Muftija Kujević – Dan Sandžaka, dan istine i pravde

0
305

 

Sandžak je historijska regija u kojoj se vjekovima baštini uvažavanje i poštovanje među svim narodima koji u njemu žive. Na današnji dan( 20. 11.) prije sedamdeset i pet godina svi narodi u Sandžaku Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci osnovali su Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Sandžaka ( ZAVNOS) u Pljevljima ravnopravno kao sve republike bivše Jugoslavije koje su imale svoj ZAVNO. Za prvog predsjednika predsjedništva ZAVNOS-a izabran je Sreten Vukosavljević a za njegovog zamjenika Muftija Murat ef. Šećeragić povjerenik Islamske zajednice za Sandžak, Srbiju i Crnu Goru.

Muslimanski narodi u Bosni i Sandžaku prije svega Bošnjaci su crpeći svoju kulturu iz savršenog islamskog učenja uvijek bili za pravdu a strogo usmjereni protiv nepravde. Zato Bošnjaci u svojoj historiji nisu imali nijedan fašistički pokret za razliku od drugih naroda. Prvu deklaraciju protiv fašizma a radi zaštite Jevreja, Roma i drugih žrtava koje se nacisti besumično ubijali donijeli su prviši Bošnjaka u Sarajevu na čijem čelu je bio ugledni alim Mehmed ef. Handžić.

I danas kao i kroz povijest mi smo strogo opredijeljeni da gradimo a protiv svakog razgrađivanja. Hoćemo da Sandžak bude mjesto susreta a ne sudara i razlogom stabilnosti a ne nemira. Kao moderna evropska prekogranična regija Sandžak će da učvrsti svih pet država koje se naslanjaju na njega Crnu Goru, Srbiju, Bosnu, Albaniju i Kosovo.

U tom smislu svim stanovnicima Sandžaka želim sretan 20. novembar, Dan Sandžaka uz molbu Stvoritelju da im podari sve najbolje za njih i njihove porodice na oba svijeta.

Muftija sandžački

hfz. Abdurrahman ef. Kujević

Informativna služba Muftijstva sandžačkog


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.