Milion dinara za protivgradnu zaštitu

0
3

Nova Varoš – Članovi lokalnog Štaba za vanredne situacije, na sjednici održanoj prije desetak dana, usvojili su Plan rada i finansiranja sistema zaštite i spašavanja na teritoriji opštine Nova Varoš za 2014. kao i izveštaj o aktivnostima i mjerama koje je ovo tijelo sprovelo tokom prošle godine.

Na dnevnom redu sastanka, kojim je predsjedavao komandant štaba i predsjednik opštine Dimitrije Paunović, bilo je i planiranje izrade godišnjeg programa mjera na smanjenju rizika od poplava, koji bi, po novim zakonskim propisima, trebalo da sačini svaka lokalna samouprava bez obzira na stepen plavnog područja, a na sjednici su se čule i informacije vezane za aktivnosti na prikupljanju i uništavanju neeksplodiranih i ubojitih sredstava u zlatarskom kraju.

Okosnicu budućeg plana rada lokalnog Štaba za vanredne situacije, prema tvrdnjama načelnika Radivoja Bujišića, čini ukupno tridesetak aktivnosti i mjera, među kojima se, između ostalih, u prvom godišnjem kvartalu izdvajaju: razmatranje aktivnosti stručnog tima na izradi procjene ugroženosti sa aktivnostima na izradi planova zaštite i spasavanja iz nadležnosti lokalne samouprave, pitanje reorganizacije sastava Štaba, analiziranje stanja i organizovanja i sprovođenja preventivnih i operativnih mjera zaštite od požara (sa posebnim osvrtom na stanje u ugostiteljskim objektima), analiziranje rada Crvenog krsta, kao i ocjena stanja pripreme za zaštitu od grada i snabdevenost protivgradnih stanica sa raketama u 2014.

– I u ovoj kalendarskoj godini opština će posvetiti pažnju i izdvojiti sredstva za protivgradnu zaštitu i kupovinu raketa, a za te namene biće opredeljeno oko milion dinara. Ukoliko bude bilo potrebe, u ovaj segment uložićemo i više para, iako lokalna samouprava nema isključivu zakonsku obavezu u ovoj oblasti, ali smo svi svjesni značaja zaštite useva u zlatarskom kraju, istakao je komandant Štaba Dimitrije Paunović.

U planu finansiranja sistema zaštite i spasavanja u ovoj godini, koji su članovi lokalnog Štaba za vanredne situacije jednoglasno usvojili, pored investiranja u protivgradnu zaštitu, značajnu stavku zauzimaju i troškovi angažovanja osposobljenih pravnih subjekata (u skladu sa obimom radova), za koje će biti izdvojeno takođe oko milion dinara, osnovna obuka stanovništva iz oblasti zaštite i spasavanje (planirana sredstva od oko 350.000 dinara), opremanje i osposobljavanje četrdesetak poverenika Civilne zaštite i njihovih zamenika ( 300.000 dinara), obuka za 19 članova Štaba za VS (150.000), kao i održavanje sistema za uzbunjivanje (200.000 dinara za operativni centar i periferne uređaje).

Nakon što su nadležni u lokalnoj Vatrogasnoj jedinici upoznali članove štaba o katastrofalnom stanju voznog parka i opreme i prilično nemarnom odnosu nadležnih u MUP-u, zaključeno je da se resornom ministarstvu uputi dopis sa preciznim podacima i analizom stanja i zatraži pomoć u riješavanju ovog problema, a ako ta vrsta urgencije ne urodi plodom, da se potom opština eventualno uključi u nabavku određene opreme i namenskog vozila jer novovaroški vatrogasci za intervencije na raspolaganju imaju svega šest izraubovanih vozila, od kojih su dva već duže vreme neupotrebljiva.

Priznanje pojedincima i kolektivima

Povodom 1. marta, Svetskog dana Civilne zaštite, članovi Štaba za vanredne situacije predložili su da novčane nagrade budu dodeljene Tomu Mlađenoviću iz Bistrice (za ispoljenu hrabrost prilikom spašavanja nastradalih u nabujaloj reci), kao i Vukoju Puriću i Milanku Dulanoviću (za požrtvovanost i angažovanje tokom vanredne situacije 2012. godine).

Prijedlog Štaba je i da se plaketom odlikuju i tim vatrogasno-spasilačke jedinice i Dom zdravlja u Novoj Varoši, koji su se kao kolektivi svojim angažmanom istakli u pružanju pomoći ugroženima tokom trajanja vanredne situacije u opštini.

(danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.