Most na rijeci Uvac kod Sjenice

2
291

most-na-uvcu

Most na Uvcu, kod sela Ursule, 14 kilometara sjeverno od Sjenice, jedan je od malobrojnih srednjovjekovnih spomenika te vrste u Srbiji. Izgradili su ga Osmanlije u XVI stoljeću i u to vrijeme most je bio važna saobraćajna tačka na tzv. “Carskom drumu”, putu koji je povezivao Istanbul sa Sarajevom.

Sagrađen je u vrijeme turskog nadiranja u Evropu (XVI stoljeće) i preko njega je išao put koji se u narodu naziva budimska džada.

Most je, prema sačuvanim tragovima, imao tri luka, a potopljen je Sjeničkim jezerom, prilikom izgradnje Hidrocentrale “Uvac”, sedamdesetih godina XX stoljeća.

Foto: zlatarinfo.rs

Na 60-70 metara pod vodom, ostao je konzerviran i jedini sačuvan luk potopljenog kamenog mosta na Žvalama, koji je imao tri vitka, duga luka koje stariji meštani oko jezera još pamte.

Po obodima jezera ostali su tek obrisi starog carskog puta koji je nekada povezivao Sarajevo i Carigrad čija je kaldrma sada duboko u jezerskim vodama.

Radovi na konzerviranju mosta pred potapanje / Foto: D.Gagričić

Nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture (Rješenje Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture NRS broj 1785/49 od 26. oktobra 1949) Stari most zidan je masivno od finog, tesanog kamena sa tri raspona/luka, slično višegradskom mostu.

most-na-uvcu-2
Foto: zlatarinfo.rs

Izgradnjom hidroelektrane i stvaranjem akumulacionog jezera predviđeno je potapanje starog kamenog mosta zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo stupio u kontakt sa direkcijom Limskih hidroelektrana i napravio dogovor oko zaštite mosta. Krajem sedamdesetih godina XX stoljeća stari turski most na Uvcu je konzerviran kako bi se zaštitio, nakon čega je potopljen u jezero.

Priredio: Nedžad Smailagić

Izvor: Monografija “Sandžački Bošnjaci” / Zlatar info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.