Mogućnost banjskog turizma u Sandžak

0
90

Sandžak – Banje i klimatska mjesta su oduvijek bila omiljena izletišta. Ona se nalaze u pitomim dolinama ili na padinama brda, okružene šumama, s blagom klimom. Njihov pejzaž je dopunjen njegovanim ambijentom, parkovima i šetalištima. Moderni objekti, sportski tereni i bazeni predstavljaju zdravstveni, tj. turistički sadržaj banja. Međutim, situacija u Sandžaku nije baš ovakva. Još su stari Rimljani (II-IV vijek) otkrili izvorišta u Sandžaku i na njima gradili kupatila, bazene i vile. Osmanlije su ostavili tragove svoje kulture, gradeći hamame, koji se i danas koriste u Novopazarskoj banji. Banje u Sandžaku su još u razvoju, polahko se gradi infrastruktura oko njih, kao što su tereni i bazeni, ali su izuzetno dobro konstruirani za potrebe banjskog turizma.

Analiza tržišta i tržišnih mogućnosti je pokazala da postoji dovoljna potražnja za usluge ovakvog hotelskog kompleksa koji bi, pored uobičajenih spa i wellness usluga, kao komparativnu prednost imao toplu mineralnu vodu s ljekovitim svojstvima i autentičnim turskim hamamima, koji pored upotrebne imaju i kulturno-historijsku vrijednost.

Banja, spa i wellness centar

Banje se odlikuju izraženim zdravstveno-rekreativnim funkcijama, uslijed bogatstva različitih prirodnih elemenata (termomineralni izvori, plemeniti gasovi, peloid, klimatski elementi, vegetacija), zbog kojih ova vrsta mjesta odavno pobuđuje veliko interesiranje turističke potražnje.

Termin SPA potječe od latinske izreke salus per aquam/vodom do zdravlja. Također, Spa je mjesto u Belgiji bogato termalnim vodama i poznato po djelotvornim tretmanima za poboljšanje tjelesne kondicije i ljepote.
Spa/Wellness centri nude sve što je potrebno savremenom čovjeku: tretmane za lice, tijelo i dušu koji za cilj imaju opuštanje i uživanje, anti-stres programe i dobro zdravlje. Programi u ovim centrima obuhvaćaju: kupanje u bazenima, aroma masaže, kineske tradicionalne masaže, masaže toplim i hladnim vulkanskim kamenjem, akupunkturu, elektro terapije, fizioterapije, dijete i mnogo više.

Banje i klimatska mjesta predstavljaju nezamjenjiv dio zdravstvenog sistema, kulturno naslijeđe i važan ekonomski faktor u zemljama Evrope. Suština strategije razvoja evropskih banja je aktiviranje samosvijesti o odgovornosti prema sopstvenom zdravlju i stvaranje ponuda orijentiranih ka korisnicima.

Novopazarska banja

Novopazarska Banja je poznata još starim Rimljanima, a u prošlom vijeku je u balneološkoj literaturi spominjana po ostacima rimskog toplog kupatila.Leži na 504 m nv, te spada među banje s većom nv. Geografski položaj joj je povoljan. Preko Novog Pazara, dobro je povezana s Raškom, Kosovskom Mitrovicom  i Kraljevom. Od Beograda je udaljena 278 km, a od Sjenice 54 km.

Podneblje Banje je prijatno, te ima karakter i klimatskog lječilišta. Aridnost mikroklime u gradu i Banji (560 mm) ukazuje da Novopazarska kotlina spada u suvlje krajeve Srbije. Podneblje Banje je ugodnije od gradske mikroklime, jer je dobro zaklonjena od vjetrova i osunčana. Banjska kotlina ima izvjesne odlike i supalpske klime zbog blizine Rogozne. 1969., uređen je banjski park na 3.800 hektara.

