Makedonija: Građani pozivaju na mir u etnički miješanim opštinama

0
26

Makedonija – Nakon nedavno održanih lokalnih izbora, pojačale su se etničke tenzije u makedonskim opštinama Struga i Kičevo, a građani i stručnjaci pozivaju na mir i ponovnu uspostavu suživota između Makedonaca i Albanaca.

U obje opštine, Albanci predstavljaju većinu od 2004. godine, kad su po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji iscrtane nove administrativne linije. Novi gradonačelnik Kičeva Fatmir Dehiri je tokom kampanje za izbore 24. marta postavljao svoje fotografije iz 2001. godine u vojničkoj uniformi i s puškom AK-47.

“Makedonci se boje da će [izborni] rezultati ugroziti teritorijalni integritet Makedonije. Novi gradonačelnik Kičeva Dehari pobijedio je zalagavši se u svojoj kampanji upravo za stvaranja velike Albanije,” izjavio Vladimir Božinovski, analitičar sa Instituta za demokratiju u Skoplju.

“Narod Kičeva očekuje da će novi gradonačelnik imati jednak pristup prema svim građanima … bez obzira na njihovu etničku pripadnost,” izjavio je za SETimes Igor Minoski iz Kičeva.

Ta kampanja vođena je s naglašenim nacionalističkim raspoloženjem i među Makedoncima i među Albancima, kako kaže 54-godišnja Vera Todevska iz Kičeva.

“Mnogi od nas bili su iznenađeni, ali i ohrabreni, time što su se vladajuća i opoziciona makedonska stranka, koje su ogorčeni rivali, po prvi put ujedinile radi pobjede. Međutim, njih su nadjačale albanske stranke, koje su apelovale i na etničke Turcke i Rome, kao i albansku dijasporu,” izjavila je Todevska.

Parlamentarac iz redova opozicije Bekim Fezliu iz Demokratske partije Albanaca zapalio je atmosferu davši za bugarsku bTV intervju u kom je podržao etnički čiste općine.

“Ili ćemo izbaciti mi njih [Makedonce] ili će oni izbaciti nas. Možda ima mjesta tamo gdje ste vi [u Bugarskoj]?” izjavio je Fazliu.

Ta izjava izazvala je oluju u medijima, kao i zahtjeve da se zaustavi govor mržnje, te pozive mnogih građana, civilnog društva i komentatora da se na obje strane pokaže dobra volja.

“Te izjave su neprihvatljive i političari bi trebali biti iznad nivoa postizanja jeftinih političkih poena,” izjavio je za SETimes Jove Kekenovski, profesor na Univerzitetu u Bitolju.

Međutim, neki analitičari kažu da se mir može ostvariti.

“Ako se budu poštovali ustav i zakoni, u Kičevu neće biti problema. Napokon, zakonodavna vlast ima sredstva za sankcionisanje svih mogućih prekršaja,” izjavio je za SETimes Jove Kekenovski, profesor na Univerzitetu u Bitolju.

Kekenovski kaže da će Makedoncima biti lakše time što se gradska vijeća i u Strugi i u Kičevu sad sastoje od većeg broja makedonskih predstavnika. Zajedno sa svojim albanskim kolegama, oni će bolje pratiti rad novih načelnika.

“Etničke podjele moraju biti prošlost, a [građani] se već okreću ka budućnosti,” izjavio je Kekenovski.

Euforija pobjednika u Kičevu i nezadovoljstvo onih koji su izgubili su razumljivi, kako kaže Imer Ismaili, profesor na Državnom univerzitetu u Tetovu. Etničke tenzije rezultat su politike koja je građane dijelila po osnovu etničke pripadnosti — što zvaničnici moraju prevazići, kaže on.

“Međutim, političari bi trebali pokušati spriječiti uzroke podjele, a ne ih kasnije ispravljati,” izjavio je Ismaili.

Klekovski kaže da će, ako bude malo dobre volje i ako relevantni politički akteri zauzmu dominantan stav funkcionisanja, život etnički miješanih općina biti kao i bilo gdje drugo.

“U Gostivaru je načelnik napravio mudar politički potez načinivši koaliciju sa strankom Turaka i opozicionom strankom NSDP. U Gostivaru su Makedonci ostali direktori škola, ako su ulicama mijenjani nazivi, ti novi nazivi nisu bila imena boraca OVK, nego međusobno prihvatljivi nazivi, poput ‘Bratstvo’ ili ‘Gostivar’”, kaže Klekovski.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.