17. Mart 2013

Luksemburg – U povodu godišnjice osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburga upriličena je manifestacija sa bogatim kulturnim sadržajem.

U svom izlaganju predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Ferid Muhić govorio je o nepostojanju razloga za dilemu oko historijskog nacionalno-etničkog imena Bošnjak, ukazujući da je otvaranje rasprave na ovu temu među intelektualcima i u sarajevskim medijima veoma opasna pojava koja prijeti da ugrozi nacionalni identitet i opstanak Bošnjaka.

U svom izlaganju glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić govorio je o nužnosti uspostave nacionalnog safa od Novog Pazara do Sarajeva, od Struge do Kladuše, od Anadolije do Skandinavije i od Novog Zelanda do Kanade.

Nacionalne institucije: Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Bošnjačka nacionalna fondacija, Bošnjačka kulturna zajednica i Svjetski bošnjački kongres zapravo predstavljaju nacionalne safove bošnjačkog naroda.

Nakon tribine Muftija je predvodio donatorsku akciju za izgradnju Bošnjačkog kulturnog centra na Bihoru u Petnjici, gdje je prikupljeno 77.000 eura.

U okviru manifestacije u Luksemburgu održana je promocija Sandžačkog rječnika.

(Mešihat)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles