Moramo zauzeti strane, neutralnost pomaže nasilniku

0
12

Povodom 25. novembra, Međuanrodnog dana protiv nasilja nad ženama, gradovi Novi Pazar, Tutin i Sjenica su se priključili kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Ova kampanja obeležena je nizom aktivnosti u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i organizacijama civilnog društva

U novopazarskoj Mediciniskoj školi „ Dva heroja“ održano je predavanje o ulozi zdravstvenih ustanova u borbi protiv nasilja u porodici. O ovoj temi govorio je specijalista sudske medicine primarijus dr Fehim Juković. On je istakao da bi nadležni trebalo da porade na mehanizmima zaštite, jer se broj žena, žrtava nasilja se ne smanjuje.

„Statistika je neumoljiva zato što svake godine imamo novi broj slučajeva nasilja u porodici. Sve više se govori o nasilju, ali nikako da ta brojka opadne, pa je očigledno da treba poraditi na mehanizmima žaštite žene“, rekao je dr Juković.

On je rekao da je prepoznavanje rodno zasnovanog nasilja u zdravstvenim ustanovama, bila tema ovog predavanja kojim je u Novom Pazaru počela kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Predavanje je organizovala Medicinska škola „ Dva heroja“ u saradnji sa Službom za patologiju Opšte Bolnice Novi Pazar.

„ Želeli smo da đaci direktno čuju od lekara, kod kojih se obično javljaju žene, deca, koji su doživeli neki oblik nasilja i da se upoznaju sa kakvim problemima se sreću žrtve nasilja “, izjavila je tom prilikom za Rtv Novi Pazar dikrektorka ove škole Šerifa Preljević

Predsednica gradskog Saveta za ravnopravnost polova i jednakih mogućnosti , Banina Muderizović je u izjavi za Rtv Novi Pazar , istakla da će se ovoj kapmanji pridružiti gradske instittucije koje će, kroz različite aktivnosti ohrabriti žene – žtrve nasilje da prijave i ne trpe nasilnika.

”Imaćemo priliku da čujemo šta se do sada uradilo po pitanjima nasilja, ljudskih prava, opakih bolesti itd. Ono što je najbitnije, saznaćemo koje su to preventivne mere za suzbijanje raznih devijacija u društvu, na ulici, u porodici”, kazala je Muderizović.

SVAKI OBLIK NASILJA NAD ŽENAMA JE NEDOPUSTIV

Kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” pridružio se i Državni univerzitet u Novom Pazaru

„Departman za pravne nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru predavanjem i otvorenom diskusijom na temu “Pravni okviri suzbijanja nasilja nad ženama” obeležio je 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Predavač je bio prof.dr Emir Ćorović a gost na predavanjima bila je i dr Zorana Antonijević, ekspertkinja za rodna pitanja odeljenja za demokratizaciju pri misiji OEBS-a u Republici Srbiji. Studenti ali i šira javnost imali su priliku da se informišu sa srazmerama ovog problema u svetu ali i u Republici Srbiji, kao i da se upoznaju sa nacionalnim i međunarodnim dokumentima kao pravnim okvirom kojim se ovaj problem pokušava regulisati i suzbiti. Na ovaj način Državni univerzitet je dao doprinos i globalnoj kampanji pod nazivom “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” a događaj je izazvao veliko interesovanje akademske i šire javnosti u Novom Pazaru. Tribinom je moderirao e doc.dr Senad Ganić“,navodi se na Sajtu Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

I u novopazarskom Centru za socijalni rad održan je sastanak predstavnika relevantnih institucija lokalne samouprave kao i nevladinog sektora koji se bave problematikom nasilja nad ženama. Cilj sastanka je bio pronalaženje najefikacijih rešenja u borbi protiv nasilja u porodici uopšte, sa posebnim akcentom na nasilju nad ženama.

„ Ovo je naš doprinos kampanji i pokušaj da uvežemo sve relevantne isntitucije sistema čiji je prioritet prevencija i suzbijanje nasilja u porodici, prvenstveno nad decom i ženama“, rekao je direktor Centra za scojalni rad Adnan Dizdarević.

On je podsetio na podatak da je u protekloj godini u Srbiji ubijeno 28 žena – žrtava porodičnog nasilja, a u poslednjih deset godina oko 320 žena je, prema njegovim rečima, tragično završilo život zbog nasilnog ponašanja supružnika, ili partnera.

„Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Srbija dočekuje sa upozoravajućom statistikom – za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju. Ove godine ubijeno je 28 žena, a više od 400 dece ostalo je bez jednog ili oba roditelja. Rezolucijom Ujedinjenih nacija od 1999. godine 25. novembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“, rekao je Dizdarević.

Sastanku u Centru za socijalni rad prisustvovali su, prema rečima, predsednice gradskog Saveta za ravnopravnost polova i jednakih mogućnosti , Banine Muderizović, i predstavnici Tužilaštva, policijske uprave, Opšte bolnice.

„ Oni su nam predočili situaciji na terenu , preneli svoja iskustva i mehanizme u zaštiti žena – žrtava porodičnog nasilja, koji su neophodni da se pomogne žrtvama ili da im se olakša način prijavljivanja nasilja „ rekla je Predsednica Muderizović.

TIŠINA OHRABRUJE NASILNIKA, ZATO REAGUJ !

Prema mišljenju večine anketiranih građana Novog Pazara, Tutina i Sjenice , sve aktivnosti povodom ove kampanje treba podići na viši nivo kako bi se žrtve ohrabrile da prijave nasilje.

„ Ove ativnosti, koje grad Novi Pazar realizije u kampanji, svakako neće iskoreniti nasilje nad ženama, ali će im, bar donekle pomoći da prepoznaju nasilje, da reaguju i da se uključe u kampanju“, kaže Mirsad Š. Iz Novog Pazara.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.