Muftija dr. Mevlud ef. Dudić predvodio džuma namaz u džamiji u Rajčinoviću

1
3

DSC_0819Novi Pazar – Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić održao je hutbu i predvodio džuma namaz u džamiji u Rajčinoviću.

Muftija Dudić je na samom početku govorio o značaju i vrijednosti džuma namaza i nagalsio da samim dolaskom na džuma namaz mi potvrđujemo vjeru u Allaha dž.š.

“Džuma je hetični ibadet i razlikuje se od drugih ibadeta, pa se tako i ovaj dana razlikuje od drugih dana. Petak je po hadisu Muhameda a.s. najznačajniji dan u hefti, učenjaci kažu da je samo je dan Arefata značajniji od ovog dana, dok je petak na istoj deredži sa danima Bajrama.”

Dr. Mevlud ef. Dudić je prisune podsjetio da treba da se radujemo jer se nalazimo u odabranom mjesecu, mjesecu rođenja Pejkambera a.s. Samim tim u ovome čitavom mjesecu muslimani treba da razmišljaju šta Poslanik a.s. znači u njihovom životu, te da se zapitamo da li i koliko volimo Muhammeda a.s.

“Braćo mi treba da smo ponosi i Allahu zahvalni što pripadamo ummetu Muhameda s.a.v.s.
Uzvišeni Allah kaže “A tebe smo, Muhammede, kao milost svjetovima poslali”, jesmo li svjesni ove Kur’anske istine da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslan kao milost svim svjetovima, a ne samo kao milost muslimanima, znamo li da je on, sallallahu alejhi ve sellem, bio najmilostiviji čovjek, najskromniji, najpobožniji, najdarežljiviji, najhrabriji, najoštroumniji i najplemenitiji i je li nam on, sallallahu alejhi ve sellem, istinski uzor?”

Pejkamberu a.s. povjeren je časan zadatak da ljudima prenese Kur’an, Allahovu Objavu, koja je Uputa čovječanstvu, u koji nema sumnje, za koji se Allah, subhanehu ve te’ala, obavezao da će ga čuvati, a Kur’an ljudski rod upućuje, raduje, upozorava, liječi, štiti i rasterećuje.

Muftija Dudić je na kraju prisutnim džematlijama uputio savjet da donose salavate na Muhammeda a.s. jer nas tome uči Allah dž.š. suri al-Ahzāb: “Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o vjernici, blagosiljajte ga i vi, i pozdrav mu pošaljite.”

Podjsećamo da u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela – Dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar organizira svečanost, koja će se upriličiti večeras, u džamiji u Donjem Šutenovcu, nakon jacije-namaza.

SANA – Rejhan Zećović

DSC_0816 DSC_0817 DSC_0819 DSC_0824 DSC_0826 DSC_0829


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.