19. Decembar 2018

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovaraće danas u Beogradu s ministrom transporta i infrastrukture Turske Mehmetom Turhanom i potpisati komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ugovor će osim Mihajlovićeve, potpisati i predsjednik turske kompanije “Tasyapi” Emrullah Turanli i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak.

Sredinom oktobra ove godine, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije “Tasyapi” o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsjednikom kompanije “Tasyapi” Emrulahom Turanlijem, izjavila da je to važan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, autoputa Beograd – Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.

“Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona eura”, rekla je Mihajlović.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 miliona eura, a dionica je duga 22,5 km, navela je potpredsjednica Vlade, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest mjeseci.

Slijedeći ugovori čije se potpisivanje očekuje odnose se na dvije rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Sribje, rekla je Mihajlović.

Kako je precizirala, prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 miliona eura, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procijenjenje vrijednosti 210 miliona eura i dužine 17,5 kilometara.

Prema njenim riječima za te dvije rute autoputa u ovom trenutku ne postoji projektno-tehnička dokumentacija, za koju će, kako je navela, biti potrebno više od šest do osam meseci.

Mihajlović je istakla da je ideja Srbije da imamo jednu vrstu prstena i da je cilj razgovora sa Federacijom BiH i sa Republikom Srpskom da se zadovolje svi interesi i da se cio region poveže.

Kada se završi sa dokumentacijom sa obje strane, tek se onda, kako je istakla, kreće u realizaciju projekta u smislu građevinskih radova.

(Anadolija)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles