Mladi izradili analizu položaja mladih i njihovih potreba u Plavu, Gusinju i Andrijevici

0
3

Mladi u Andrijevici

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i Plav, su u okviru projekta „ Biram da se pitam“ organizovali niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja položaja mladih, kroz njihovo direktno aktivno učešće u procesima kreiranja i sprovođenja javnih politika u Plavu, Gusinju i Andrijevici, navodi se u  njihovom saopštenju.  Kako navode,  kjučni akteri u projektu su bili mladi iz navedenih opština, koji su kroz specifične obuke stekli znanja i vještine na temu aktvizma i savremenih principa javnog zastupanja.

 Kako navode, polaznici obuka su stečena znanja iskoristili relizujući radionice/fokus grupe sa vršnjacima u svojim zajednicama tokom kojih su razgovarali o problemima sa kojima se susreću, a tiču se uključenosti mladih u aktivnosti koji se dešavaju u njihovom gradu i drzavi, nedostatku kulturnih aktivnosti i angažovanosti mladih na tom polju, neinformisanosti, kao i bezbjednosti mladih u njihovoj lokalnoj zajednici.  

“Zahvaljujući informacijama dobijenim od svojih vršnjaka učesnici programa su izradili analizu položaja mladih i njihovih potreba, koju su prezentovali na sastancima sa predsjednicima opština Andrijevice i Plava i predsjednicom opštine Gusinje”, saopšteno je iz SOS Telefon za  djecu i žene žrtve  nasilja. 

U saopštenju se dodaje da su sastanci održani 23. i 24. oktobra i da se  razgovaralo  o položaju mladih ali i budućim zajedničkim inicijativama koje bi odgovorile na potrebe mladih u navedenim opštinama.  

 Kako dalje navode, predsjednica opštine Gusinje  Anela Čekić izrazila je veliko zadovoljstvo što su istaknuti predlozi i inicijative pokrenute od strane upravo mladih ljudi, složila se sa svim informacijama koje su joj prezentovane i obećala punu podršku aktivnostima koje će sprovoditi mladi u ovoj opštini.   

Predjednik opštine Plav,  Mirsad Bajraktarevic istakao je značaj angažovanja mladih zasnovanog na jednakosti i multikulturalnosti. Iste želje i potrebe kvalitetnog suživota povezale su ove mlade ljude, a iskustvo i podrška starijih, posebno zaposlenih u lokalnoj upravi sigurno neće izostati, dodao je  gospodin Barjaktarević, ističući da je  neophodno da mladi ljudi daju doprinos razvoju zajednice i kroz građanski aktivizam a ne samo  politički angažman, prenose u saopštenju.

Predsjednik opštine Andrijevica,  Srđan Mašović je iskazao zadovoljstvo što su baš mladi bili inicijatori ovog sastanka.

” U potpunosti je podržao ideju o organizovanom djelovanju mladih u Andrijevici kroz formiranje udruženja, izradi lokalnog plana za mlade i osnivanje omladinskog kluba. Istakao je  da je opština Andrijevica spremna da podrži ideje mladih, te da uspješnost buduće saradnje zavisi isključivo od motivisanosti i želje mladih Andrijevice da se aktivnije uključe u život zajednice”, piše u saopštenju.

Projekat „ Biram da se pitam“ realizovan je uz finansijsku podršku Ministarstva sporta i mladih, a njegovi ključni ciljevi su bili informisanje i motivisanje mladih da učestvuju u procesu donošenja odluka, jačanje kapaciteta mladih za učešće u procesu kreiranja i sprovođenja javnih politika od važnosti za mlade kao i sprovođenje akcija direktno od strane mladih i od interesa za mlade, zaključuje se u saopštenju SOS telefon za djecu i žene žrtve nasilja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.