Moj grad moj muzej

0
0

muzejBijelo Polje – Danas je u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju održano edukativno predavanje kojim se privodi kraju prvi dio projekta “Moj grad moj Muzej”, koji je finansirala Vladina Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Rukovodilac Zavičajnog muzeja Željko Raičević kaže da su u ovaj projekat uključeni najbolji đaci iz predmeta istorija svih osnovnih škola sa područja opštine Bijelo Polje.

– Realizacijom ovog projekta, Muzej želi da poboljša i unaprijedi kulturnu ponudu, na način što će kroz edukativne i kreativne sadržaje uticati da djeca u najranijoj fazi školovanja steknu odrđena znanja iz muzeologije i bogate kulturno- istorijske prošlosti svoga grada. U skladu sa planom projekta, a poučeni stečenim iskustvom kroz posjete đaka Muzeju, cilj Muzeja je da ojača svoju ulogu u razvoju dodatnih oblika obrazovanja. U dosadašnjem radu sa djecom primijetili smo da bi pored klasičnog razgledanja stalne postavke djeci trebalo omogućiti da steknu osnovna predznanja iz muzeologije, što podrazumijeva bolje upoznavanje sa radom muzejskih institucija, kazao je Raičević, naglašavajući da se projekat sastoji iz dvije faze.

– Prva faza namijenjena je djeci osnovnih, dok je druga faza namijenjena đacima srednjih škola. Prva faza je u toku i biće završena do kraja godine, dok drugu fazu planiramo sprovesti iduće godine, uz uslov da budu odobrena sredstva za Projekta za nastavak kod vladine Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću. Imaćemo i praktični dio projekta u okviru kojeg je planiran obilazak spomenika kulture i objekata sa spomeničkim svojstvom na prostoru Bijelog Polja. Završtak manifestacije biće takmičarskog karaktera, kada će se organizovati pisanje rada na temu “Kulturno- istorijska baština Bijelog Polja”, u kojoj će žiri odabrati tri najbolja rada i nagraditi ih, kazao je Raičević.

Predavanja na teme “Muzeji i njihova uloga u savremenom svijetu” i “Spomenici kulture i objekti sa spomen obilježjima na području opštine Bijelo Polje” održali su stručnjaci Zavičajnog muzeja Milisav Šćekić etnolog viši kustos i Zdravko Minić istoričar – muzejski savjetnik. Koordinator i autor projekta je Željko Raičević etnolog, muzejski savjetnik, rukovodilac Zavičajnog muzeja.

(bijelopolje.co.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.