17. April 2018

Nova Varoš – Porodica Srećka Popovića iz sela Kućani sa obronaka Murtenice na svojoj farmi krava godišnje proizvede više od 200 000 litara mleka što ih svrstava u najveće proizvođače mleka na teritoriji opštine Nova Varoš. U staji ima oko 40 visokomlečnih muznih krava simentalske rase i skoro isto toliko junica o kojima brigu vode dve generacije Popovića, pored glave domaćinstva Srećka i sinovi Mladen i Miloš. Mleko proizvedeno na ovoj farmi završava na domaćem tržištu u rafovima velikih marketa.

Devet generacija u lozi Popovića bili su sveštena lica, međutim tu tradiciju prekinuo je Srećko koji se umesto mantiji posvetio stočarstvu. Uz pomoć državne subvencije pre deceniju i po sagradio je farmu u selu Kućani u Mesnoj zajednici Jasenovo, i sa svoja dva sina Mladenom i Milošem krenuo u proizvodnju mleka, koja se iz godine u godinu povećavala pa sada dnevno ovi vredni domaćini proizvedu oko 600 litara, što ih svrstava u red većih proizvođača u celom Zlatiborskom okrugu.

“Sada u štali imamo 36 visokomlečnih krava i oko 20 junica. Da bi sve namirili treba puno rada, ustajemo sa prvim petlovima i sa poslom završavamo oko devet uveče. Na svu sreću nemamo problema da plasiramo mleko na tržište, kompletnu proizvodnju otkupi mlekara Zlatibor koja uredno plaća za to a i cena je solidna”, priča za “PP Mediu” dvadesetdevetogodišnji stočar Mladen Popović i u šali dodaje da mu je teže da pronađe devojku za ženidbu, nego da obezbedi plasman za proizvedeno mleko, veli neće nijedna da dođe na selo i ako ima sve uslove za normalan život.

Trenutna cena od 39 dinara za jedan litar mleka, plus dodatnih 7 dinara državne premije zadovoljava osnovne potrebe proizvođača. Hranu za stoku proizvode uglavnom sami na svom imanju, imaju svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju. Ipak, Popovići razmišljaju i o povećanju broja grla a samim tim i o većoj proizvodnji mleka, za to bi im neka pomoć od države ite kako značila.

“Štala je dugačka 43 metra i široka 13 metara, pa samim tim ima prostora i za povećanje broja krava, nameravamo da sadašnje stanje povećamo za još dvadesetak grla. To iziskuje i veće troškove pa bi nam neka pomoć od države dobro došla. Za sada imamo subvenciju od 25 hiljada dinara po jednom grlu, što nam puno znači ali i nije dovoljno da pokrije neke osnovne troškove koje imamo”, naglašava Mladen Popović.

Pored turizma strategija razvoja opštine Nova Varoš u značajnoj meri se zasniva i na poljoprivredi, te stoga kroz razne subvencije i vidove pomoći lokalna samouprava pospešuje ovu privrednu granu a samim tim i pokušava zadržati mlade ljude na selu i zaustaviti konstantnu migraciju stanovništva u potrazi za poslom.


Načelnica KLER-a Marijana Đokić, foto: ppmedia.rs

 

“Opština izdvaja pomoć poljoprivrednicima direktno kroz subvenciju za podsticaj proizvodnji i ruralni razvoj i putem pomoći poljoprivrednim udruženjima. Ove godine za te dve namene opredeljeno je oko 15 miliona dinara iz lokalne kase”, kaže rukovodilac Kancelarije za lokalni ekomski razvoj Marijana Đokić.

Selo Kućani broji oko četrdesetak domaćinstava i to uglavnom staračkih. Radni dan na ovoj farmi počinje u pola sedam ujutru a završava se u devet uveče . Posla ima dosta ali kada se trud i rad pokažu kao isplativi umor se lakše savlada.

PP Media / Glas zapadne Srbije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles