Marković: Od obnove nezavisnosti gradio se po jedan hotel visoke kategorije mjesečno

0
15

Duško Marković

Zahvaljujući posvećenosti i odgovornom ekonomskom pristupu, na svakom pedlju Crne Gore su u toku ili se planiraju razvojni projekti koji samo u turizmu trenutno vrijede preko tri milijarde eura, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 

“Naša posvećenost viziji da Crnu Goru učinimo elitnom turističkom destinacijom dovela nas je do toga da je samo u protekle dvije godine (2017. i 2018.) izgrađeno 35 novih hotela visoke kategorije. Ovakvi hoteli ne niču preko noći. Naprotiv, iza svakog stoji naporan rad Vlade da stvori uslove, animira i u Crnu Goru dovede ozbiljne investitore koji će razvojni potencijal pretvoriti u vrijednost od koje će korist imati i država i građani. Tu vrijednost danas množimo sa 140 hotela sa četiri i pet zvjezdica izgrađenih od 2006. godine. Praktično, u Crnoj Gori se od obnove nezavisnosti gradio po jedan hotel visoke kategorije mjesečno”, rekao je Marković otvarajući danas Bjelopoljski biznis forum (BBF).

Marković je kazao da “bez gradnje saobraćajne, energetske i druge infrastrukture nema razvoja, napretka i boljeg standarda za naše građane” i dodao da u tom pogledu sjever nije zanemaren.

“Od Hajle, preko Bjelasice do Durmitora, sa projektima vrijednim više od 100 miliona eura, pokrenuli smo investicioni zamajac koji su već prepoznali svjetski poznati hotelski lanci poput Šeratona u Kolašinu i Amana, koji uskoro počinje gradnju na Žabljaku. Biće ih i na Cmiljači u Bijelom Polju. Ukupno gledano, od početka mandata ove Vlade, a zaključno sa krajem ove godine, investicije u sjever će premašiti milijardu eura”, kazao je Marković

Istakao je da je u magistralne i regionalne puteve u protekle dvije godine uloženo oko 100 miliona eura, da su nove moderne saobraćajnice putevi daljeg dinamičnog razvoja i da zato u tim projektima neće biti ni zaostajanja, ni kompromisa.

“Trend ekonomskog rasta započet u 2017. sa ostvarenom stopom od 4,7 odsto, nastavljen je i u 2018. godini, kada je ostvaren ekonomski rast od 4,9 odsto. Ove pokazatelje prati i rast zaposlenosti, pa je za prva četiri mjeseca 2019. broj zaposlenih preko 197.000, što je 9,1 odsto, ili oko 17.000 zaposlenih više u odnosu na uporedni period prethodne godine. Stopa nezaposlenosti je sa 22,9 odsto u aprilu 2018. pala na 14,9 odsto u julu 2019. godine. Do polovine jula, naplaćeni su budžetski prihodi u iznosu od 957,2 miliona eura, što je u odnosu na isti period prethodne godine za 77,2 miliona eura, ili 8,8 odsto više. Izvorni prihodi budžeta, od početka primjene mjera fiskalnog prilagođavanja, povećani su za 260 miliona, odnosno 17,4 odsto, dok je kapitalni budžet, kroz koji se finansiraju infrastukturni projekti, u 2019. godini planiran na nivou od 321 milion eura. Paralelno, racionalizacijom rashoda omogućeno je ostvarivanje suficita tekuće budžetske potrošnje koja se finansira iz izvornih prihoda. Upravo ovakvi rezultati omogućili su nam da snažnije radimo na terenu, a posebno na sjeveru”, kazao je Marković.

Premjer je rekao  da prihod od ekonomskog državljanstva ima za cilj razvoj kapitalne infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta, a od tog novca će, dodao je, biti formiran fond za razvoj infrastrukture na sjeveru. 

Očekivanja su, rekao je, da će premašiti 200 miliona eura.

On je čestitao Opštini Bijelo Polje dobijanje Business Friendly Certifikata koji, kako je rekao, potvrđuje njenu otvorenost za biznis i investicije.

“Vlada Crne Gore je odgovornim ulaganjem utabala puteve daljeg razvoja sjevera i u tom duhu nastavljamo. Ulažući zajedničke napore, siguran sam da stvaramo dobro za sadašnje i generacije koje dolaze”, rekao je premijer.

BFF je organizovala Opština Bijelo Polje u saradnji sa Vladom Crne Gore. 

Forum je namijenjen privrednicima iz Crne Gore, regiona i dijaspore. Osimšljen je da se pažnja javnosti usmjeri na važnost novih investicija, a ujedno i za prezentaciju Bijelog Polja kao grada koji ima izuzetan potencijal za razvoj privrede.

Cilj Foruma je i razmjena iskustva, ali i prilika da se čuju savjeti uspješnih privrednika iz drugih gradova i država te dođe i do nekih novih ideja.

Forum je okupio oko 100 privrednika iz Crne Gore i inostranstva.

Na panel diskusiji učestvuju ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore Milivoje Radović, predsjednik konzorcijuma “Gulsan” Meko Akova-Hodžić, predsjednik poslovnog sistema “Swisslion Takovo” Rodoljub Drašković, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i bivši gragonačelnici Tarzan Milošević i Aleksandar Žurić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.