Može li žena imati više muževa?

25
213

zakir-naik

Zabluda: Ako je muškarcu dozvoljeno imati više od jedne žene, zašto islam ponižava ženu zabranjujući joj da ima više od jednog muža?

Mnogo je ljudi, uključujući i neke muslimane, koji dovode u pitanje logiku dozvoljavanja muškarcu ženidbe sa dvije, tri ili četiri žene, a zabranjivanja istog “prava” ženama. Najprije razjasnimo nešto: islam teži pravednom društvu, u kome su prava jednaka. Allah je muškarca i ženu stvorio jednakima, ali sa različitim sposobnostima i odgovornostima. Muškarac i žena se razlikuju i fizički i psihički. Njihove odgovornosti i obaveze su, također, drugačije. Pred islamskim zakonom, čovjek i žena su jednaki – ali nisu identični. U suri En-Nisa od 22. do 24. ajeta daje se spisak žena koje muškarac ne smije oženiti, a u 24. ajetu stoji još: I udate žene. (En-Nisa’, 24)

Dopustite mi da nabrojim razloge zabrane poliandrije u islamu:

1. Ako čovjek ima više od jedne supruge, oba roditelja novorođene djece su dobro poznata. I otac i majka se lahko mogu identificirati. U zajednici žene sa više muževa, samo bi se mogla identificirati majka, a ne i otac. U islamu je jako bitno znati oba djetetova roditelja. Psiholozi nam kažu da djeca koja ne znaju ko su im roditelji, naročito ako ne znaju ko im je otac, prolaze kroz mnoge traume i mentalne potrese. Njihovo djetinjstvo je vrlo često nesretno. Zato djeca prostitutki nemaju normalan život. Kada bi došlo vrijeme upisa djeteta u školu, kad upitaju majku za ime oca tog djeteta, majka bi morala dati dva ili više imena. Ja sam svjestan da su posljednja naučna dostignuća omogućila lahku identifikaciju oba roditelja, pomoću genetskih testova. Zato će neki reći da je ova tačka važila u prošlosti.

2. Po prirodi i urođenom nagonu, čovjek je sposobniji za poligamiju nego što je žena sposobna za poliandriju.

3. Sa biološke strane gledano, čovjeku je lakše obavljati dužnosti supružnika, čak i ako ima više žena. Žena, međutim, ako ima nekoliko muževa neće biti u stanju obavljati svoje dužnosti kao supruga. Žena prolazi kroz nekoliko psiholoških faza tokom menstrualnog ciklusa.

4. Žena koja ima više muževa ima više seksualnih partnera istovremeno i time je podložnija veneričnim i seksualno prenosivim bolestima koje se, opet, mogu prenijeti na njene muževe, čak i ako niko od njih nema ni jednu vanbračnu vezu. Ništa od ovoga se ne događa kada čovjek ima više žena i ni jedan bračni partner ne upražnjava vanbračne odnose.

Navedeni razlozi se vrlo lahko uočavaju i u skladu su sa logikom. Najvjerovatnije postoji još razloga zbog kojih je Uzvišeni Allah, Koji zna sve, zabranio ženi da ima više muževa.

 

Iz knjige: Odgovori na zablude o islamu I, El-Kelimeh, 2009.

Izvor: IslamPRESS

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Može li žena imati više muževa?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

25 KOMENTARI

 1. 1. И овај прича о развојној психологији. За правилан развој детета потребна су оба родитеља један отац и једна мајка, не више од тога;

  Да преведем тачку 2. на разумљивији српски. Дакле разлог за полигамију је немогућност мушкарца да обавља брачне обавезе током целог месеца јер жена неколико дана није у «возном стању». Па ово ни Игбала Јеврић не опрашта…

  Тачка 3. не подразумева могућност мушке абстиеннције; Шта ћемо са женском абстиненцијом у случају полигамије? Да ли то ислам пропагира групни секс да ни једна од жена не буде запостављена?

  Што се тачке 4. тиче она је потпуно неистинита. Ни у полиандрији нема полних болести ако су партнери верни само једној жени.

  Дакле наведени разлози ауора објављеног текста немају никакве основе…

  1

  0
 2. Да почнемо од краја. Где је доказ да је узвишени Бог (арапски Аллах) дозволио да мушкарац има више жена, а забранио обрнуто?! Још у првој књизи Стварања (Берешит) у Старом Завету су ствари дефинисане као “један на један”.

  1

  0
  • Moj Micko.
   Poligamija tj. Višeženstvo je poznata i prije nastanka islama.
   U Kur’anu je sve fino objašnjeno u suri El-nisa tj. Žene. Ako ti i nakon toga ne bude jasno pa onda kako Allahu kaže: On (Allah) u zabludi ostavlja koga hoće a i na pravi put upućuje koga hoće. Tako da dzaba i Isa a.s. (isus) da sidje ne bi ti mogao razjasniti kad ti ne želiš da vjeruješ. 🙂
   Ti kada bi samo vjerovao da je Kur’an objava od Boga, ali iskreno da u to vjeruješ, skontao bi i ono što se u njemu navodi.