Navodilo se da Novopazarska banja ima sedam izvora, od kojih se koristio samo jedan kapaciteta 18 l/min. U zaštitnom reonu Banje, u stvari, ima znatno više izvora koji potiču iz jedinstvene termalne izdani. Već u dubini od pola metra nailazi se na toplu mineralnu vodu. Ona se mineralizira u eruptivnim stijenama u dubini i kretanjem duž rasjeda dospijeva u kredne sedimente, gdje obrazuje izdan. U površinskom dijelu, miješa se sa podzemnom hladnom vodom, koja izbija iz nanosa u 14 izvora, obrazujući na površini razbijeno izvorište (nasuprot jedinstvenoj termalnoj izdani u dubini). Glavni izvor sa gasnom emanacijom daje 1,1 l/s, a izdašnost svih izvora dostiže 5 l/s, što omogućuje korišćenje mineralne vode u lječilišne, sportske i privredne svrhe.

Vodu ove banje stručnjaci svrstavaju u sumporovito-kisele hipoterme, čija temperatura na izvorištu dostiže i 52 °C. Takva voda blagotvorno djeluje na neuromišićne bolesti, reumatska oboljenja, išijas, sportske i druge povrede, stanja poslije moždanog udara, kožna i ginekološka oboljenja. Nadalje, voda sadrži znatne količine sumporvodonika, tragove mangana i amonijaka.

Ljekovito dejstvo Novopazarske banje

Stečeno iskustvo posljednjih godina opravdava terapijske indikacije ovih sumporovitih voda kod liječenja reumotida (specifično dejstvo udruženo s termičkim i mehaničkim) i rehabilitacije izvjesnih invaliditeta.
Novopazarska banja se preporučuje kod liječenja neuromišićnih bolesti, reumatičnih oboljenja i išijasa, sportskih i drugih povreda, stanja poslije moždanog udara, kožnih bolesti i ginekoloških oboljenja.
Mineralna voda se upotrebljava za liječenje kupanjem i pijenjem. U malom kupatilu se liječe uglavnom srčani bolesnici koji teško podnose temperaturu termalne vode u glavnom kupatilu.

Rajčinovića banja

Hidrogeotermalni sistem Rajčinovića banje je dio hidrogeotermalnog sistema Novopazarske Banje. Rezultati ispitivanja kvaliteta geotermalnih-mineralnih voda mogu se ocijeniti kao uspješni, zato što u toku jedne godine, nije bilo značajnih promjena kvaliteta vode, kao i u periodu prije toga.

Rajčinovića banja je različita u sva tri topla izora. Voda iz bunara u bazenu ima temperaturu 30 °C. Iz prve bušotine 42 °C, a iz druge na dubini od 40 m 38 °C. Kombiniranom upotrebom ovih voda i prirodnim ohlađivanjem može se postići pogodno termičko stanje bez vještačkog hlađenja, što uvećava terapeutsku vrijednost ovih voda.

Za vrijeme zimske sezone i intenzivnijeg prodiranja atmosferskih taloga u podlogu, izdašnost kod ovih česama se povećava. Međutim, atmosfera koja se infiltrira utiče na mineralizaciju vode koja se smanjuje i opada s povećanjem kapaciteta. Za vrijeme ljeta je veoma mala. Opći kapacitet hladnih mineralnih voda procjenjuje se na oko 3.500 litara u 24 časa.

Rajčinovića banja je označena kao banja za liječenje oboljenja organa za varenja, jetre i žučnih puteva, bubrega i mokraćnih puteva. Kao dalje indikacije navode se poremećaji crijeva, ukoliko su sekundarni određenim poremećajima jetre i crijeva, kao i poremećaji metabolizma i šećerna horisturična i aksolomična dijateza. Shodno prikazanoj hemijskoj analizi, u liječenju tih oboljenja glavno ljekovito sredstvo je piće mineralne vode.

Rajčinovića banja je i izrazito klimatsko mjesto. Prema dosadašnjem iskustvu, odlikuje se povoljnijom mikroklimom od Novopazarske banje. Ova ocjena stoji i pri činjenici da je vegetacija od većeg klimatološkog utjecaja kod Novopazarske nego kod ove banje koja ima samo manji park, a okružena je i malim površinama pod vegetativnim pokrivačem.

