Mostovi prijateljstva uz igru i pesmu

0
26

Nova Varoš – Svečano otvaranje festivala upriličeno je u Užicu, drugog dana mališani su svoje stvaralaštvo i bogato kulturno nasljeđe svojih zemalja predstavili na Zlatiboru i Mokroj gori, dok je treći festivalski dan bio “rezerviran” za Novu Varoš. Svečanost je u gradu na padinama Zlatara započela je prijemom sudionika festivala u Skupštini općine. Izaslanstva zemalja sudionica “Licidersko srca” primili su Slaviša Purić, predsjednik općine i Đorđe Obućina, direktor ovdašnjeg Turističko sportskog centra. Oni su u ime domaćina gostima poželili dobrodošlicu, izrazivši zadovoljstvo što je naš grad uvršten u program smore igara i pjesama međunarodnog karaktera.

– Sve manifestacije koje organiziramo ili u njima sudjelujemo, imaju za cilj ono što su nam Bog i priroda podarili u zlatarskom kraju pokažemo u najboljem svjetlu Srbiji, Europi i svijetu. Posebna čast za našu općinu je što smo ovoga puta u prilici da se pokažemo kao dobri domaćini manifestacije “Licidersko srce”, jer je to jedinstvena šansa da gostima iz različitih dijelova svijeta, pored kulturne, prikažemo i svoju turističku ponudu. Osim toga, sudjelovanjem u ovakvom događaju javnosti jasno pokazujemo i da je njegovanje tradicije i bogate kulturne baštine, kao i borba za zdrav razvoj djece ipak najvažnija, istaknuo je na prijamu predsjednik Purić.

Da je općina Nova Varoš značajna destinacija na kulturnoj i turističkoj karti jugozapadne Srbije, potvrdila je i predsjednika organizacijskog odbora festivala Gordana Paunović, članica udruge “Era”, koja je predstavnike lokalne samouprave obavijestila da je Nova Varoš postala tradicionalni sudionik ove manifestacije jer je pokazala inicijativu i spremnost da potiče druženje među djecom i različitosti kultura iz kojih dolaze.

– Cilj ovog festivala i jeste uspostavljanje i razvijanje prijateljskih odnosa među djecom, promocija kulturne suradnje dječjih zajednica, njegovanje tradicije i kulturnog nasljeđa zemalja sudionica. Pored bogatom programa koji se ove godine odvija u Novoj Varoši, Užicu i na Zlatiboru, uz sudjelovanje više od 500 djece iz Srbije, BiH, Rusije, Turske, Makedonije i Slovenije, pokrenuli smo i humanitanu akciju pod nazivom “Licidersko srce za djecu Japana” , tako da žitelji općina pokrovitelja imaju i priliku kupnjom simboličnog liciderskog srca sudjeluju u toj akciji i iskažu solidarnost sa djecom i prijateljskim narodom ove zemlje, koju su nedavno zadesili razorni zemljtresi – rekla je Gordana Paunović, koja je predstavila ovogodišnje sudionike Festivala, a to su: Ansambl narodnih igara i pjesama “Krupice” iz Moskve (Rusija) KUD “Armelit Kocaeli” iz Izmira (Turska) “Veseli Marki” iz Beltnica (Slovenija) “Kočo Racin” iz Skopja (Makedonija), “Veselin Masleša “iz Banja Luke (BiH),” Sonja Marinković “Novi Sad,” Kosta Abrašević “Bačka Palanka, Vlaška izvorna skupina” Bogovina “iz Bogovine,” Prvi partizan “i” Era “Užice, i KUD Doma kulture” Ivan Tomić “Nova Varoš (Srbija).
Nakon srdačnog razgovora u zgradi SO, predstavnnici ansambala učenika uručili su predsjedniku naše općine simbolične poklone u znak zahvalnosti za ispoljenu dobrodošlicu i gostoprimstvo. Nakon prijema, uslijedio je defile mladih igrača, svirača i pjevača gradskim ulicama, koji su svojom razdragoanošću i prelijepim narodnim nošnjama osvojili simpatije naši sugrađana. Kruna ovog trećeg festivalskog dana u Novoj Varoši bio je dvosatni koncert na platou između Doma kulture i Limskih HE, gdje su ansambli sudionici predstavili brojno publici svoje stvaralaštvo i svu ljepotu igre i pjesme.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.