   0

   0
   • У томе и јесте ствар. Олигамија је постојала код Арапа и пре Мухамеда. Он је само озваничио својим учењима. Али основа јудаизма, хришћанства и ислама је у учењима Старог Завета. У књизи Постања (Берешит) пише врло јасно:
    „Од ребра што га је узео човеку начини Господ Бог жену па је доведе човеку“ („
    וַיִּבֶן יְהוָה אֱלֹהִים אֶת הַצֵּלָע אֲשֶׁר לָקַח מִן הָאָדָם לְאִשָּׁה וַיְבִאֶהָ אֶל הָאָדָם
    „)
    Бог је створио Еву од Адамовог (Адемовог) ребра. Створио је само једну жену, не више…

    1

    0
   • ……kod Arapa………hehheheh…….lele bre micko ekmecic cosic……………

    POLIGAMIJA u Bibliji

    U Bibliji se spominju razni “slavni sveti muskarci” koji imaju mnostvo ljubavnica i supruga.
    Nigdje se to ne osudjuje!
    Solomon npr. ima 700 zena i 300 ljubavnica – priljeznica.
    Mozemo samo zamisliti kakva je kvaliteta emocionalnog-drustvenog-seksualnog zivota u braku sa 1000 zena.
    Kao što se opisuje u Knjizi Postanka (21,10), ljubavnica se moze otpustiti kada vise nije potrebna, a kada supruga dosadi, nabavi se jos jedna ili otjera stara.
    Abraham je imao dvije ljubavnice (konkubine);
    Gideon: barem 1;
    David: mnogo;
    Nahor: 1;
    Jakob: 1;
    Elifaz: 1;
    Gideon: 1;
    Kaleb: 2;
    Manase: 1;
    Saul: 1;
    David: barem 10;
    Rehoboam: 60;
    Solomon: 300;
    Levit: 1;
    Belsazar: vise od jedne……………..itd

    0

    0
   • Rijec ima uvazena profesorka Dubravka Stojanovic:

    Poslednji tekst u ovoj knjizi zove se ‘U senci velikog narativa – stanje zdravlja žena i dece’, i on je zapravo najpotresniji. On pokazuje da kad se govori o naciji, ne govori se o ljudima, tu se govori o nečem drugom. I to najbolje može da se vidi kroz dramatične primere stanja zdravlja žena i dece, kroz recimo stalna upozorenja srpskih lekara i inače odličnih lekarskih časopisa koji su postojali od KRAJA 19. VEKA.

    Prvi trend kakav nikada nigde nije postojao je da je u Srbiji bilo manje žena od muškaraca. Opšti trend do dana današnjeg je da žena ima više nego muškaraca. U Srbiji je to stanje bilo dramatično i recimo 1900. godine na hiljadu muškaraca dolazile su samo 752 žene. Lekari su postavljali pitanje o čemu se tu radi. Prvi razlog, takođe apsolutno jedinstven za Srbiju, nema ga nigde uključujući i Bugarsku u tom trenutku, jeste da su muškarci u Srbiji, kao nigde na svetu, živeli 10 godina duže od žena. Muškarci su prosečno živeli 50,93 godine, a žene 40,6 godina. Najstrašniji podatak je dužina života razvedenih žena, one su prosečno živele 35 godina. Najčešće su to bile samohrane majke koje su, dakle, morale i da rade i da izdržavaju decu i sve je bilo na njima, i na njihov život dalje od 35. godine nije moglo da se računa.

    Ne samo što su žene umirale daleko ranije od muškaraca, nego što su one mnogo više umirale procentualno od muškaraca. Podaci za srpsko selo su govorili da je na 831 smrt muškarca dolazilo 1.270 smrti žena. Lekari su neprekidno upozoravali da je dužnost države da se bavi tim alarmantnim stanjem, jer ta stvar zapravo proističe iz uslova života. I to na prvom mestu iz uslova u kojima se dešavaju porođaji. Zbog toga su lekari počeli posebno da se bave tim pitanjem, počeli su da obilaze sela, da beleže u kojim se uslovima dešavaju porođaji, i da u tim izvanrednim časopisima opisuju kako se razume porođaj, kako se razume žena koja se porađa u selu.

