Mi želimo drugima ono što želimo sebi

0
15

Sandžak PRESS – Od svih blagodati koje je Milostivi Allah dao Svojim robovima posebna je uputa. Onaj koji je dostavio uputu na najbolji način jeste svakako Allahu najdraže stvorenje, Njegov Poslanik i Mijenik, onaj za kojim srca željna ostaše, Muhammed, s.a.v.s. Pozivao je sve ljude miru i spasu, i doista oni koji su živjeli u njegovo vrijeme, čak i ako nisu bili muslimani bili su sretni i zadovoljni. Onaj Koji je poslao Resulallaha, s.a.v.s je Gospodar nebesa i Zemlje, Uzvišeni Allah.

Sve što je Milostivi Gospodar propisao ljudima za njihovu korist je i za njihovo dobro. Između ostalih stvari, naš Plemeniti Gospodar je ženi muslimanki propisao hidžab, islamsko odijevanje. Mi koje već dugo vremena nosimo hidžab svjesne ove blagodati, a vođeni islamskim principom da je pravi vjernik samo onaj koji želi drugima ono što želi sebi, prije nekoliko dana, tačnije 29. 12. 2010. godine organizovali smo tribinu kojom smo želeli približiti ljepotu i važnost hidžaba. Jednostavno, žao mi je što gledam sestre koje dane i noći provode zavlačeći se ko zna gdje, a ne osjećajući slast života, pa smo im htjeli pomoći da i one pronađu pravi put, put do sreće i morala, put do spasa, jer islam to zaista jeste.

Budući da je emanet govora o ovoj velikoj temi pao na mene, u svom izlaganju sam spomenula najčešće razloge zbog kojih su muslimanke odbacile hidžab, kao i odgovore na ta „opravdanja“. Uzvišeni Allah u Kuranu kaže: „O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je.” (Sura Al-Ahzab, 59) Da ne postoji nikakav drugi ajet niti hadis, ovaj bi bio dovoljan da svaka žena spozna istinu i shvati da treba biti pokrivena, jer Allah joj ne želi loše, Allah je želi hidžabom zaštititi, budući da nam je dobro poznato koliko je samo napadnje i silovanje žena velik problem u društvu na čitavoj zemaljskoj kugli.

One koje su ragolićile svoja tijela, izazvale su ogromne cifre napada izvršenih nad njima.   Amerika i većina evropskih država dopustile su razgolićavanje žena pod parolom slobode i prava pojedinca, tako da ćete na svakom mjestu naći časopise  prepune razvrata, a i televizijski kanali također, naročito poslije ponoći. Žene slobodno nose kupaće kostime i odjeću sličnu njima. Čak je na plažama primjetno da žene nose samo donji dio kupaćeg kostima. Nude se razni filmovi, koji imaju naznaku ko bajagi samo za punoljetne. U radnjama se lijepe posteri gotovo, a nerijetko i golih žena na vidno mjesto mušterijama, itd. Pa kakvi su rezultati ovakve slobode? Da li su se ljudske strasti zasitile? Da li je žena postala sigurna? Hajde da vidimo šta kaže statistika.

U knjizi koju je izdao federalni sud u Americi, na šestoj stranici stoji: ,,U Americi se silovanje žena događa uz prisilu vatrenim oružjem svakih šest minuta.” Ovaj podatak je iz 1988.god. U istoj knjizi stoje sljedeći podaci:

Broj slučajeva silovanja u Americi 1978. bio je 147.389.

Godine 1979.  168.134. slučaja.

Godine1981. 189.450. slučaja.

Godine 1983.  211.691 slučaja.

Godine 1987. 221.764. slučaja.

E, pa drage sestre, vidite li kolika je mudrost propisivanja hidžaba?

Mi doista ne želimo da se ovako nešto desi nikome na zemaljskoj kugli. Islam nas je podučio da moramo brinuti jedni o drugima. Kada bih vidjela da jedan manijak napada neku djevojku, čak i nemuslimanku, obećavam da ne bih sjedela skrštenih ruku, već bih na sve načine pokušala da joj pomognem. Ali, kako stara izreka kaže: Bolje spriječiti, nego liječiti. I upravo iz ovih razloga je održana ova, ioako se nisam iskreno nadala, VEOMA važna tribina u historiji bošnjačkog naroda, jer je nakon izlaganja, na moje pitanje: „Da li se večeras neka od vas želi pokriti?“-ustalo osam muslimanki, najiskrenijih, zasigurno Allahu veoma dragih…

Doživljaj je bio poseban. To vam je isto kao kad gledate skupinu koja će propasti u neku provaliju i vi svakom posebno pružate ruku. Neki ne žele vašu pomoć i propadoše, a skupina odabranih bi spašena.

Iznenađenjima nikada kraja… Nakon praznika koji su neposredno nakon tribine nastupili, dnevna štampa pošla u pohod promovisanja naše tribine. Još uvijek mi nije jasno otkud tolika medjiska pažnja, no dobro, imam mnogo bitnijih stvari od toga da razmišljam zašto je njih zaboleo naš hidžab. Ako mi moramo trpiti sve one gadosti koje mnoge žene čine gole, naravno „pokrivene kamerom“, neka i oni odmaraju oči gledajući u naš čestiti hidžab.

Drage moje sestre, svi su shvatili koliko je hidžab vrijedan, pa kada ćemo se odazvati Onome koji nam darova ovaj prelijepi poklon???

Autor: Aida Rašljanin


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.