Muftija boravio u Srebrenici povodom 20 god. NVO Prosvjetitelj (Foto)

2
22

BiH – Ekipa Islam My Life TV bila je jedna od preko šezdeset bošnjačkih ( NVO  Asocijacija Udruženja ), koje su se okupile u Srebrenici na 20. godišnjicu osnivanja Udruženja”Prosvjetitelj” Srebrenica.

Zbog sve snažnije društvene, kulturne, ekonomske, pa i vjerske ugroženosti, kao i nedostatka inicijative u području poboljšanja saradnje udruženja koja djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine.Udruženje “Prosvjetitelj” Srebrenica, odlučilo je da putem kampanje javnog zagovaranja organizuje susrete NVO u Srebrenici 27.04.2013. godine ( Subota ) i bude domaćin tih susreta.

S tim ciljem “Prosvjetitelj” je posjetio niz udruženja širom Bosne i Hercegovine.

Neki od ciljeva susreta su : razmjena ideja, iskustava, programskih ciljeva, vlastitih resursa. Jedan od najbitnijih ciljeva jeste uzajamno pomaganje na Putu Istine, i sticanje zadovoljstva Uzvišenog Gospodara.

NVO su se okupile u Memorijalnom centru Potočari uz kratak čas historije i obilazak mezarja te međusobnog upoznavanja nakon ćega su imali priliku da pogledaju video prezentaciju, retrospektivu rada udruženja “Prosvjetitelj Srebrenica” 1993 – 2013. godine, te prijedloga za realizaciju zajedničkih projekata NVO sa akcentom na manji BH entitet.

Uslijedila su obraćanja naćelnika općine Srebrenica, predstavnika Koalicije 1. Mart, odabranih gostiju, među kojima istićemo glavnog sandžačkog muftiju Muamera ef. Zukorlića, bivšeg prvaka svijeta u kikboxu Salku Zildžića, te predstavnika tuzlanskog muftijstva, predstavnika Behram begove medrese, rijaseta BH, bošnjačkih medija i drugih gostiju.

Dodjeljena su i posebna priznanja za određene institucije , NVO i istaknute pojedince iz svih sfera društvenog života za podršku u realizaciji programskih ciljeva Udruženja”Prosvjetitelj” i požrtvovanost u borbi za opće interese Bošnjaka – muslimana.

Prisutni su imali priliku prisustvovati i sudjelovati u tribini “svaki bošnjak je odgovoran za drugog bošnjaka”, gosta predavača profesora Saliha ef. Haušića.

U islamskom centru u Srebrenici, NVO su imale priliku na teme sarajevski proces 83 ( Mladi Muslimani ) i ” popis stanovništva 2013” ( ABOM ) razmjeniti iskustva i usporediti situacije iz prošlosti i sadašnjosti sa bošnjacima i njihovim stanjem danas u BH.

IML TV kao jedna od učesnica ostvarila je kontakte sa ostalim NVO i predložio suradnju na polju bošnjačko – muslimanskog novinarstva u BH.

Posebno ističemo susret našeg novinara A.H. sa glavnim sandžačkim muftijom i ostvarivanja nekih budućih ciljeva na medijskom planu, kao i kontakti sa predstavnicima Udruženja ” Prosvjetitelj” Srebrenica.

Nakon svečanog ručka održan je radni sastanak predstavnika NVO ćime su i zakljućeni ovi susreti.

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu i ukazanom povjerenju predstavnicima Udruženja”Prosvjetitelj” Srebrenica.

BOŠNJACI NE ŽELE VEĆA NITI MANJA PRAVA OD DRUGIH U MIRNOJ I SLOBODNOJ BOSNI I HERCEGOVINI


U povodu dvije decenije postojanja i uspješnog djelovanja udruženja Prosvjetitelj-Muallim, u subotu 27. marta 2013. godine u Srebrenici, održani su Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Bila je to prilika da se kroz nevladin sektor razmotre mogućnosti djelovanja na obrazovnoj, kulturnoj, sportskoj i humanitarnoj razini, među bošnjačkim stanovništvom. Ovom skupu u Srebrenici prisustvovali su predstavnici više od pedeset udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, zauzevši stav da je najveći interes Bošnjaka izgradnja stabilne i mirne države Bosne i Hercegovine, u kojoj Bošnjaci neće i ne žele imati veća niti manja prava od drugih naroda. Prioritet je u stabiliziranju i jačanju Bošnjaka, obrazovanju, jačanju Islamske zajednice, ekonomskom osnaživanju pojedinca i kompletne zajednice, očuvanju institucija kulture i baštinjenju tradicije Bošnjaka.

Gost Susreta bošnjačkih nevladinih organizacija u Srebrenici bio je predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, muftija Muamer ef. Zukorlić, koji je iskazao zahvalnost i ukazanu čast da se može obratiti pred eminentnim skupom, naglašavajući važnost pridruživanju

Bošnjačkih nevladinih organizacija Svjetskom bošnjačkom kongresu, kao i Emir Suljagić – prvi čovjek Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart, te načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

-Uključivanjem u Svjetski bošnjački kongres mi samo udružujemo svoju snagu. Udruženja ulaskom u ovu asocijaciju ne gube svoj identitet i samostalnost, ali dobijaju na snazi. Ako možemo da pomognemo tim udruženjima mi ćemo uvijek pomoći, a vi imate slobodu djelovanja potpuno neovisno od nas. Sa ponosom ističem snagu koju ima udruženje Prosvjetitelj ovdje u Srebrenici. Ta snaga je nedavno unijeta u Svjetski bošnjački kongres, kao stožernu asocijaciju Bošnjaka, tako da ćemo ubuduće djelovati zajedno, kazao je predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, muftija Muamer ef. Zukorlić.

U okviru Susreta bošnjačkih NVO održana je i tribina na temu „Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka”, a gost predavač je bio prof. Salih ef. Haušić. Veliku pažnju izazvala je i tema „Sarajevski proces 83”, te „Popis stanovništva 2013”, a predavanje je pripremila organizacija ABOM. Kako je najavljeno Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija od ove godine trebali se redovno održavati u Srebrenici jednom godišnje.

(SBK; islammylife.tv)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.