Misija Bošnjačke kulturne zajednice

4
39

Sandžak PRESS – Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) je institucija kojoj je glavni cilj – afirmacija i očuvanje bošnjačkog kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta. Misija Bošnjačke kulturne zajednice je misija slobode u afirmaciji ovih vrijednosti kao i uklanjanje prepreka da se one iskažu.

Bošnjačka kulturna baština predstavlja veliko kulturno bogatsvo na ovim prostorima, tako da bošnjački narod ima šta pokazati Evropi i svijetu. On s ponosom želi predstaviti svoja dostignuća u svim sferama života. Zato Bošnjačka zajednica (BKZ) djeluje kroz mnoge oblasti, među kojima su: prosvjetno – obrazovna oblast, naučno – istraživački rad, izdavaštvo, bibliotekarstvo, etnologija, historija, jezik, književnost, ekologija, zdravstvo, arhitektura, folklor, muzika, likovna umjetnost, primijenjena umjetnost, domaća radinost, sport, rekreacija, očuvanje kulturno – historijskih spomenika itd.

U Evropi jedino bošnjački narod, kao autohton narod, nema svoju nacionalnu državu, pa Bošnjačku kulturnu zajednicu doživljava kao vid zajedništva koje će mu kroz svoje djelovanje omogućiti ono što bi mu omogućila takva država. Radi toga, osim afirmacije spomenutih vrijednosti BKZ radi i na eliminiranju diskriminacije Bošnjaka. Na ovim prostorima diskriminacija Bošnjaka je evidentna počevši od nezaposlenosti, ekonomskog osiromašenja, obespravljenosti raznih oblika   do režimsko – političke presije, terorizacije neistomišljenika, a u zadnje vrijeme i satanizacije vjerskih službenika. Zato se Bošnjačka kulturna zajednica svim raspoloživim legitimnim sredstvima bori da ostvari kulturna, vjerska i politička prava i slobode pripadnika bošnjačkog naroda.

U Sandžaku, Srbiji osnovana je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) sa sjedištem u Novom Pazaru koja već uveliko djeluje u svojoj plemenitoj misiji. U afirmaciji bošnjačkih vrijednosti pridružile su se i BKZ u Makedoniji sa sjedištem u Skoplju, kao i BKZ u Crnoj Gori sa sjedištem u Rožajama. Uskoro će biti formirane i BKZ na Kosovu, u Hrvatskoj, Sloveniji i u Bosni i Hercegovini. U tom pravcu već su osnovani neki inicijativni odbori.

Veliku zaslugu u ovoj plemenitoj misiji imali su mnogi bošnjački intelektualci koji su prepoznali vrijednost koordiniranog djelovanja na polju kulture i duhovnosti, prije svih, uvaženi muftija sandžački i lider bošnjačkog naroda Muamer ef. Zukorlić sa svojim saradnicima. Bošnjačka kulturna zajednica je bezrezervno na usluzi bošnjačkom narodu koji je shvatio neophodnost jedinstva na Putu afirmacije svih svojih vrijednosti, i to vrijednosti koje s ponosom može pokazati Evropi i svijetu.

.

Podsjetimo!

.

Makedonija – Prva izborna skupština BKZ

Makedonija – U subotu 1. oktobra u Skoplju je održana promocija Bošnjačke kulturne zajednice za Makedoniju. Pored velikog broja Bošnjaka koji žive u Makedoniji ovoj promociji su prisustvovali i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić, predsjednik BNV prof. dr. Mevlud Dudić, predsjednik BDZ Emir Elfić, predsjednik BKZ Jahja Fehratović, predsjednik BKZ za Crnu Goru Hazbija Kalač i književnik Nedžad Latić.

Nakon kulturno-zabavnog programa promoviran je Izvršni odbor BKZ u Republici Makedoniji kojeg čine: prof. dr. Džemil Bektović, prof. dr. Fehim Husković, prof. Jusuf Čolović, Almira Papić, Jasmin Latifović, Dževad Hot i Mersiha Smailović Redžepi.

Crna Gora – Prva izborna skupština BKZ

Južni Sandžak – Na Dan Sandžaka, u nedjelju 20.novembra 2011. godine, u Rožajama je u sali Doma kulture održana Promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice za Crnu Goru.

U prepunoj sali Doma kulture uz prisustvo brojnih delegacija bošnjačkih udruženja sa Balkana i iz dijaspore poslata je poruka mira i jedinstva Bošnjaka širom svijeta i još jednom je promovirana ideja panbošnjačkog pokreta u svijetu.

Na ranije održanoj Izbornoj Skupštini za predsjednika BKZ za Crnu Goru izabran je Hazbija Kalač, dugogodišnji borac za ostvarenje ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku. U svojem obraćanju prisutnima u Sali Doma kulture Kalač je istakao da su rijetke prilike da se Bošnjaci sa svih strana granica okupe i međusobno izmiješaju i da jedinstveno zastupaju zajednički stav.

Srbija – Druga izborna skupština BKZ

Sjeverni Sandžak – 21. 11. 2011. godine održana je druga Izborna skupština BKZ-a. Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Skupštine BKZ-a Sead Šaćirović.

U radu Skupštine učestvovali su bajraktari BKZ-a, delegati iz svih gradova Sandžaka te donatori BKZ-a u svojstvu gostiju.

Jednoglasno je za predsjednika izabran Jahja Fehratović, a na njegov prijedlog, također jednoglasno, za potpredsjednike izabrani su Sead Hasanović i  dr. Samina Dazdarević, a za generalnog sekretara Enver Biševac.

Za predsjednika Suda časti izabran je Hako Duljević.

Potom su izabrani predsjednici Odbora i njihovi članovi.

Kosovo – Formiran inicijativni odbor

Kosovo – Inicijativni odbor broji 15 članova, a njegovo rukovodstvo čine:

1. Prof. dr Mehmed Meta, predsjednik Inicijativnog odbora

2. Sahid Kandić, potpredsjednik Inicijativnog odbora

3. Adnan Redžeplar, potpredsjednik Inicijativnog odbora  i

4. Edina Elezi, generalni sekretar Inicijativnog odbora.

Autor: Mersada Nuruddina Agović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Novi bosnjacki pokret i panbosnjacka snaga BKZ,svaka cast BKZ bosnjackoj revoluciji.Sa BKZ-om insAllah do konacne slobode Bosnjackog naroda na celu sa njenim ideolog i novim neprikoslovenim vodjom bosnjaka muftijom Muamerom ef. Zukorlicem.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.