25. Oktobar 2018

Kada ste na mjesto muftije došli 1993. godine na mjestu zgrade Mesdžlisa IZ-e Novog Pazara i Medrese Gazi Isa – beg zatekli ste štale za konje. Zašto ste od štala napravili onako lijepe zgrade i prostorije umjesto da ostavite štale? 

Zasto ste, akademiče Zukorliću, od IZ-e napravili instituciju kojoj nema ravne na našim prostorima? 

Zašto ste, muftijo, napravili medresu u kojoj školujete elitu i slobodne ljude, a mogli smo i dalje da u cijelom gradu imamo par svršenika medrese?

Zašto ste napravili izdavačku kuću El-Kelimeh i sada imamo knjiga i knjižara, kada smo mogli i dalje da budemo nepismeni i da, kao 80-ih, imamo samo jednu knjigu na bosanskom jeziku?

Zašto Škola Kur’ana u svim gradovima Sandžaka? Zašto da nam se djeca odgajaju na Kur’anu i vrelu  kur’anskome kada mogu u raznim porivima živjeti?

Zašto ste, aman, napravili Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru i tako podigli prvi univerzitet kada smo i dalje mogli da idemo u razne gradove i željkujemo porodice, asimiliramo se i dođemo kao izgubljeni intelektualci? Ovako se obrazujemo i bivamo bošnjački intelektualci koji se bore za svoj narod?

Zašto ste osnovali Fakultet za islamske studije i sada može svako učiti vjeru na izvoru istine, a mogli smo i dalje biti vjerski neobrazovani i daleko od svake istine?

Zašto ste otvorili Vakufske kuhinje u kojima na hiljade gladnih ima redovan topli obrok, a mogli ste ih pustiti da jedu iz kontejnera? Mislim, kad već mogu živi ljudi da gore, zašto ne i to?

Zašto vraćate vakufe Islamskoj Zajednici? Zašto kada mogu u njima i dalje biti birtije? Zar da sada u njima budu institucije za moralno i intelektualno odgajanje a mogle su biti i dalje kafane?

Zašto ste bre?! Zašto ste sandžačkom Bošnjaku vratili dostojanstvo? Zašto ste oslobodili ovaj narod višedecenijskih okova? Zašto liječite komplekse ovog naroda?

Zašto nas niste pustili da budemo i dalje zatupljeni, iskompleksirani, nepismeni, porobljeni? 

Zašto nas niste pustili da imamo naš Novi Pazar i da bude lijep kao Las Vegas sa svim svojim kockarnicama?

Zašto nam nedozvoljavate da budemo kao Kolumbija i da gledamo kako droga komotno hara kroz naše domove i porodice?

Zašto, čovječe, ne pustite da svakog ljeta imamo po jedno neriješeno ubistvo već se borite za pravdu a možemo živjeti kao u Teksasu? Svako skine onog koji mu smeta i onda šeta slobodno, samo ako ima šaku vlasti?

Zašto? Ah, nećete vi odgovoriti riječima, već ćete opet dopustiti da djela govore mjesto vas. A zašto i to kada možete pričati dvadeset ili trideset godina bez ikakvog djela?

Ups, ja izgleda pomiješah neke stvari u naslovu, izvinjavam se! Preformulisaću.

Muamere Zukorliću, akademiče, muftijo, narodni poslaniče, zašto ne pustiste da Novi Pazar bude kao Afganistan, Kolumbija, Teksas, jednom riječju onakav kakvog ga pravi ova višegodišnja vlast, već od njega napraviste mjesto islamijeta, elite, mjesto obrazovnih i odgojnih institucija?

 

Autor: hfz. Jasmin ef. Hajrović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone



Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles