Ministarstvo prosvjete zabranilo da upišu prvaka u Novom Pazaru – Prisustvuju kontrolori BNV

3
18

Ministarstvo prosvjete zabranilo je da upišu prvaka u Novom Pazaru prisustvuju nadzornici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji žele da kontrolišu da li se roditelji odlučuju za nastavu na bosanskom ili na srpskom jeziku.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja neprijatno je iznenađeno odlukom lokalnih organa vlasti u Novom Pazaru i Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se uvede dodatni korak u postupku upisa učenika u prvi razred”, navedeno je u dopisu koje je Ministarstvo poslalo školama u Novom Pazaru.

“Osnivanje mješovitih komisija koje u svom sastavu imaju i lica koja nisu zaposlena u školi smatramo zakonski neutemeljenim, ali i nepotrebnim, kako za roditelje, tako i za buduće prvake. Škola nema obavezu da imenuje svoje predstavnike u komisije koje nisu predviđene propisima, kao ni da obezbjeđuje potrebne prostorne uslove za rad eksternih ili mješovitih komisija.

Iz Ministarstva podsjećaju i da roditelji djecu mogu da upišu u terminu koji njima odgovara, a ne da im te rokove određuju komisije koje bi sačinili predstavnici lokalne samouprave, BNV i tek pojedinih škola, koje su htjele u tome da učestvuju.

Nesporazum je nastao kada su predstavnici BNV, u saradnji sa lokalnom samoupravom, donijeli odluku da njihov “kontrolor” prisustvuje upisu prvaka, tj. kada se roditelji izjašnjavaju da li će dijete da uči na srpskom ili na bosanskom. Roditelji su ovo protumačili kao pritisak da bi ih se što više opredijelilo za bosanski, jer je u mnogim školama u Raškoj oblasti smanjeno interesovanje za nastavu na manjinskom jeziku. BNV i predstavnici Grada Novog Pazara, objašnjavali su da oni zapravo žele da obezbijede roditeljima veću privatnost tako što su od škola tražili da se roditelji izjašnjavaju u posebnoj prostoriji. Ali u toj prostoriji otac i majka ne bi bili sami, već bi ih nadgledao predstavnik BNV.

A ministar prosvjete Mladen Šarčević je posjetio Novi Pazar.

“Niko Bošnjacima ne osporava pravo da sami odluče na kom jeziku će se obrazovati njihovo dijete, to je država Srbija i svojim Ustavom regulisala. Ali, nije način da neko pravi posebne sobe za izjašnjavanje i da neko to putem komesarskog rada ispravlja. Prije donošenja takve odluke trebalo je pozvati Ministarstvo prosvjete. Zato sam uputio dopis kojim sam izrazio nezadovoljstvo takvim postupkom, jer sve se može riješiti mnogo lakše i elegantnije”, naveo je Šarčević prilikom razgovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

On je naglasio da niko nema pravo, bilo da se radi o psiholozima, pedagozima, direktorima škola ili članovima vijeća, da prisiljava bilo kog roditelja kako će se izjasniti.

“Pozvao sam i predstavnika BNV da zajedno napravimo dobre pravne mjere kojima ćemo otkloniti sve nedoumice”, rekao je Šarčević.

Izvor: Novosti

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Nacionalni interesi ne rješavaju se bez dinara.Ako su vam toliko puna usta bosanskog jezika,vi gospodo iz BNV odreknite se svojih plata i dijelite prvacima besplatno udzbenike. 90 posto djece ima da pohadja nastavu na bosanskom. To je bar lako. Vi niste tu da bi pomogli,nego gledate kako da sto vise da ukradete para iz tog istog BNV.

    13

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.