Milion evra za poboljšanje položaja Roma u Sandžaku

0
12

Novi Pazar – Predstavnici Programa evropskog partnerstva sa opštinama, PROGRES, predstavili su danas u Novom Pazaru rezultate “Programa o migracijama”, u prisustvu ambasadora Švajcarske u Beogradu Ervina Hofera i gradonačelnika Meha Mahmutovića.

Ovaj program se prethodne dvije godine sprovodio osim u Novom Pazaru, i u Priboju, Prijepolju, Raški, Sjenici i Tutinu.

Program su finansijski podržale vlade Švajcarske i Lihtenštajna, sa iznosom od 1,3 miliona evra, sa ciljem da se poboljšaju položaj migranata u ovim opštinama.

Ambasador Hofer je rekao da je više od 2.000 ljudi dobilo direktnu podršku projekta, a da je indirektan broj korisnika daleko veći.

„Projekat je realizovan direktno sa nadležnim institucijama i podržao njihove napore da riješe probleme sa kojima se sreću migranti. Ovakav pristup će pomoći da pojedina rešenja budu održiva i u budućnosti. Sa druge strane, iako je projekat prvenstveno imao za cilj da ublaži negativne posljedice migracija, podrškom su pored povratnika po osnovu readmisije, raseljenih lica i izbeglica, bile obuhvaćene i ostale ranjive društvene grupe, a posebno romska populacija“, rekao je Hofer.

On je dodao da Švajcarska ima dugačko iskustvo sa migracijama i da je pre više od 100 godina ova zemlja i sama bila siromašna, kada je veliki broj stanovništva emigrirao u inostanstvo.

On je dodao da oko sedam odsto stanovništa Švajcarske čine migranti sa Balkana.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocijenio je da je za Novi Pazar ovaj projekat od velikog značaja.

“Mi smo gostima pokušali da objasnimo problem migracije koje ovo područje još od ranijih vremena ima, kao i šta su razlozi za migracije. Objasnili smo im koliko je bitan ekonomski oporavak Novog Pazara i Sandžaka, jer je to preventivno djelovanje na migracije i na političku stabilnost u ovom kraju”, rekao je Mahmutović.

Projekat o migracijama je usresredio svoje aktivnosti na četiri oblasti, a to su poboljšanje pristupa javnim uslugama, integraciju migranata u obrazovni sistem, poboljšanje mogućnosti za zapošljavanje migranata i unapređenje upravljanja migracijama.

U rezultatima projekta se navodi da je oko 700 građana u Novom Pazaru i Prijepolju uspelo da ostvari neka od svojih pravam kao što su da dobuju ličnu kartu, nostrifikuju diplomu, ostvare pravo na zdavstvenu zaštitu i slično.

Rad u oblasti obrazovanja uključio je organizovanje dopunskih časova jezika za preko 200 mališana, kao i dodjelu materijalne pomoći za više od 300 đaka, podršku zapošljavanja tri romska koordinatora za obrazovanje.

Najvažnije aktivnosti projekta ticale su se rada na poboljšanju mogućnosti za zapošljavanje migranata, pa je tako u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje 70 osoba dobilo podršku u vidu obuke ili dabanja subvencija preko kojih je 38 lica upošljeno.

Prvi dio projekta je sproveden u okviru Programa razvoja opština u jugozapadnoj Srbiji – PRO programa. Odgovornost za realizaciju drugog dijela projekta i njegov završetak preuzeo je Program evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.