3. Septembar 2010

Sjeverni Sandžak – Posle niza optužbi na račun državnih organa Srbije koji, po njemu, krše vjerska i ljudska prava muslimana u Srbiji, a naročito posle nesporazuma oko vjeroučitelja i placa u Novom Pazaru za koji Islamska zajednica tvrdi da treba da joj bude vraćen, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić je spisku krivaca dodao i Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Iza događaja kojima se ugrožavaju prava muslimana u Srbiji stoji Srpska pravoslavna crkva – rekao je muftija Muamer ef. Zukorlić uz žaljenje što to mora da kaže. Muftija Zukorlić je rekao da je Islamska zajednica tražila da se SPC izjasni o saopštenju Komisije za vjeronauku Vlade Srbije , u kojoj je član i vladika Irinej Bulović, o neimenovanju Mevluda Dudića za člana te komisije, ali da odgovora nije bilo. On je dodao da i kada je Islamska zajednica htela da uspostavi saradnju sa Radio-televizijom Srbije, opet su ga uputili, nije rekao ko, na vladiku Irineja.

– Srpska pravoslavna crkva je jako zainteresovana da Islamska zajednica oslabi, da se zaustavi njen razvoj. Organi države Srbije su u stvari poluge za ostvarenje programa SPC – rekao je Zukorlić. On je rekao da se SPC sveti Islamskoj zajednici, zato što je ova (islamska) zajednica u vreme donošenja Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama spriječila da SPC i formalno ima povlašćeni položaj, mada je taj povlašćeni položaj crve u velikoj meri ostao.

– Mi smo jedina vjerska zajednica koja se odvažila da se suprotstavi neprikosnovenom uticaju SPC u državi. Katolička crkva nema lokalne ambicije, ona svoje probleme rješava preko Vatikana, druge crkve i vjerske zajednice nemaju kapaciteta da se suprotstave dominantnoj ulozi SPC, pa je ostala samo Islamska zajednica koja predstavlja problema koji treba eliminisati – rekao je muftija Zukorlić i dodao da sada „sumnja u iskrenost izvinjenja patrijarha SPC posle ružnih izjava na račun muslimana. Muftija Zukorlić kaže da se Islamskoj zajednici uskraćuju prava, jer joj se ne vraća, čak joj se otima imovina, a država Srpskoj pravoslavnoj crkvi poklanja imovinu.

– Ne samo da se SPC vraća imovina, njoj se i poklanja, kao na primer hotel Sopoćani, koji je Crkvi poklonjen odlukom vlade. Vidite, kolika je to diskriminacija, jednom odlukom vlade se SPC poklanja, a drugom odlukom vlade se uskraćuju prava Islamskoj zajednici. I toj atmosferi treba imati kapaciteta doživjeti Srbiju kao svoju domovinu i biti lojalan – rekao je Zukorlić.

– Država u stvari hoće vjerske zajednice kao poluge svoje vlasti – rekao je Zukorlić i objasnio zašto su njegovi vjeroučitelji odustali od protesta u Beogradu.

– Znali smo da su pripremljeni razni mesari, piljari, pekari i razni kriminalci sa ahmedijama na glavi da izazovu incidente, pa da se napravi scena kao ona u Gračanici, kada su se tukli monasi, da se sada tuku hodže – rekao je Zukorlić. On je istakao da ne razume maloumnost režima da u dolasku vjeroučitelja i imama u Beograd vidi opasnost, a ne šansu da se reše problemi, ali i dodao da je sve manje adresa u Beogradu gde može da ode „sem na aerodrom”.

Iako su vjeroučitelji Islamske zajednice u Srbiji do daljnjeg odložili protest u Beogradu, muftija Zukorlić je istakao da će i muslimani i ova vjerska zajednica istrajati u borbi za svoja prava i najavio mogućnost protesta đaka i roditelja ispred škola gdje budu primljeni kvaziveroučitelji, odnosno oni koje pošalje Islamska zajednica Srbije sa Ademom Zilkićem na čelu.

– U našoj borbi za naša prava mi nećemo posustati. Na našoj strani su Bog, narod i međunarodna zajednica – poručio je muftija Zukorlić.

Izvor: Politika.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles