Mladi Bošnjaci i Bošnjakinje žele biti aktivni članovi svoje zajednice

0
14

Evropa – Polovinom mjeseca maja (13., 14. i 15. maja) u Luksemburgu je održan susret bošnjačke omladine iz nekoliko zemalja Zapadne Evrope. Povod okupljanja bio je seminar Emocionalne inteligencije (EQ), >koji je organiziralo respektabilno bošnjačko omladinsko udruženje – Unija Mladih Aktivista (UMA). U prilogu koji slijedi, imat ćete priliku upoznati se sa zanimljivim detaljima sa tog značajnog skupa.

Seminar se odvijao tokom 3 dana: petak, subota i nedjelja. Trener seminara bio je uvaženi psiholog iz Bosne – Edin Tule, autor knjige „Socio-psihološke dimenzije Kur'ana“, koji je i više nego čest referent na seminarima i tribinama, kako na Balkanu, tako i u Zapadnoj Evropi. Učesnici seminara, njih 30, bili su mladi Bošnjaci i Bošnjakinje, među kojima vrlo zapažen broj studenata, magistara i doktoranata, sa prostora Belgije, Njemačke, Holandije i naravno Luksemburga. Seminar je održan u luksuznom odmaralištu, na krajnjem sjeveru Luksemburga.

Prvi dan seminara, petak, počeo je sa smještanjem i međusobnim upoznavanjem prisutnih. U opuštenoj atmosferi, u okruženju predivne prirode, učesnici su neformalno, a zatim i formalno kroz namjensku „igru/radionicu“ za tu priliku, provodili vrijeme u interaktivnoj atmosferi. Preostali dio večeri proveden je u zanimljivim razgovorima sa trenerom, tokom kojih su tretirane za omladinu vrlo značajne teme. Kako je atmosfera i razmjena podataka bila i više nego zanimljiva, sijelo je trajalo do 2 sata poslije ponoći.

U subotu, nakon doručka, članovi Unije Mladih Aktivista su, sa željom da pridošle goste upoznaju sa kulturnim i historijskim naslijeđem Luksemburga, u program uvrstili posjetu srednjovjekovnom dvorcu u gradiću Vianden. Vožnja žičarom do dvorca je omogućila da učesnici uživaju u predivnom pogledu na dvorac, grad i čitav pejzaž koji je zasigurno najljepši u to doba godine. Tokom posjete dvorcu, koji kao da je tek izronio iz Srednjeg vijeka, učesnici su imali priliku da posjete i vrlo zanimljivu i nadasve kreativnu izložbu karikatura, koja se svake godine održava na tom mjestu. Nakon povratka na mjesto održavanja seminara, uslijedio je ručak, a zatim, za neke kratki predah, dok su se drugi prepustili sportskim aktivnosima.

Seminar je otpočeo u 18,00 sati i trajao je 3 sata. Sastojao se od interaktivnog predavanja, da bi nakon toga uslijedila i zanimljiva i kreativna radionica. Učesnici su podijeljeni u 5 grupa kako bi radili na onome što im je trener zadao. Nakon određenog vremena svaka grupa je prezentovala svoje zaključke, a sve je bilo propraćeno pitanjima i vrlo nadahnutim argumentiranjem i debatom. Posebnu pažnju je privuklo izlaganje grupe sastavljene od ženskih članova, čija je argumentacija potvrdila da su Bošnjakinje ne samo lijepe i vrijedne, već i vrlo inteligentne. Nažalost, u većini slučajeva, kada je ženska populacija u pitanju, na našim skupovima se akcenat prvenstveno stavlja na njihov fizički izgled i atraktivnost (kroz organiziranje izbora za mis), dok se njihov intelekt konstantno zanemaruje i gura u drugi plan.

Nakon radionice koja je oduševila prisutne, trener edin tule je dao dodatne informacije i objašnjenja, te je time okončan taj dio programa. Uslijedilo je klanjanje akšama, a zatim i večera. Nakon večere, upriličena je projekcija kratkometražnog filma – „Nikad nemoj lagati“, filmski prvenac Jasmina Mulahusića. Prisutni su se oduševili kvalitetom i porukama samog filma, te su nakon aplauza uslijedile čestitke nadarenom autoru. Značajno je spomenuti da je veći dio seminara propraćen Jasminovom kamerom, tako da će zainteresirani uskoro imati priliku da se putem video zapisa upoznaju podrobnije sa detaljima našeg seminara. Nakon toga, za sve one kojima umor od ispunjenog dana nije predstavljao problem, prikazan je igrani film „The Invention of Lying“.