    Zato bih pročitala jedan duži opis iz časopisa Narodno zdravlje. Ovako kaže: ‘U kući je povećan broj ukućana, pa se onda zbog toga buduća majka mora od njih sklanjati. Zato ide u polje gde se često puta pod vedrim nebom na jakom mrazu i snegu rastavlja s bremenom, odnosno porađa. U dobu najvećih muka ona mora da ciči, a ne sme glasno da kuka da je niko ne bi opazio, ni čuo. I što je najvažnije, tada se obično oko nje niko ne nalazi. Stojeći dupke, tako rađaju sve seljanke i mnoge varošanke pri porođaju, stoji majka, dete pada na teme te se odmah ugruva. Sad joj se, tek pošto dete zakmeči nađe čovek ili pokoja žena u pomoć, te prihvata dete kojem čim stignu preseku i vežu pupak, zaperu ga hladnom vodom i poviju u pelene.

    Nesrećna porodilja ovim “najsrećnijim aktom” postaje za dotičnu kuću pogana, gadna, nečista. Zato je odmah meću u kakav čurbudžak gde joj kao psetu prostru malo slame ili nečiste, pocepane i bačene haljine, a već je ona sama čim je osetila da će da rodi obukla najgoru košulju i opasala najgoru zavijaču, koju je odavno bacila, te su joj kokoške na njoj nosile jaja ili se mačke macile. Tako u tom čorbudžaku koji nema dovoljno svetlosti, na hladnoj zemlji, na nečistoj postelji, u nečistim haljinama, uopšte na celokupnoj nečistoći mora prebivati porodilja četrdeset dana. Ona neće sve to vreme preležati, već će se trećeg dana dići i latiti se redovnog poslovanja. Za to vreme ona mora imati naročitu ložnicu i naročitu kalenicu iz koje će jesti i koju za to vreme ne valja nikako prati. Pored toga nijedna porodilja za ciglo četrdeset dana ne sme da okusi vodu, a sme da pije rakiju koliko hoće’, podvučeno u originalu.

    Dakle, ovaj citat iz pera lekara s početka 20. veka jasno pokazuje kako su se videle žene i deca, a sve to se direktno odrazilo na zdravlje dece u Srbiji,

    0

    0
   • Хуго, Одлутао си превише врати се на основе: 7. Божија заповест “Не чини прељубе.” (2Мој 20, 14).
    У Старом Завету описани су и Содома и Гомора, али то не значи да треба да следимо таква понашања. Осим ако ниси Е крем Јеврић. Али, и њему је Игбала дала благослов, под условом да све буде без секса.

    1

    0
   • respect hugi
    spontano i nepripremljeno kao i uvek
    mora da si bio prisutan kao na berlinskom kongresu

    0

    0
   • Uozbilji se micko ekmecicu! Procitaj sta pisu SRPSKI LJEKARI o polozaju SRPKINJA u srbiji XIX vijeka. To je samo prije 100 godina! Prestani da bulaznis o stvarima o kojima pojma nemas i koje su 1500 godina daleko. Ustavi Njemacke i Rusije su zbog masovnog gubitka muskog stanovnistva nakon WWII priznali i preporucivali visezenstvo da se zene ne bi odavale prostituciji.

    0

    0
   • Хуго, Видим да имаш врло добру антисрпску „документацију“. То што си написао није типично за све крајеве Србије. Описано понашање према породиљи је изузетно некарактеристично. То да је положај жена, као и живот уопште био јако тежак то је истина. Али то нема везе са темом. Нема никаквог социолошког оправдања за полигамију. Напротив, нека оправдања могу да се нађу за полиандрију у неким специфичним животним условима.
    Мухамед је направио запрво праву „сексуалну револуцију“ тог времена. Ипак, није успео да искорени полигамију из арапског друштва. Како објашњаваш да полигамија није благословена ни у јудаизму ни у хришћанству, а наједном после толико векова, гле чуда, у исламу она доживљава откровење. Чудно, зар не?

    1

    0
   • hehheh……………micko………ko pile u kucine……….

    Usput, posto cesto lajete i na tu temu, da te upoznam da je casna Isusova majka Marija (hz. Merjem) imala 12 godina kad je rodila Isusa (Isu a.s.)

    0

    0
   • Zasto je onda tako mali broj, (mada ja nisam cuo ni za jedan slucaj) brakova u kojima je zastupljena poligamija? Ne vjerujem da bi ijedna zena muslimanka pristala na takav brak.

    0

    0
  • Гусињски далматинац, шта је ту примитивно? Ја се овде слажем са њима и Мухамедеом, па тако имам Инес, Хабибу, Ленку, Зовку, Фатјону, Милијану, Ержику и Милицу… 🙂 … право ЈУ јединство…, а не смем да кажем и братство да не би био инцест… 🙂 🙂

   0

   0
  • U pravu si Dalmatinac… ja cu izgleda doci kod vas da zivim i da se udam, nema meni spasa od ovih primitivnih svinja u obliku muskog roda iz mog okruzenja

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.