Mirsad Felić (BS) nezadovoljan odgovorima predstavnika vlasti na odbornička pitanja

1
16

Rožaje – Odbornici Bošnjačke stranke kontinuirano postavljaju pitanja vlastima u lokalnom parlamentu. Oni najviše odgovora traže o temama od interesa za građane Rožaja. Odgovorima pak, kažu, ni u jednom slučaju nijesu bili zadovoljni. Mirsad Feleć, odbornik u Skupćini općine, kaže da je Bošnjačka stranka lokalnoj vlasti postavila oko 20 pitanja ali da im na sedam još nije odgovoreno.

– Pitali smo lokalnu vlast koliko je placeva dodijelila građanima po odlukama SO od 2000. do septembra 2010. godine. Na to pitanje još nijesmo dobili odgovor iako je postavljeno još u septembru prošle godine – kaže Feleć, ističući da su i odgovori koje su dobili “površni i nepotpuni te da razvodnjavaju temu”.

– Nekoliko puta smo podnosili inicijativu da lokalni parlament raspravlja o ekonomsko socijalnoj situaciji u Rožajama. Međutim, nismo naišli na odobravanje većine u Skupćini koju čine odbornici DPS-a. Rečeno nam je da će ta tema biti razmatrana ukoliko pripremimo materijal. U suštini mi smo pripremili dosta toga pa čekamo da se socijalno ekonomsko stanje uvrsti u dnevni red na nekoj od budućih sjednica. Nijesmo zadovoljni ni usmenim odgovorima, koji nam se serviraju jer su neozbiljni – ocijenio je Feleć. Smatra da odgovore na pojedina postavljena pitanja nijesu dobili jer je riječ o obimnom materijalu koji treba pripremiti. Bošnjačka stranka priprema strategiju razvoja općine, koja će sadržati elemente, kao što je poljoprivreda, turizam, šumarstvo i industrija a koji su, smatra Feleć, u prethodnom periodu zapostavljeni.

– Tražili smo da nam se dostave statistički podaci, koliko ima upošljenih radnika u lokalnoj urpavi i javnim preduzećima i ustanovama kao i o višku upošljenih, jer su nam ti parametri potrebni za realno planiranje. Naše mišljenje je da lokalna administracija nema administrativne kapacitete, te da nisu adekvatno osposobljeni za obavljanje poslova i zadataka za koje uredno i na vrijeme, pretpostavljamo, primaju plate. Oni ne raspolažu kadrovskim kapacitetima, nisu edukovani da mogu da pruže osnovna uputstva građanima o tome kako da ostvare svoje građanske potrebe – ocijenio je Feleć ističući da ima slučajeva da građani često ne uspijevaju da ostvare svoja prava iz oblasti infrastrukture, energetike, vodosnabdijevanja i drugih “pa dolaze kod nas ali mi osim pravne pomoći i pisanja prigovora ne možemo drugačije da im pomognemo”.

– Pokušavamo da građanima pomognemo kroz programe koje kandidujemo kod finansijskih organizacija. Trenutno se izvodi naš projekat u Paučini gdje turska orgnaizacija “Tika” finansira izgradnju dva mosta. Radimo i na drugim projektima kao što je sanacija puteva, između ostalih i u Balotićima – kazao je Feleć. On je ocijenio da se na istupima Demokratske partije socijalista koja ima većinu u lokalnom parlamentu “primjećuje doza naboja prema opoziciji, odnosno prema građanima koji su ih izabrali da ih predstavljaju u toj instituciji”.

– Ako se postave pitanja i traže odgovori lokalna vlast to doživljava kao atak na ličnost pa se pojedini odbornici prozivaju na nekakve obračune. Oni na taj način pokušavaju da brane politiku koju personifikuju pojedinci iz te vlasti. Očekujemo da lokalna vlast uozbilji svoj rad jer na žalost ne pokazuju ničim da su ozbiljni. Od njih očekujemo da donesu programe razvoja preko Biznis centra koji toliko hvale, koje će kandidovati kod vlade i međunarodnih institucija za nova upošljavanja – kazao je Feleć uz očekivane da lokalna vlast postane istinski servis svih građana “i da nas ne dijeli po partijskoj pripadnosti”.

– Oni koji su dobili podršku većine građana, moraju snositi veću odgovornost i u skladu s tim treba i da se ponašaju, da odgovaraju potrebama građana i mi to od njih očekujemo. Od Bošnjačke stranke će uvijek imati podršku za sve što je od interesa za građane – poručuje Feleć.

Loša putna infrastruktura

Kada je riječ o strategiji razvoja, Feleć kaže da se poseban akcenat daje pitanju infrastrukture.

– Obilazeći općinu procijenili smo da je saobraćajna povezanost svih mjesnih centara sa centrom Rožaja, veoma loša. Putevi su dotrajali a oni koji se sada rade su vrlo lošeg kvaliteta. Put koji je prošle godine rađen u Skarepači je već propao. I drugi putevi koji su rađeni prije oko dvije tri godine, su također loši, a kao primjer za to može poslužiti dionica puta prema Balotićima. Put prema Bašči koji je stradao u elementarnoj nepogodi prije šest godina još uvijek nije saniran pa seoska naselja Lučice, Grižica i Bašča nemaju ni osnovnih uslova za bavljenje poljoprivredom – kazao je Feleć, ističući da su putevi loši i prema Klancu, Donjoj i Gornjoj Lovnici, kao i prema Kaluđerskom Lazu i Bandžovu, gdje žive Albanci, a gdje asfalt nikada nije ni postavljen.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.