Međusobnim upoznavanjem do aktivne suradnje

0
7

Evropa – Udruženje Unija mladih aktivista – UMA iz Luksemburga, Dialog und annaherung im Islam – DAI iz Njemačke, te New Avicenna Synergy Association – NASA iz Belgije, organizirali su interaktivni seminar na temu –Putovanje kroz islam.

Na seminaru, koji se održao tokom vikenda 22. – 24. juni, nedaleko od Frankfurta, predavanja su održali:

  • Aljo ef. Cikotić, na temu “Musliman i savremena tehnika”;
  • psiholog Edin Tule, na temu “Kako impresionirati (staru) Damu – Evropu?”;
  • Mithad ef. Ćeman, na temu “Uloga i značaj muslimana Evrope za perspektivu ummeta”;
  • Abdullah Malano, na temu “Popravljanje karaktera”;
  • Eddin Ljajić, na temu “Islam u Njemačkoj i dužnost muslimana koji u njoj žive”.

Učesnicima seminara je dobrodošlicu poželio Haris-ef. Kalač, imam u Kasselu.

Važno je pomenuti da se učesnicima seminara predstavila i izdavačka kuća Islamske zajednice (IZ) u Srbiji “El-Kelimeh”. Direktor te značajne institucije, Malik Nurović je drugog dana seminara predstavio nekoliko vrlo zanimljivih naslova koji su nedavno izašli iz štampe.

Značajno je istaći da su učesnike seminara mahsuz poselamili muftija IZ u Srbiji, Muamer ef. Zukorlić, reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini, Mustafa ef. Cerić, te predsjednik udruženja “Liga za Sandžak”, gospodin Hako Duljević. Prisutnima je selame prenio generalni sekretar “Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori”, gospodin Emir Ferizović, koji je također prisustvovao seminaru.

Tokom seminara došlo je do susreta više prijateljskih organizacija i njihovih aktivista: BKZ Crne Gore, BKZ Luksemburga, UMA Luksemburga, Liga za Sandžak. Slobodno vrijeme tokom trajanja seminara korišteno je i radi međusobnog upoznavanja i druženja, prilikom čega se razgovaralo o suradnji i idejama za koje se nadamo da ćemo zajedno ostvarivati. Ono što je primjećeno jeste potreba uzajamnog praćenja našeg rada i aktivnosti, s ciljem otkrivanja kapaciteta i lociranja dodirnih tačaka naše buduće saradnje. Ovo je ono što bi savjetovali svim mladim, a i manje mladim aktivistima. Traganjem za istomišljenicima i vrijednim aktivistima i uvezivanjem sa njima moguće je uspostaviti Svebošnjačku mrežu, koja će raditi na promoviranju i očuvanju vjerskih, kulturnih i nacionalnih interesa Bošnjaka. A džamije i islamski seminari su najbolja mjesta za organiziranje i ostvarivanje novih poznanstava i susreta.

Izvor: LigaZaSandzak.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.