Mahmutović zakazao Skupštinu za sutra – četvrtak

9
9

Novi Pazar – Skupština grada koju je za sutra zakazao gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović razriješit će brojne nedoumice i nagađanja oko toga ko će činiti buduću skupštinsku većinu, saznaje radio Sto plus.

U ovom trenutku su sve opcije na stolu, iako BDZ, trenutno najjača opoziciona stranka, tvrdi da ova partija ne pregovara ni sa jednom strankom oko koalicije.

Potpredsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Admir Muratović je za televiziju Sandžak rekao da je prije bilo kakve participacije u vlasti važnije rješavanje nacionalnih pitanja, izdvajajući kao prioritet rješavanje pitanja Islamske zajednice u Srbiji.

„Uslov naše partije, koji se odnosi na sve potencijalne političke sagovornike, je da se javno distanciraju od paraverske tvorevine, kao i od grupe pojedinaca koji rade na urušavanju ustavom garantovane autonomnosti Islamske zajednice”, rekao je Muratović.

On je istakao da je njegova partija u kampanju ušla sa jasnim stavom da se politikom ne bavi kako bi bila dio vlasti, već da bi rješavali brojne nagomilane probleme svih građana Sandžaka.

Prema članu 43. Statuta grada Novog Pazara, predsjednik Skupštine dužan je da sjednicu zakaže na zahtjev gradonačelnika ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana donošenja zahtjeva.

Prema tim odrednicama, dan održavanja sjednice treba bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a ukoliko predsjednik Skupštine ne zakaže sjednicu u ovom roku, nju može da sazove i podnosilac zahtjeva.

S obzirom da je istekao rok do kada je Baćićanin na zahtjev gradonačelnika trebao da zakaže sjednicu, to je već danas uradio Mahmutović.

Mahmutović je obrazložio zakazivanje skupštine:

Postupajući u skladu sa članom 32.stav1. a u vezi člana 66.stav 3. Zakona o lokalnoj samoupravi ( „Sl.glasnik RS“ broj 129/2007 ) i člana 41. i 43. Statuta Grada Novog Pazara ( „Službeni list Opštine Novi Pazar“ broj 14/08, „Službeni list Grada Novog Pazara“ broj7/09 ), Gradonačelnik Grada Novog Pazara zakazuje sjednicu Skupštine Grada po hitnom postupku za četvrtak 21.02.2013. godine sa početkom u 10°° časova u sali Doma omladine.

Budući da je poziv za sjednicu Skupštine Grada poslat 20.02.2013.godine, a za 21.02.2013.godine, dostavljanje poziva odbornicima Skupštine Grada sa predloženim dnevnim redom se vrši u roku kraćem od pet dana, pa u skladu sa članom 84.stav 3. Poslovnika Skupštine Grada Novog Pazara ( „Službeni list Opštine Novi Pazar broj 14/08, i „Službeni list Grada Novog Pazara br.16/08, 17/08, 2/09, 11/09 ) dostavljam Vam ovo obrazloženje za skraćenje ovog roka.

Naime, I sednica Skupštine Grada Novog Pazara se zakazuje po hitnom postupku na inicijativu Gradonačelnika , a vezano za neodložno i hitno rješavanje problema vezanih za usklađivanje Osnivačkih akata javnih preduzeća za novim Zakonom o javnim preduzećima, usklađivanje Statuta grada sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o javnoj svojini, Odluke o osnivanju škola na teritoriji grada, usvajanje Odluka za imenovanje Školskih odbora osnovnih i srednjih škola Grada Novog Pazara i drugih hitnih odluka. Postupajući u interesu građana Grada Novog Pazara, Gradonačelnik Novog Pazara zakazuje sjednicu u ovako kratkom roku i vrši dostavu poziva i predloženog dnevnog reda u kraćem roku nego što je predviđeno Poslovnikom Skupštine Grada Novog Pazara – ističe portal blizak SDP stranci.

Na pitaje novinara Sandžak TV-a da li su tačni navodi da pokušava da pridobije odbornike, Mahmutović je rekao da su odbornici samostalni predstavnici građana Novog Pazara i da svaki odbornik ima pravo da odlučuje na svoj način.

Pripremio: Sandžak PRESS


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

 1. Jedino u šta sam siguran,BDZ neće odustati od zacrtanih ciljeva.Politički celj je vratiti dostojanstovo Baošnajcima Sandžaka.Boriti se za jedinstvo na svim poljima,srušiti Beogradske vazale koji nas prodaju već 15 godina.

  0

  0
 2. Kako Vas na vlast nije strah od Boga i sramota od ljudi da se medjusobno svadjate radi fotelja dok vecina Bosnjaka u Sandzaku trpi gladna, kojima smo mi iz dijaspore jedini spas i arapska pomoc.
  Zasto svoju energiju ne usmijeriti u otvaranju radnih mjesta u masovnom zaposljavanju u rjesavanju zivotnih problema gradjana Sandzaka. Vi morate sto ste na vlast jednom shvatiti da ste samo SERVIS gradjana Sandzaka. Niste samo vi krivi, krivi su oni koji su glasali za vas za propast Sandzaka. Zar pored toliko intelektualaca u Sandzaku treba da nas predstavlja Suljejman Ugljanin koji ni dvije recenice nije u stanju da sastavi ima vokabal na nivou djeteta od 10 godina.
  Zar katastrofalno stanje u Sandzaku nije dovoljan uslov za promjene na bolje za sklananje nesposobnih, korumpiranih i prodanih politickih predstavnika Bosnjaka sa vlasti.
  Kada ce da se osvijeste moji Bosnjaci u Sandzaku i da odlucno krenu u promjene da na vlast rasporede sposobne i postene formata Muftije Zukorlica!!!
  Bosnjo u Sandzaku probudi se kranje je vrijeme za promjene. Bosnjaci u Sandzaku imaju sanse imaju resurse i kapacitet da zive bolje u buducnosti samo ako dosledno budu slijedili VIZIJU ljudskog fenomena Muftije Zukorlica.

  0

  0
 3. BDZ ce danas pokazati kakva je stranka. Stranka interesa ili principa.
  BDZ je trenutno najjaca politicka partija u Sandzaku. Ako su svjesni toga, onda nece dozvoliti da ih hijene poput sda sdp ucjenjuju. Vec ce oni voditi glavnu rijec.
  Takodjer, ovo je veliki test za vjernost odbornika BDZ. Veliki novac je u igri. Ako BDZ polozi i ovaj test, odgovorno tvrdim da je njihova buducnost zagarantovana, suljo i rasim su proslost.
  BDZ drzimo Vam palceve danas!

  0

  0
 4. Muratoviću, ako ti je jedini uslov IZ,i nakon toga koalicija, sretno bilo i tebi i BDZ-u. Ima Muratoviću mnogo toga što i jedni i drugi treba da poližu. A mnogi i u prdekanu da zaglave. Kratko: Dok u njihovim redovima ne dođe do potpune lustracije i čišćenja korova, savet vam je da o nikakvim koalicijama ni ne razmišljate ni pod kojim uslovima.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.