U nedjelju je vrijeme nakon doručka pa do podne namaza popunjeno vrlo korisnim sandržajem. Nakon Edinovog kratkog, a kao i obično interaktivnog predavanja, koje je vrvilo od mudrosti i iritiralo moždane aparate prisutnih, uslijedilo je ugovaranje buduće suradnje među prisutnom bošnjačkom omladinom. Iznijete su konstruktivne ideje i izražena je velika želja da se međusobno uvežemo i potpomažemo u dobru. Nakon podne-namaza, počele su pripreme za grilanje i doček gostiju koje smo taj dan pozvali u posjetu. Naši posjetioci su bili Bošnjaci, ugledni građani Luksemburga, intelektualci, slikari, pisci, i drugi prijatelji našeg udruženja, te nekoliko roditelja čiji sinovi i kćeri su učestovali na seminaru. Vremenske prilike nam i nisu išle na ruku, ali funkcionalni prostor koji smo imali na našem raspolaganju omogućio nam je da naše druženje protekne i najboljem redu. Nakon hrane za tijelo, to jest roštilja, uslijedila je sofra za dušu i intelekt, to jest Edinovo predavanje. U predavanju je govorio o greškama u odgoju djece, koje su vrlo često prisutne kod pripadnika našeg naroda, a ogledaju se prevashodno u sputavanju sopstvene djece u njihovom psiho-fizičkom napredovanju, kako u djetinjstvu tako i kroz život, a sve kao posljedica strahova i u osnovi dobre namjere da se zaštiti svoje dijete. Iako je bilo predviđeno da predavanje traje samo pola sata, a da se nakon toga gosti povuku kako bi prepustili mjesto učesnicima seminara da održe preostali dio seminara na zadatu temu, ipak je, zbog velikog interesovanja gostiju, odlučeno da se nastavak dana nastavi u predavanju, pitanjima i druženju. Također su naši gosti iz Belgije, tačnije iz grada Antverpen, dobili priliku da sa obrate publici. Tom prilikom je Miralem Pelivani, putem power point prezentacije, sa prisutnima podijelio zanimljive detalje sa njegovog puta iz Bosne, Sandžaka i Kosova. Nakon njega, gostima se obratio Adnan Malkić, te ih je tom prilikom upoznao sa nekim osnovnim podacima u vezi sa Belgijom, brojem i stanjem muslimana u njoj sa posebnim akcentom na Bošnjake, kao i sa načinom na koji su tamošnji muslimani i Bošnjaci organizirani. Nakon Adnanovog kratkog ekspozea, prisutni su postavljali pitanja o muslimanima i Bošnjacima u Belgiji. Time je i završen zvanični dio programa, ali je druženje i muhabet prisutnih nastavljen još u narednih nekoliko sati.

Svi prisutni su seminar ocijenili najboljom ocjenom. Cijeli događaj je propraćen visokom dozom zdravog humora, razmjenom informacija, druženjem i sklapanjem prijateljstava. Mladi Bošnjaci i Bošnjakinje su bili srećni što im se pružila prilika da se druže u zdravoj atmosferi, te su pokazali da je opuštanje i uživanje u pravom smislu te riječi (samo) moguće daleko od cigareta, alkohola i drugih opojnih sredstava. Nakon seminara su svjesniji nego ikad da je uz zdravo tijelo također potrebno njegovati i zdrav duh i intelekt – a na svemu tome se radilo tokom seminara. Također je važno istaći, da omladina na seminaru, osim toga što dolazi iz različitih država Evrope, vuče porijeklo iz različitih krajeva bivše Jugoslavije, tako da su se među učesnicima našli Bošnjaci iz Kosova, sjevernog i južnog Sandžaka, kao i iz njihove matice Bosne, što je dodatno uticalo da seminar dobije na kvalitetu.

Nakon dove Uzvišenom da nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovog skupa, čestitam bošnjačkoj omladini u Luksemburgu na pokazanoj odgovornosti i ostvarenoj želji da urade nešto za sebe i druge mlade Bošnjake i Bošnjakinje koji ne žele da budu pasivni posmatrači već aktivni i korisni članovi svoje zajednice i evropskog/luksemburškog društva. Siguran sam da je ovo samo početak organiziranje naše omladine, a da su najbolje aktivnosti i projekti tek ispred nas. Ovim pozivamo sve zainteresirane mlade osobe, nevažno koje je njihovo vjersko ili filozofsko ubjeđenje, da nam se pridruže u našem radu, na putu ostvarenja i očuvanja naših zajedničkih interesa i ciljeva. Bujrum!

Izvor: Bošnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.