23. Januar 2011

Sjeverni Sandžak – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić pozvao je muslimane da ne dozvole realizaciju projekta asimilacije i pokrštavanja njihove djece kroz učešće na skupovima koji će biti organizovani povodom predstojećeg oblježavanja školske slave Svetog Save.

“Teško je zdravom razumu da shvati da u sekularnoj državi, kakva je Srbija, javne institucije, kakva je škola, imaju svoju pravoslavnu slavu, a da se istovremeno zahtijeva lojalnost svih drugih građana koji nisu pravoslavci”, navodi se u poruci, objavljenoj na sajtu Islamske zajednice.

On je pozvao roditelje da podrže i ohrabre svoju djecu u bojkotu aktivnosti i pasivnog učešća na skupovima povodom Svetog Save.

U pozivu se navodi da je obilježavanje Svetog Save još jedan projekat asimilacije, gdje se za razliku od prethodnog Svetog Nikole, “drsko, grubo, brutalno krše vjerska i ljudska prava pripadnika islama”.

Pritom, dodaje se, muslimani ne preduzimaju ništa značajno u cilju zaštite svojih prava.

“Upozoravajući sve nas kojima je Uzvišeni Alah dao djecu i porodicu kao emanet, Poslanik Muhamed, s.a.w.s., kaže: Svi ste vi pastiri i svako će od vas biti odgovoran za svoje stado. Dakle, dragi brate, ti si pastir u svojoj porodici i ti si odgovoran za sve propuste svoje porodice; ti si odgovoran, a i svi mi sa tobom, što našoj deci, u našim školama, sa većinskim muslimanskim učenicima i bošnjačkom tradicijom, neko iz Beograda nalaže, a onaj u našem gradu sprovodi, da Sveti Sava, srpski prosvjetitelj i prvi srpski arhiepiskop i utemeljitelj Srpske pravoslavne crkve, bude predstavljen kao vrijednost koju trebaju osjetiti i prihvatiti kao svoju, kao dio svoje biti.”

U poruci se upozorava da su muslimani odgovorni na ovom i na budućem svjetu jer ništa nisu preduzeli, niti su digli glas i kazali da Sveti Sava nije dio njih i da oni ne žele biti dio njega.

Napominje se i da je uzaludan trud, kako se navodi, režima da okupi i kupi dovoljno dobrih i finih Bošnjaka i muslimana u cilju ostvarenja svojih nehumanih ciljeva, “ali neće uspjeti u tome jer ovaj naš kraj neplodno tlo za sjetvu i žetvu diskiminatorskih projekata nad muslimanima u ovoj državi”.

Takvi pozivi neće donijeti ništa dobro ni Bošnjacima, ni onima koji su vjernici, već samo komplikuju situaciju u Sandžaku – ocjenjuje za „Blic“ Meho Omerović, visoki funkcioner SDP.

– Vjerska pitanja su uvijek posebno osjetljiva u mješovitim sredinama. Šta god bilo u prošlosti, danas je situacija drugačija, moramo poštovati jedni druge i praznike. Svakodnevna proizvodnja tema koju Zukorlić nameće u javnosti neće donijeti ništa dobro Bošnjacima. Problemi postoje, oni se moraju rješavati dijalogom, a ne dolijevanjem ulja na vatru – kaže Meho Omerović.

SDA Sulejmana Ugljanina se nije oglasila po ovom pitanju.

Izvor: Novosti.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles