ukoliko država pokaže dobru volju da otvorena pitanja kroz dijalog riješi u okvirima sistema vlasti Srbije.

Muftija Zukorlić je rekao da bi BKZ pristala na nove izbore za BNV isključivo ako bi cjelokupni predizborni, izborni i postizborni postupak, što uključuje i kontrolu biračkih spiskova, bio organizovan od strane sjedišta Misije OEBS-a u Beču.

On je ponovio optužbe na račun šefa Misije OEBS-a u Srbiji Dimitriosa Kipreosa, za koga je rekao da je bio pristrasan prilikom afere o izborima za BNV.

Muftija Zukorlić je dodao nema ništa protiv OEBS-a kao organizacije, koja je, kako je kazao, kroz protekle decenije pokazala svoju kredibilnost i objektivnost, ali je rekao da je Kipreos “pojedinac koji djeluje potpuno suprotno načelima i principima OEBS-a”.

Muftija Zukorlić je kazao da mu ne pada na pamet da bude na čelu političke partije, ali je dodao da mu njegova duhovna i obrazovna pozicija u bošnjačkom narodu ne smeta da ima politički stav i da ga otvoreno kaže.

Izvor: B92.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles