Miroslavu Petkoviću smeta ezan u Novoj Varoši

4
18

Čitam jutros dnevni list “Danas”, prelistavam njegov dodatak za Sandžak koji izlazi petkom i naiđoh jedan osvrt, na događaje u Novoj Varoši. Naime, Demokratska stranka Srbije, stranka onog što priča o Kosovu, malog, naduvenog, što mu pojedini Bošnjaci i lijepo vrijeme naručiše, održala je tribinu u gradu pod Zlatarom.

Raspričali se o ekonomskom oporavku zemlje… Naravno, toliko se zapričali, ponijelo ih gradivo, i gle čuda u sred Nove Varoši, zauči ezan. U tom trenutku, možda izrevoltiran, što ezan, “remeti” atmosferu prezentacije ekonomskog oporovka Srbije, potpredsjednik stranke Vojislava Koštunice, izvjesni Miroslav Petković, bezlična ljudska individual, reče:

Tako je to danas u Srbiji. Predsednik nam se budi uz Severinu, a vi uz zvuke koji dopiru iz džamije. Ali, šta ćete, niste vi krivi što živite ovde, mi u Šumadiji nemamo te probleme. Nisam ja za ugrožavanje bilo koga, ali se neke stvari moraju postaviti na svoje mesto, jer su Srbi došli u situaciju da moraju da napuštaju svoja vekovna ognjišta
da bi neki drugi naselili njihove teritorije…

Šta reći poslije ovoga?! Evidentno je da stranka Vojislava Koštunice nepoštuje osnovne vrijednosti multikulturalizma, multetničnosti i multi konfesionalnosti, koja je prisutna u Sandžaku, pa samim tim i u Novoj Varoši, gradu u kome većinu stanovnika čine pripadnici pravoslavne vjere, to jest Srbi, mada u bliskoj prošlosti nije bilo baš tako.

Devedesetih godina Sandžak je bio meta izražene diskriminacije Miloševićevog režima, vrijeme nepoštovanja osnvnih ludskih prava. U multietničkom Sandžaku srpski političari su pokušavali da izjavama o sopstvenoj ugroženosti, omalovažavanju drugih, jefitno politički poentiraju, unesu razdor među građanima i građankama, mržnju i netrpeljvost. Ali, vrijeme je pokazalo kakve su stvarne političke namjere, kako personalno Vojislava Koštunice, tako i kolektivno njegove Demokratske stranke Srbije. Sjećam se izjave “demokratskog truta” koju je rekao jednom prilikom,


Diskriminacija od strane srbijanskih političara prema Bošnjacima u Sandžaku se nastavlja!

kada je sa ministrom bez portfelja, “farbao Bošnjake” predstavljajući Koštunicu, kao oličenje demokratije, osobu kojoj treba dati potpuno povjerenje, ”Demokratska stranka Srbije već godinama radi na izgradnji zajedničkog života Srba i Bošnjaka, a da temelje tog života daje i novi ustav Republike ” u kome su Bošnjaci svi ostali, a Srbija, zemlja srpskog naroda. Bez obzira na sva događanja iz devedesetih godina i na izjave koje poslednjih godina čujemo, pa i ove zadnje od gospodina Petkovića, Sandžak je sačuvao svoju posebnost, a medljuljudski i međuvjerski odnosi nisu radikalno narušeni, ipak je tolerancija imperative života!

Skupština Republike Srbije ove godine je usvojila Zakon o zabrani diskriminaciji, i uspostavila instituciju “poverenik za ravnopravnost” postavlja se pitanje da li je ovom izjavom prekršen Zakon o zabrani diskriminacij i da li je potrebno ukazati poverenici na kršenje Zakona? Odogovor je JESTE prekršena su tri člana pomenutog zakona. Član 5. Oblici diskriminacije su neposredna i posredna diskriminacija, kao i povreda načela jednakih prava i obaveza, pozivanje na odgovornost, udruživanje radi vršenja diskriminacije, govor mržnje i uznemiravanje i ponižavajuće postupanje. Član 11. Zabranjeno je izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti, ispisivanjem i prikazivanjem poruka ili simbola i na drugi način. Član 13. Teški oblici diskriminacije su: 1. izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti, jezika, političkog opredeljenja, pola, rodnog identiteta, seksualnog opredeljenja i invaliditeta;

Osjećajući moralnu obavezu, danas sam povjerenici za ravnopravnog gospođi Petrušić, uputio pritužbu pozivajući se na kršenje spomenutih članova Zakona o zabrani diskriminacije.

Autor: Fahrudin Kladničanin

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Pošto mu smeta Ezan on to može lako da riješi,lijepo neka miniraju Džamiju i neka je sruše,to svakako njima nije strano,imaju oni iskustva iz Bosne đe su porušili više od hiljadu Islamskih objekata,to će njihov brat koji im je naručivao lijepo vrijeme reći da je tako moralo biti jer ezan “narušava”mir i spokoj nebeskog naroda a mi balije šta ima da tražimo u svetoj srpskoj zemlji.Mi ako podignemo glas protiv toga bit ćemo proglašeni po ko zna koji put da smo extremisti,radikalni,teroristi,fundamentalisti,balije, mudžahedini,šovinisti,…..,takve tvari nam se dešavaju i dešavaće se sve dok u Beogradu sede predstavnici vlasti za Sandžak koji “slučajno”nose Muslimanska imena i govore kako je situacija u Sandžaku idealna,kako Bošnjaci uživaju u odnosu vlasti prema njima,kako nema nikakvih problema.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.