Termalna voda Čedovo

Izvori termalne vode Čedovo nalaze se oko 4 km sjeverno od Sjenice na desnoj obali Vape. Na dužini od oko 500 m evidentirano je 20 izvora od kojih se samo dva nalaze na lijevoj obali Vape. Ukupna izdašnost ovih izvora iznosi 22 l/s, dok se temperature kreću između 20 i 26,3 °C. Voda termalnih izvora Čedova su HCO3-Ca tipa ukupne mineralizacije 0,31 g/l i pH 7,5. Po gasnom sastavu, vode ovih izvora su azotnog tipa.

Od ispitivanih izvora Čedova najznačajniji su Banjica i Banja. Izvor Banjica je u obliku vrela (oko) čija dužina iznosi 10, širina 8 i dubina 1 m. Temperatura izvora je oko 24 °C, a izdašnost 2,0 l/s vode. Izvor Banja je manji – dužina 5, širine 3 m. Temperatura je ista kao i kod Banjice, a izvor ima oblik termalnog vrela, jer se oslobađaju gasovi iz nje. Termalni izvori Čedovo nisu turistički uređeni. Postoje povoljni prirodni uslovi za turističko aktiviranje ovih izvora. Razvoj banjskog lječilišnog turizma oslovljavaju, prije svega, ekonomska ulaganja u infrastrukturu.

Pribojska banja

Pribojska banja je u dolini rijeke Lim, 5 km od Priboja. Sa istočne strane okružena je planinama Banjsko Brdo i Crni Vrh, a sa zapada Bič i Lisna Stijena.
Banja se prvi put spominje preko spisa i djela poznatog geografa Muhammeda el-Idrisija (1099–1165), koji je za normanskog kralja Rodžera II izradio geografsku kartu svijeta. Na toj karti, rađenoj oko 1153. godine, s malim brojem toponima srbijanske teritorije, označena je Bania kao mali utvrđeni grad na obali Lima. Statistički godišnjaci Kraljevine Jugoslavije 1929-1933. godine, kao popularne navode sedamnaest banja, među kojima je i Banju kod Priboja.
Banja ima više termo-mineralnih izvora. Jači izvor daje 43 l/s vode 37 °C, a kapacitet slabijeg izvora je 15 l/s od 36,5 °C. Voda je bez mirisa i ukusa – akvatoterma. Topla mineralna voda izbija na kontaktu vulkanskih stijena s krečnjacima. Vode ove banje imaju najviše kalcija, magnezija, bikarbonata, a ima i gvozđa, hlora i sulfata.

Banja je poznata po ljekovitosti termomineralnih izvora, a zbog svoje nadmorske visine (550m) ubraja se i u vazdušne banje.
U Banji se liječe: hronično zapaljenje zglobova i mišića reumatskog porijekla, neuralgije, zapaljenja perifernih nerava (išijas), polineurite, ginekološke bolesti, posljedice povreda kostiju i mišića, rekonvalescentna stanja kod kožnih oboljenja (ubrzavano zarastanje rana i promjena na koži nastalih kao posljedica šećerne bolesti i oslabljene periferne cirkulacije) i funkcionalna oboljenja i stanja poslije operacija digestivnog trakta.

Budući razvoj turizma u našim banjama mora se zasnivati na tržišnoj specijalizaciji. Svaka banja mora koncept razvoja prilagoditi ciljnom segmentu turističke klijentele, što znači da se specijalizira za one oblike prometa koji će joj donijeti najveću profitabilnost na tržištu. Specijalizacija može ubrzati diferenciranje lječilišne od rekreativne funkcije banjskih mjesta, ponegdje potpuno transformirati lječilišnu u rekreativnu funkciju, a svuda povećati turističku potrošnju. Prema tome, specijalizacija za razvoj pojedinih vrsta turističkog prometa predstavljala bi osnovu koncepcije banjskog turizma. Specijalizacija bi se mogla tretirati i kao uvjet za povećanje turističke potrošnje i izraz bogatstva termomineralnih voda našeg kraja.

Autor: prof. dr. Suad Bećirović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.