Medresa svečano promovirala 502. generaciju – Novih 86 maturanata

2
122

akademija medrese 2014 27Novi Pazar – Sala Doma kulture u Novom Pazaru bila je mala, kako bi primila sve one koji su željeli prisustvovati svečanoj akademiji 502. generacije maturanata “Gazi Isa-beg” medrese i na taj način podijeliti radost i sreću zajedno sa maturantima.

Svečana akademija otpočela je učenjem ašereta, koje je proučio medresant Muamer Murić. Akademija je okupila brojne zvaničnike, među kojima su bili, predstavnici IZ-e u Srbiji na čelu sa predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, izaslanik reisu-l-uleme muftija banjalučki, mr. Osman ef. Kozlić, predsjednik Sabora IZ-e dr. Enes ef. Svraka, muftija preševski Fikret ef. Limani, delegacija IUNP-a predvođena rektorom dr. Suadom Bećirovićem, rektor FIS-a dr. Enver ef. Gicić, direktor medrese Rešad ef.Plojović, čelnici bošnjačkih nacionalnih kulturnih i političkih organizacija BANU-a, SBK-a, BNV-a, BNF-a, NVS-a, BKZ-a, BDZ Sandžaka kao i direktori, predsjednici, članovi i predstavnici organa ustanova u službi IZ-e, profesori Fakulteta za islamske studije, kao i profesori medrese, prijatelji i roditelji maturanata.  

Medresu „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru od 1990. do danas upisalo je 2225 učenika, a diplomu je ponijelo njih preko 950, od kojih su mnogi upošljeni u ustanovama Islamske zajednice. Ove školske godine redovnu nastavu je pratilo oko 400 učenika. Medresu pohađaju učenici iz gradova Sandžaka, Crne Gore,Srbije, Makedonije, Kosova, kao i inostranstva.

U kulturno-vjerskom dijelu programa prisutni su mogli uživati u recitacijama polaznika mekteba Revda i Vildan, učenju ilahija hora Merdžan kao i učenju ilahija učenika medrese Ensara Latifovića. Generacija je započela školovanje u medresi 2010 godine kada je upisalo 128 učenika, na muškom i ženskom odjeljenju. Svoje školovanje je okončalo njih 86.

U ime maturanata u formi učeničke riječi obratila se Esma Gološ, koja se najprije zahvalila roditeljima, profesorima i Medresi gdje su u protekle četiri godine izgrađivali svoje ličnosti i sticali znanje.

akademija medrese 2014 12

Direktor medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru je na samom početku svog obraćanja podsjetio prisutne da je generaciji maturanata koju promovišemo pripadao i rahmetli Dino Kalač, sin h. Hazbije i Refide, koji je na početku svog puta sticanja znanja u medresi preselio na Ahiret, čiji roditelji trebaju biti ponosni na svog sina šehida i zadovoljni Allahovom odredbom da im je umjesto radosti diplomi svoga sina na dunjaluku dao ponos, a radost ostavio za Ahiret, te pozvao sve prisutne da za njegovu plemenitu dušu prouče Fatihu.

Takođe, direktor je ukazao na sličnost Akademije kada je on završio Medresu, prije 20 godina, koja je održana u novopazarskoj džamiji Dibak Ishak i ove 502. generacija koja svoju Akademiju održava u Kulturnom centru u Novom Pazaru, podsjetivši da je Dom kulture sagrađen na temeljima Ejup-begove džamije koja je porušena šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Same maturante on je uporedio sa draguljima, dragim kamenjem i svjetiljkama koje obasjavaju put bošnjačkom narodu.

“Medrese su izvori svjetlosti, radionice u kojima se proizvodi drago kamenje-dragulji i svjetiljke koje obasjavaju put pojedincu i zajednici. Prvi imperativ naše vjere je „Uči u ime Gospodara koji stvara“, i zato su prve medrese nastale veoma davno. Takodje, direktor je rekao da se spas na Ahiretu postiže ibadetom na dunjaluku, a da se uspjeh na dunjaluku postiže naukom, odnosno ulaganjem truda u podizanje odgojno obrazovnih ustanova za sticanje znanja.

akademija medrese 2014 14

Narod Sandžaka i rukovodstvo IZ-e su u periodu od 25 godina koje su iza nas pokazali da su toga veoma svjesni. “Islamska zajednica je odmah nakon uspostavljanja organa IZ-e osnovala medresu, otvorila obdaništa, Islamski fakultet, školu Kurana, univerzitet i na taj način zaokružila odgojno obrazovni proces. To potvrđuje da je rukovodstvo IZ-e svjesno važnosti i vrijednosti nauke, a da su muslimani Sandžaka svojom pomoći na tom putu pokazali svijet o vrijednosti znanja.

