Lukseburg: Održana tribina “Raduj se osvrtu zore”

0
21
Luksemburg: Održana tribina "Raduj se osvitu zore"Luksemburg – Sinoć, petak, 20.juna 2014.godine u 19.30 h, u velikoj sali na Limpertsbergu u Luksemburgu održana je tribina za žene pod nazivom ,,Raduj se osvitu zore” na kojoj je izlagač bila profesorica Islamske vjeronauke, publicista i umjetnica Mersada Nuruddina Agović. Tribina je inače jedan u nizu projekata u sklopu višednevnog programa druženja Bošnjakinja iz Luksemburga sa profesoricom Agović koja je u tu svrhu pripremila više predavanja i vođenja kreativnih radionica.
,,Radujmo se osvitu zore u ramazanu i nakon njega”-isticala je profesorica Agović – ,,Sve smo bliže dočeku dolazećeg nam najdražeg gosta mjeseca ramazana, mjeseca posta, ibadeta i oprosta! Osvit zore i rađanje novog dana nam donose novu šansu za promjenu, pokajanje, popravljanje i šansu za ljepšu budućnost.” Profesorica Agović je u svome izlaganju pažnju posvetila upotrebi lijepih riječi u izgradnji lijepih međuljudskih odnosa, ostavljanju besmislenog i nekorisnog govora, unapređenju svih međuljudskih odnosa sa posebnim akcentom na lijep odnos među supružnicima. Govorila je o primjerima dobrih i loših supruga, ženi Bošnjakinji, našim majkama, nenama i njihovom doprinosu u očuvanju islama na našim prostorima. Posebno je naglasila ulogu majke u ispravnom odgoju svoje djece.
PUBLIKA
Profesorica Agović govoreći o našoj ljepšoj budućnosti i optimizmu u životu osvrnula se i na nedavne poplave i klizišta u Bosni i regionu, navodeći primjere optimizma i sabura kod naših Bošnjakinja, dova bošnjačke djece, te primjere sreća u nesreći.  ,,Čak je i poslije Nuhovog potopa život morao biti nastavljen. Moralo se ići naprijed!” – zaključila je Agović u ovom dijelu svog izlaganja.
,,Radujte se što ste pripadnice islama”- kazala je – ”Pripadnice islama su slobodne i zaštićene žene, polažu pravo na nasljedstvo, raspolaganje svojim imetkom i sva druga prava. Njen hidžab, nikab, himar i mahrama su njena zaštita, izvršavanje obaveze i iskazivanje stava! Ona nikada neće biti ponižena kao neke pripadnice drugih kultura, pa da bude iskorištena kao obično reklamno sredstvo za reklamiranje i prodaju nekih proizvoda. Ko je onda ovdje slobodan, a ko ponižen?!” – isticala je Agović.
,,Radujte se što ste pripadnice islama koje su poput bisera u školjci, a i poput školjke koja apsorbuje mulj, otpad od raznih korala i algi pretvarajući ga u biser. Pripadnik islama treba da bude kao ova školjka, pa kad se ispred njega nađe loš insan, treba ga nastojati uputiti koliko može i spasiti iz stanja u kojem se nalazi, tako da od tog griješnog i poročnog čovjeka njegovim sebebom postane iskren vjernik i koristan član društvene zajednice” – istakla je profesorica Agović koja je kroz cijelo svoje izlaganje navodila publiku na razmišlanje o pravom smislu života.
lijepa rijec
Tribina je obogaćena recitacijom pjesme koju je za ovu priliku napisala njena autorica i voditeljica programa Amra Selimović, te izvođenjem prigodnih ilahija i kasida u izvođenju solistice Aide Kočan i hora mladih članica džemata AIC SUD iz Eša. Nakon tribine upriličeno je druženje prisutnih uz tradicionalne bošnjačke specijalitete. Višednevni program i druženje sa gošćom Mersadom Nuruddinom Agović nastavlja se planiranjem izleta u parku “Gaalgebierg” u gradu Ešu u nedjelju, 22.juna u 13.00 h.
U nastavku slijedi nekoliko fotografija, uz napomenu da će u danima koji su pred nama, na našem portalu biti objavljen i video zapis sa tribine.
stolice praznePred početak tribine 
obavjestenjeObavještenje za program koji će se odvijati u narednim danima
 
druzenje 1Druženje nakon tribine 
druzenje 3
Muhabet uz kahvu i kolače dawa Da'vetski štand s besplatnom literaturom na 4 jezika
knjige
 Korisna literatura
nurdinina
 
Vrijedne Bošnjakinje
IDENTITET.LU

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.