MANS: Plav dobio preko 250 hiljada eura iz Egalizacionog fonda

0
22

Plav – Ministarstvo finansija potvrdilo je sve navode objavljene u tekstu Istraživačkog centra MANS-a o isplatama sredstava iz Egalizacionog fonda, ali klasičnom zamjenom teza pokušava da se odbrani od nesporne činjenice da u predizbornim periodima opštinama “upumpava“ više novca, koje one mogu iskoristiti za različite vidove izbornog potkupljivanja na terenu, ističu u MANS-u.

“Radi preciznijeg pojašnjenja, Egalizacioni fond je način finansiranja manje razvijenih opština, kojima je tokom godine na raspolaganju 90 odsto ukupnih sredstava, koje dobijaju dva puta mjesečno u jednakim iznosima. Preostalih 10 odsto isplaćuje se do marta tekuće godine u odnosu na opredijeljena sredstva za prethodnu godinu, ali upravo ovih 10 odsto služi i za odobravanje kratkoročnih pozajmica opštinama”, objašnjavaju u MANS-u.

Kako su naglasili, podaci Istraživačkog centra MANS-a nedvosmisleno potvrđuju da je u prva dva mjeseca ove godine, Ministarstvo finansija odobrilo ukupno pet kratkoročnih pozajmica, i to sve za opštine u kojima su održani ili će biti održani izbori.

“Od toga su dvije pozajmice odobrene Opštini Plav u ukupnom iznosu od 150 hiljada eura, dok su po jednu pozajmicu dobili Berane od 180 hiljada eura, Danilovgrad 120 hiljada eura, a Pljevlja 25 hiljada eura”, kazali su u MANS-u.

Kako tvrde u ovoj NVO, lokalni izbori u Beranama održani su početkom marta, a zvanični podaci pokazuju da je u januaru iz Egalizacionog fonda ta opština po osnovu redovnih isplata dobila tačno 146.568 eura, dok je u februaru dobila 204.215 eura redovnih isplata i pozajmicu od 180.000 eura, što daje ukupnu cifru od 384.215 eura za udarni predizborni mjesec u tom  gradu.

Majski lokalni izbori biće održani i u preostale tri opštine kojima su odobrene pozajmice.

“U tom smislu vrlo je ilustrativan primjer Opštine Plav koja je po osnovu redovnih isplata iz Egalizacionog fonda u januaru dobila 42.687 eura, ali i pozajmicu od 100.000 eura, što daje ukupnu sumu od 142.687 eura. Već u februaru ta opština je dobila 59.477 eura redovnih isplata i novu pozajmicu od 50.000 eura, što daje iznos od 109.477 eura. Dakle, Plav je za prva dva mjeseca dobio preko 250 hiljada eura iz Egalizacionog fonda, a kada se ima u vidu da je toj opštini za čitavu 2014. godinu opredijeljeno oko 850 hiljada eura, jasno je da je Ministarstvo finansija transferisalo maltene trećinu novca neposredno uoči predizbornog perioda, što su svakako značajna sredstva koje ta nerazvijena opština može iskoristiti za izborne svrhe”, kazali su u MANS-u.

Upravo se, ističu u MANS-u, na primjeru Opštine Plav jasno vidi i nezakonitost postupanja Ministarstva finansija u dodjeli pozajmica.

“Naime, 10 odsto sredstava (iz kojih se odobravaju pozajmice) od opredijeljenih 850 hiljada eura za tu opštinu iznosi 85 hiljada eura. Od ovog iznosa polovina se može dati za pozajmicu, odnosno 42,5 hiljada eura, a Ministarstvo je već odobrilo pozajmice u iznosu od nevjerovatnih 150 hiljada eura. Na ovaj način je prekršen Pravilnik o raspodjeli i korišćenju sredstava Egalizacionog fonda, a činjenica da se novac odobrava uoči lokalnih izbora navodi na osnovanu sumnju da se isplate odobravaju kako bi lokalne samouprave, u kojima DPS ima većinu, ojačale svoje finansijske pozicije i kod birača ostvarile što jači politički uticaj na terenu”, kazali su u MANS-u.

Prema njihovim riječima, kada je riječ o isplatama sredstava iz Egalizacionog fonda za 2013.  godinu, Ministarstvo finansija potvrđuje navode da je opštinama isplatilo 25,3 miliona eura, što je nešto preko dva miliona više od opredijeljenih sredstava, te da je moglo da isplati 2,3 miliona eura za pozajmice, ali da je isplatilo čak 3,6 miliona.

“Pri tome je nevjerovatno objašnjenje da je do ove razlike došlo iz razloga što su opštine kojima su odobravane pozajmice vraćale ta sredstva u Fond, pa su ista ta sredstva ponovo pozajmljivana, odnosno “ista sredstva su bila u opticaju više puta“. Podaci Istraživačkog centra MANS-a jasno pokazuju da se pozajmice uglavnom odobravaju na način da se ti iznosi prebijaju na račun redovnih isplata opštinama iz Egalizacionog fonda, tako da najnovije tvrdnje Ministarstva finansija navode na sumnju da taj Vladin resor  fabrikuje i manipuliše stvarnim podacima, što je svakako posao za  Državnu revizorsku instituciju i nadležno državno tužilaštvo”, kazali su u MANS-u.

Iz ove NVO poručuje odgovornima u Ministarstvu finansija da su činjenice neumoljive.

“Dok je u svakoj pravno uređenoj državi poštovanje zakona jedini imperativ, što bi trebalo da im bude znano,  tim prije što smo sigurni da će jednom nadležne institucije otvoriti  istrage o brojnim zloupotrebama i nezakonitom trošenju novca poreskih  obveznika, naročito u domenu političke korupcije”, zaključuju u MANS-u.

(cdm)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.