Mešihat podržao akciju “Bitka za bebe”

0
3

Novi Pazar – Sa svih mimbera u Novom Pazaru, Mešihat je pozvao građane da svojim prilozima pomognu akciju „Bitka za bebe“ koja se ogleda u sakupljanju priloga za kupovinu novih inkubatora za Zdravstveni centar u Novom Pazaru.

U pozivu stoji:

Poštovani građani

Poznato Vam je da je Sandžak, pored Preševske doline, regija sa najvećim natalitetom u zemlji i okruženju, gdje prednjači Novi Pazar u kojem se godišnje u prosjeku rađa oko 2.200 djece, tj. 6 beba dnevno, zašta je i dobio epitet najmlađeg grada u Evropi.

Međutim, od pomenutog broja novorođenčadi 10 do 15%, tj. oko 250 beba se rađa sa zdravstvenim problemima usljed kojih je potrebna stručna pomoć medicinskog osoblja uz neizbježno korišćenje inkubatora.

Ginekološko-akušersko odjeljenje Zdravstvenog centra u Novom Pazaru posjeduje 7 zastarjelih inkubatora, tako da se djeca često moraju transportovati u Kragujevac kako bi preživjela kritični period nakon rođenja, jer ovom gradu nedostaje najmanje još 5 ovih uređaja kako bi se zadovoljio minimum potreba za njima. U nedavno pokrenutoj akciji „Bitka za bebe“ prikupljena su sredstva za nabavku 70 inkubatora, od kojih je samo jedan uručen novopazarskom porodilištu.

Polazeći od islamske obaveze pomaganja onih koji sami sebi ne mogu pomoći, među kojima su i tek rođena djeca, a rukovodeći se hadisom Allahovog Poslanika s.a.v.s. da će se na Sudnjem danu ponositi mnoštvom svog umeta, Mešihat se uključio u pomenutu akciju, tako da je danas nakon džume namaza u svim džamijama organizovana sedžada za prikupljanje priloga radi kupovine prijeko potrebnih inkubatora gdje cijena jednog ovakvog uređaja novije generacije iznosi oko 12.000 eura. Akcija se nastavlja tako da potencijalni donatori svoje priloge mogu uplatiti u prostorijama Centra za humanitarni rad „Hajrat“ najkasnije do 15. oktobra ove godine.

Poštovani građani. Pomagali smo pogođene zemljotresom, ugrožene poplavama, gladne usljed suše; hranimo siromašne u vakufskim kuhinjama i gradimo onima bez krova nad glavom, a sada smo u obavezi pomoći novorođenom da preživi i nejakom da se vrati majčinom krilu.

Ne sumnjajući u uspješnost i ove akcije, molimo Uzvišenog Gospodara da obilato nagradi davaoce, te njih i njihove porodice sačuva od ovakvih i sličnih iskušenja.

Mešihat Islamske zajednice

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.