Medresa “Mehmed Fatih” uzela učešće u XIII debati učenika srednjih škola u Behram-begovoj medresi u Tuzli

0
6

Južni Sandžak – Behram-begovoj medresi u Tuzli je 27. marta 2012. godine održana XIII debata učenika srednjih škola. Na ovogodišnjoj debati učestvovalo je 30 srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Ove godine učešće u debati su uzele i medrese “Gazi Isa-beg” iz Novog Pazara i “Mehmed Fatih” iz Podgorice. Tema o kojoj je debatiralo oko 80 srednjoškolaca je bila “Internet u životu mladih”.

Medresu “Mehmed Fatih” su predstavljali učenici IV razreda, Erdan Seferović i Faris Muratović. Prisustvo naše medrese na XIII debati učenika srednjih škola u Behram-begovoj medresi u Tuzli je nastavak dobre saradnje između ove dvije škole. Debati su prisustvovali i direktor medrese Mehmed Fatih, Rahman Kačar, kao i profesori Sadmir Hadžijić i Džemal Dacić.

Ceremonija otvaranja XIII debate učenika srednjih škola počela je u 10:30h, obraćanjem dr. Seada-ef. Seljubca, pomoćnika direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi, koji je u ime domaćina zaželio dobrodošlicu debatantima i proglasio ovogodišnju debatu zvanično otvorenom. Nakon obraćanja domaćina, prof. Midhat Čaušević, profesor filozofije i sociologije u Behram-begovoj medresi i koordinator debate, učesnicima je pojasnio satnicu debate i dao detaljnije upute o radnom dijelu.

Na prvom radnom dijelu debate debatanti su podijeljeni u 7 grupa i razgovarali su o temi debate, iznoseći svoje stavove i rezultate svojih istraživanja. Nakon što su svi debatanti završili svoje izlaganje unutar grupe, uslijedilo je predstavljanje rada svake grupe pojedinačno, te izlaganja predstavnike afirmacije i negacije unutar svake grupe. Završno s izlaganjem 7. grupe, okončan je prvi radni dio debate, te su učesnici napravili kratak predah.

Nakon pauze, glavni dio debate, ili parlaonica, započeo je u 13:30 h. U ovom, najplodnijem dijelu debate, razgovaralo se o svim bitnijim temama i stavovima koji su spomenuti u prvom radnom dijelu. U parlaonici su učestvovali svi debatanti, a vodio ju je koordinator debate prof. Čaušević.

Bitniji zaključci do kojih se tokom glavnog dijela debate došlo jesu:

– Internet ima pozitivne i negativne strane i način njegova korištenja zavisi od individue.
– Roditelji su obavezni nadgledati način korištenja interneta kod svoje djece.
– Internet može doprinijeti poboljšanju intelektualnih sposobnosti korisnika.
– Socijalna izolacija je jedna od posljedica ovisnosti o internetu.
– Korištenje socijalnih mreža (Facebook, MySpace itd.) dovodi do pojave raznih oblika kompleksa socijalne prirode.
– Prekomjerno korištenje interneta ima negativne posljedice za fizičko i psihičko zdravlje čovjeka.
– Korištenjem socijalnih mreža gubi se ustaljeni način komunikacije među ljudima, a forsira se virtualno rješenje.
– Internet i tehnologija dovode do „obrnute socijalizacije“, gdje djeca podučavaju roditelje osnovama interneta i informacionih tehnologija.
– Prekomjerno korištenje interneta mlade odvodi u virtuelni svijet i udaljava ih od stvarnosti.
– Internet je korisno sredstvo za rješavanje svakodnevnih problema, ali postaje uzrokom tih problema ako se ne koristi na ispravan način.

Završni, oficijelni dio debate počeo je u 14:30h obraćanjem direktora Behram-begove medrese, Vahida-ef. Fazlovića. On je istakao kako je ovaj dan veliki za Behram-begovu medresu, te posavjetovao debatante da razmjenjuju pozitivne stavove i ideje, kao i da rade na međusobnom uvezivanju i zajedničkom radu.

Na kraju su dodijeljene zahvalnice svim učesnicima.

Izvor: MonteIslam.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.