Majke Srebrenice pozdravljaju Zakon o pravima povratnika

0
11

BIH – Srebreničke majke pozdravile su danas donošenje Zakona o pravima osoba koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Naime, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici po hitnom postupku jednoglasno usvojili Zakon o pravima osoba koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, a u cilju efikasnijeg provođenja Aneksa VII.

”To je izuzetno pozitivno i sigurno će pomoći masovnijem povratku Bošnjaka u RS. Mnogi se nisu mogli vratiti u Republiku Srpsku (RS) jer su tamo građani drugog reda i nemaju nikakva prava. Neprihvatljivo je bilo da gube prava koja su stekli u Federaciji BiH, uključujući i, primjerice, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, što je posebice važno starijima. Ovo će sigurno pomoći povratku. Pogotovo ako i drugi kantoni i Federacija BiH usvoje slične zakone”, kazala je za agenciju Anadolija Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja ”Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Usvajanje ovog zakonskog rješenja pozdravila je i Koalicija ”Prvi mart”.

”Posebno važnim želimo istaći da su integralni dio izrade i zagovaranja Zakona bili aktivisti građanske koalicije „Prvi mart“ u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te Vladom Kantona Sarajevo. Ovaj Zakon sadrži jasne upute i procedure primjene, te u sebi sadrži ranije odredbe privremenih odluka Skupštine Kantona Sarajevo, čime je zapravo utvrdio prava povratnika kao trajno zaštićenu kategoriju. Građanska koalicija „Prvi mart“ će izvršiti i prilagodbu usvojenog Zakona, te isti dostaviti drugim zainteresiranim kantonima, kako bi se ovim propisima obuhvatili svi povratnici u RS”, saopćeno je iz Koalicije ”Prvi mart”.

Pozvali su i ostale kantonalne i federalne vlasti da krenu putem ka efikasnijem provođenju Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je krenula Vlada Kantona Sarajevo, te riješe prava povratnika u što skorijem periodu.

”Ovom prilikom najavljujemo da ćemo nastaviti sa zagovaranjem novih zakonskih rješenja, prvo u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, a potom u ostalim kantonima te na razini entiteta Federacije BiH. Koalicija će nastaviti raditi na osiguranju zaštite ljudskih prava, te stvaranju uslova za olakšanu registraciju povratnika i prognanih sa prostora entiteta RS, borbi protiv diskriminacije povratnika, te ostvarivanju građanskih i političkih sloboda za povratničku zajednicu u RS-u”, istaknuto je.

Usvojenim Zakonom regulirano je da osobe koje su imale status raseljenih osoba u Kantonu Sarajevo po povratku u mjesto prijeratnog prebivališta u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt mogu ostvariti određena prava po osnovu socijalne zaštite, zaštite porodice s djecom, boračko-invalidske zaštite i zdravstvene zaštite u onom kapacitetu u kojem su ih ostvarivali u KS-u, što u osnovi ima za posljedicu štetne društvene interese.

Kako je rečeno danas, radi se o elementarnim, egzistencijalnim pitanjima, čije rješavanje ima karakter neodložne potrebe rješavanja tih problema, a što će s aspekta društvenog interesa značajno unaprijediti održivost procesa povratka, ocijenjeno je potrebnim da se predmetni zakon donese po hitnom postupku.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.