Luksemburg: Novi uspjeh na polju da’ve džemata ‘Aic Sud’

0
9
Luksemburg: Novi uspjeh na polju da've dzemata AIC SUD (video)
Luksemburg – Minulog vikenda u Luksemburgu je održan tradicionalni, 32. po redu Festival migracija, kulture i građanstva.
 
Podijeljeno 800 prevoda Kur’ana na 7 različitih jezika
Na ovogodišnjem Festivalu, među stotinama drugih našlo se i nekoliko bošnjačkih štandova, a također i luksemburških džemata. Svojom izvanrednom ponudom i organiziranošću i ove godine izdvajao se štand, tj. tačnije 2 štanda džemata AIC SUD iz Eša. Naime, u toku Festivala predani aktivisti džemata AIC SUD mogu se pohvaliti velikim uspjehom. Za samo 2 dana aktivnog trajanja Festivala aktivisti za štandom uspjeli su podijeliti čak 800 prevoda Kur’ana Časnog na nevjerovatnih 7 različitih jezika. Istovremeno, podijeljeno je na stotine letaka, knjižica, audio-predavanja, knjiga, itd. na čak 10 različitih jezika. Uistinu je zanimljivo, kako prenosi jedan od učesnika ove hairli aktivnosti, nivo pokazanog interesovanja od strane posjetioca Festivala za islamsku literaturu, a osobito za prevod Kur’ana.
pokrivanjeHidžab kao izazov nemuslimankama
Ujedno, aktivistkinje džemata AIC SUD za svojim štandom nudile su nemuslimankama mogućnost da isprobaju hidžab s primarnim ciljem unapređenja nivoa njihove empatije u kontekstu fenomena nošenja mahrame.
 
Interkulturalni dijalog
Napomenimo da je pored navedenog, za štandovima džemata AIC SUD, sa mnogobrojnim posjetiocima Festivala na najljepši način vođen interkulturalni dijalog u pravom značenju te riječi. Otklonjene su mnoge nedoumice koje su mnogi gajili po pitanju islama, te se dešavalo da razgovori sa određenim osobama potraju duže od sata.
 
Čokolade zaslađene hadisima
Zanimljivo je bilo i to da su prolaznicima također dijeljene i manje čokolade, a na svakoj pojedinačno bio je prikačen po jedan hadis na njemačkom ili engleskom jeziku.
cera praviŠtand privukao pažnju dr. Cerića ali i premijera Luksemburga Bettela
Aktivisti džemata AIC SUD mogu se također pohvaliti da je njihove štandove posjetio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) dr. Mustafa Cerić, a također i premijer Luksemburga Xavier Bettel.
 
Slijedi kratki video zapis koji na najbolji način prenosi djelić opisane atmosfere. 
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oCfKpq1S-pg

(Inednitet.lu)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.