Rešad ef. je spomenuo da je na portalu jedne medrese iz Španije iz 14. vijeka pisalo da svijet stoji na četiri stuba: učenosti mudroga, pravdi moćnoga, dovi-ibadetu pravednoga i odvažnosti hrabroga, te je stoga pozvao naše maturante da budu učeni, pravedni, hrabri i bogobojazni, da idu putem sredine, da se klone krajnosti i isključivosti, jer su ivice opasne.

Direktor je na kraju čestitao svima na novoj generaciji maturanata, Medresi, Islamskoj zajednici, Sandžaku, Srbiji i cijelom Islamskom ummetu.

Za uspjeh u toku školovanja, rezultate u promociji medrese, te učešće u vannastavnim aktivnostima, podijeljena su priznanja direktora istaknutim učenicima iz ove generacije.

akademija medrese 2014 15 akademija medrese 2014 16 akademija medrese 2014 17

Izaslanik reisu-l-uleme muftija banjalučki mr. Osman ef. Kozlić, prenio je selame i čestitke maturantima, reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazovića. On je poručio maturantima da njihovo učenje tek počinje, a sutra sa svojim znanjem trebaju pomoći školama iz kojih su potekli, a roditeljima i profesorima rekao da i dalje trebaju djecu upućivati i odgajati. Na kraju je mubareklisao maturantima, roditeljima, medresi, profesorima i Islamskoj zajednici.

akademija medrese 2014 18

Predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, uručio je pohvalnice učenicima, koji će imati besplatno školovanje na prvoj godini na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Muftija je izrazio radost i zadovoljstvo zbog ispraćaja još jedne generacije medresanata.

“Ovi naši alimi i mualime su najbolji ders i pokazatelj, onoga što je u njih ulagano u prethodne četiri godine. Oni su najveći ponos, ne samo njihovih roditelja, već svih onih koji nose ličnu kartu koja se zove ‘La ilahe illallah’.” – rekao je muftija Dudić.

akademija medrese 2014 20

akademija medrese 2014 21

akademija medrese 2014 22

akademija medrese 2014 23

On je uputio čestitke maturantima sa željom da svi oni žive za islam a ne od islama. Muftija je dao svijetle primjere, alima i velikana rahmetli Šuševića, Filibalića, Cukića koji su pohađali novopazarsku medresu, da oni budu vodilje novim generacijama.

“Od 1990. evo je dvadesetprva generacija mi iz godine u godinu sve ponosniji. Ako Bog da ovi naši maturanti će ličiti na naše alime, koji su do 1946. godine završavali novopazarsku medresu i čuvali dostojanstveno i visoko nosili baklju islama, na prostoru Novog Pazara, Sandžaka i šire.” – rekao je predsjednik Mešihata.

Od 1990. oko hiljadu maturanata je završilo medresu, na čelu medrese, Fakulteta za islamske studije, škole Kur'ana Časnog, sekretar Mešihata, direktor Vakufske direkcije, direktor Medija centra, dekani fakulteta, prodekani, imami u zemlji i inostranstvu, su kadrovi ponikli iz medrese.

“To je ono što nas čini ponosnim. Draga braćo moramo biti svjesni uloge i značaja medrese. Medresa je vakuf. Vakuf je trajno vlasništvo, stavljeno u službi Allahu dž. Kada su otimali vakufe oni su ličili na deponiju smeća. Kada su bile vraćene IZ-i tada su bile najljepši dio grada.” – istakao je muftija Mevlud ef. Dudić.

Mnogi opstruiraju napredak IZ-e, tražeći razne radne dozvole. Muftija je poručio da vakufska dobra pripadaju Islamskoj zajednici i da im za to nisu potrebne nikakve dozvole da bi gradili.

“Ovaj trg njegovo preuređenje nije još završeno,nećemo odustati. To je naš dug prema Isa-begu Ishakoviću, obaveza prema našim velikanima. To ćemo činiti i sa Hamamom, Novopazarskom banjom i drugim vakufskim dobrima . Nećemo se zaustaviti dok sve vakufe ne vratimo u prvobitni položaj. Sve dozvole na svijetu imamo od naših vakifa.” – zaključio je predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić.

Muftija Dudić je čestitao direktoru, profesorima, odgajateljima, roditeljima svim muslimanima,uz želju da maturanti budu ambasadori medrese.

Učenici generacije su hafiza Sumeja Ujakanović i Senad Dazadarević, kojima će biti dodijeljena nagrada reisu-l-uleme na tradicionalnim maturalnim danima 4. juna u Sarajevu.

Dovu je na kraju skupa proučio hfz. Irfan ef. Malić direktor škole Kurana Časnog.

    akademija medrese 2014 26

(Mesihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Muftija nagradio te Allah dz.s. svakim dobrom za sve sto si uradio za nas narod! Ne ocekuj zahvalu i nagradu od ljudi nego nagrada je od Allaha dz.s. insAllah!!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.