Mubera Kurpejović: Podnijeto deset krivičnih prijava zbog falsifikovanih diploma

1
33

Ministarstvo prosvjete je odbilo da nostrifikuje 30 diploma jer ustanove koje su ih izdale nijesu imale licencu, a podneseno je deset krivičnih prijava zbog falsifikata. Prema podacima ovog resora, najviše zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava pristizalo je iz zemalj a regiona, ali u posljednje vrijeme taj broj značajno raste i iz drugih država, najprije Turske, Rusije i Italije.

Trend da sve veći broj visokoškolaca stiče diplome na brojnim privatnim fakultetima sumnjivog kvaliteta, može se direktno dovesti u vezu sa jednim od ključnih problema procesa nostrifikacije. Tj. postavlja se pitanje da li postoji način da se kroz proces nostrifikacije zaštiti domaće tržište, makar od onog broja “sumnjivih” diploma koje dolaze sa inostranih privatnih fakulteta.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović naglašava da se u tom dijelu ne može značajnije uticati, budući da je obaveza Ministarstva da u postupku priznavanja provjeri status ustanove i diplome, ali da ne može uticati ni na kriterijume za akreditaciju u drugoj zemlji, što je isključivo pravo zemlje u kojoj se realizuje obrazovna djelatnost. Ona je pak najavila da su iz Ministarstva ,,u cilju zaštite našeg tržišta od manje kvalitetnih diploma, koje inače moramo nostrifikovati jer smo potpisnici Lisabonske konvencije, predložili regionalno rangiranje ustanova visokog obrazovanja”.

“Ovo bi bio dobar način da pomognemo poslodavcima da odaberu kandidate koji su diplomu stekli na bolje rangiranim ustanovama, čime bi, vjerujemo, i interesovanje za upis na manje kvalitetne opalo”, istakla je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje.

Nakon neophodnih provjera, kada se utvrdi da je diploma vjerodostojna i izdata od akreditovane obrazovne ustanove, Ministarstvo donosi rješenje o priznavanju inostrane diplome, za čije izdavanje je, kako propisuje Zakon o administrativnim taksama, neophodno uplatiti taksu od 150 eura.

U slučajevima kada postoji sumnja da se radi o falsifikatu, i da diploma nije vjerodostojna, kako objašnjava Kurpejović, u skladu saposebnim zakonom podnosi se krivična prijava nadležnim organima.

(cdm.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.