Misteriozni šejh iz Katara u žiži zaljevske krize

0
3

Dva mjeseca nakon oštre zaljevske blokade, Saudijska Arabija je upotrijebila ranije nepoznatog člana kraljevske porodice Katara kako bi otvorila novi, ali i bizarni, front sukoba.

Dana 17. avgusta je objavljeno da je saudijski kralj Selan naredio ponovno otvaranje graničnog prijelaza sa Katarom kako bi hadžije iz ovog zaljevskog emirata mogle obaviti ovogodišnji hadž.

Odluka je, koja se na prvi pogled činila odmrzavanjem krize koja traje od 5. juna, očigledno donesena nakon što se saudijski prijestolonasljednik, Muhammed bin Selman, susreo sa nepoznatim članom vladajuće porodice, Abdullahom bin Ali bin Abdullah bin Džassim Alu Sanijem, piše MiddleEastEye (MEE).

Zapravo, to je bio prvi javni susret visokog nivoa između dva naroda otkako je izbila kriza.

Saudijske vlasti su naglasile ulogu misterioznog člana kraljevske porodice Katara u ponovnom otvaranju granice.
Zatim je objavljeno da je kralj Selman primio Abdullaha u svojoj rezidenciji u Tangieru, Maroko.

I odmah nakon toga, otvoren je nalog na Twitteru na ime Abdullaha, koji je samo za dva dana i devet objava stekao više od 250 hiljada pratilaca.

“Ono što sam uradio bilo je samo za dobrobit Katara”, stoji u jednoj od objava na Twitteru.

U nedjelju je objavio da Katar treba dozvoliti prolaz hadžijama u Saudijsku Arabiju nakon spora oko sletanja na Međunarodni aerodrom kralj Hamed.

Nije dio unutrašnjeg kruga

Ali daleko od pomirenja pojavljivanje šejha Abdullaha je možda otežalo stvari.
Doha je brzo istakla da on boravio u Saudijskoj Arabiji na ‘ličnoj’ osnovi, a ne u ime vlade, a ljuti korisnici društvenih medijia u Kataru tvrde da je Twitter nalog lažan.
Također su se pojavile spekulacije da se šejh, brat bivšeg emira, koristi da podriva ili čak zamjeni sadašnje vodstvo Katara.
Vjerovatno, kažu analitičari.
“Šejh Abdullah nije dio unutrašnjeg kruga današnje vladajuće elite Katara”, kazao je za MEE Andreas Krieg, analitičar strateškog rizika i vanredni profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu, osoba koja poznaje rad državnog aparata Katara.
“On živi u inostranstvu, ali nije prognan”.
Šejh pripada ogranku kraljevske porodice Alu Sani, njegova moć je posljednjih godina opala, ali je i dalje veoma dobro povezan.
On je rođak oca emira, Hamed bin Halifa Alu Sanija, koji je preuzeo vlast 1995. godine, i pretvorio svoju zelju u ekonomsku silu sve dok nije sišao sa vlasti 2013. godine i predao vlast svome sinu i sadašnjem emiru, Temimu bin Hamedu Alu Saniju.
Šejh Abdullah je također sin bivšeg emira kojeg je zbacio s vlasti djeda šejha Temima.
Sastanci u Saudijskoj Arabiji i Maroku bi trebalo da izvrše pritisak na Katar kao i na njegovo do sada nepopuustivo rukovodstvo, dodaje Krieg.
“Neobično je da neko poput njega dobije zvanični prijem kod kralja i prijestolonasljednika”, kazao je Krieg.
“Ali Saudijci su iskoristili situaciju i u svojim medijima prezentovali ovaj sastanak uz puno pompe. To je svakako učinjeno da se izvrši pritisak na kraljevsku porodicu”.

Promjena režima isključena

Drugi analitičar, Mathieu Gudiere, profesor Arapske geopolitike u Parizu, se slaže.
Ali obojica analitičara isključuju bilo kakvu šansu za promjenu režima Katara.
“Da su zaista radili na promjeni režima, Saudijci ne bi objavili javno ovu medijaciju”, kaze Gudiere.
I Krieg kaže da bilo kakav takav pokušaj bi bio neuspješan.
“Bilo bi glupo misliti da je promjena režima moguća. Saudijska Arabija to zna”, kaže on.
“Loza sadašnjeg emira je učinila Katar najbogatijom zemljom na svijetu sa jednim od najvećih fondovca i vjerovatnoj najelastičnijom privredom u regiji. Lojalnost stanovnika Katara šejhu Temimu je zbog toga bezuslovna”.

Svakako da je kriza, koju su izazvali Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekidom odnosa sa Dohom zbog optužbi za podršku ekstremizmu, optužba koju Katar poriče, povećala populanost trenutnog emira u domovini.
Njegove fotografije su svukuda, i naglašavajući ovo u nedjelju, Katar je predstavio izložbu od 30 murala koji prikazuju ‘Temima slavnog’ u centralnom parku u Dohi.

Također u nedjelju, Saudijska Arabija je kazala da je Katar odbio da dozvoli njenim avionima da slete u Dohu kako bi prevezli hadžije.

U međuvremenu su se pojavile, nepotvrđene, tvrdnje da se šejh Abdullah nalaži u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji. Naime, šejh Abdullah posjeduje nekretnine u Saudijskoj Arabiji i oženjen je saudijskom državljankom.

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Misteriozni šejh iz Katara u žiži zaljevske krize


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.