Kosovo: Mladi pokazuju dosta inicijative da promijene postojeće stanje

0
0

Kosovo – Cilj projekta je povećanje aktivnog učešća mladih u političkom i izbornom procesu kao i u procesu donošenja odluka, iniciranje stvaranja akcionih grupa za djelovanje i NVO koji će djelovati na utvrđivanju prioritetnih problema i mogućnostima rješavanja problema mladih, uspostavljanje i jačanje veza i saradnje sa opštinskim strukturama, prije svega sa Direktorijatom za kulturu omladinu i sport u opštini Prizren.

“Projekat je trajao šest mjeseci, u prvoj fazi ovog projekta organizovane su 5  radionice sa mladima sa ciljem edukacije mladih o aktivizmu i načinima uključivanja u procese donošenja odluka. Ukupno je organizovano 5 radionica sa 5  fokus grupama. Na ovim radionicama učesnici su bili mladi  od 16-28 godina”, kazao je predsjednik NVO “Bošnjački intelektualni krug”, Ismail Ramović.
Glavni problemi koje je identifikovala ova NVO su loš položaj u društvu, slaba participacija pri odlučivanju i neorganizovanost. Mladi nisu zainteresovani i ne učestvuju u procesima donošenja odluka prije svega zbog patrijahalnog shvatanja da o važnim odlukama mogu da odlučuju samo domaćini, odnosno glave porodica, iako je položaj mladih u Prizrenu malo bolji u odnosu na ruralne sredine.
“Doprinos koji bi civilni sektor i Direktorijat za kulturu omladinu i sport mogli dati je jačanje kapaciteta mladih u oblasti neformalnog obrazovanja, informisanosti i sticanja dodatnih vještina, bitnih za buduće zaposlenje, kao i podsticanje na aktivizam”, rekao je menadžer projekta Samir Mujo.
Društvo u cjelini ne pridaje dovoljno važnosti i pažnje mladima i njihovom životu, tako da to je najveći problem i neophodno je da uloži više napora na rješavanju njihove budućnosti.
Kroz diskusiju se pokazalo da mladi, uprkos velikom razočarenju zbog neuspjeha kada su nešto pokušali pokrenuti, ipak pokazuju dosta inicijative da promijene postojeće stanje i pokrenu akcije koje bi dovele do poboljšanja njihovog položaja.
Projekat je realiziovan uz pomoć Kosovske fondacije za otvoreno društvo – “SOROS”.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.