Loša braća a gore komšije

19
12
Ismet Zukorlić: Draga naša braćo, da li ste zaboravili kada ste bili na ivici pakla i čak možda brisanja sa svih mapa svijeta, mi Bošnjaci smo vam stigli u bratsku pomoć i od 12 000 boraca koji su došli braniti svoju braću 11 000 je položilo svoju šehidsku krv na bedemima današnje Turske, tako ostavivši svoje roditelje, djecu, nejač u nemilost, nezbrinute bez ikakve zaštite.

 Kad čovjeku braća stoje samo na papiru a komšije na jeziku, mora  se zapitati šta je skrivio da se tako odnose prema njemu. Evo sada  se i ja pitam, šta smo to skrivili i jednima i drugima, a sigurno se  pitaju i mnogi Bošnjaci koji vole braću i komšije, i žele sa njima i  bratske i komšijske odnose. Bošnjaci koji vjekovima grade  mostove, dok i braća i komšije podižu zidove. Tako se vjekovima  razočaravaju jer nit’ u bratu brata, nit u komšiji prijatelja. Pa da  nas makar ostave da se sami sa sobom bavimo nego nam kroz  historiju podmeću nogu i posipaju trnje po putu kojim hodimo.  Tako da nam je bolje da su i braća i prijatelji naših neprijatelja, nego što nama i braća i komšije.

Prvo da upitam, braćo Turci, jesmo li mi Bošnjaci krivi što ste nakon 600 godina olahko izgubili carstvo i svoje pozicije na Balkanu i šire? Da li ste vi ostavljali šehidsku krv braneći Bosnu od neprijatelja ili mi Bošnjaci braneći Osmasku imperiju od zapadnih kolonijalista? Je li to način na koji se vi zahvaljujete što su najbolji bošnjački sinovi služili carstvu i pameću i životima?! Draga naša braćo, kada ste došli na Balkan dočekali smo vas kao svoju braću, tako smo vas doživljavali pošto smo iste vjere i sličnih običaja. Nismo vas nikada ničim ometali da vladate tim prostorima već uvjek bili na braniku vašeg carstva zbog kojeg i dan danas plaćamo ceh, a da se nikada niste ni zapitali zašto je to tako i zašto stradamo.

Draga naša braćo, skoro dva stoljeća, tačnije od 1831. pa na ovamo vaš odnos prema nama vašoj braći, kako nam kažete, nije bio bratski već kao loših komšija. Draga braćo, ukidanjem autonomije uzeli ste nam i minimum prava, dok ste istu dali i Srbima i Hrvatima. Nakon balkanskih ratova počinju naše golgote progoni, ubijanja, pljačkanja, pokrštavanja, istrebljenja, genocidi, a vi i slijepi, gluhi i nijemi, posmatrate i odobravate ne čineći ništa da zaštite Bošnjake na balkanskoj vjetrometini. Zar nije dovoljna potvrda da od balkanskih ratova pa do nekih ‘60-tih godina prošloga vijeka oko 7, 000.000 Bošnjaka (i potomaka) koji su svoj spas od genocida pronašli u Turskoj su postali Turci, a da ih niste ni pitali da li je to njihova dobra volja da se odreknu identiteta svojih djedova i očeva. Naša braća Turci su nas „oslobodili“ našeg identiteta navodeći tako bizaran argument da u turskoj abecedi ne postiji slovo “Ć” i nema prezimena sa završetkom “IĆ ” ili “VIĆ”. Pitamo vas mi Bošnjaci, zar vam je bitnije bilo tih par slova na kraju prezimena od sve naše gostoljubivosti, bratske ljubavi i pomoći koju smo vam pružali u svim mogućim prilikama.

Draga naša braćo, da li ste zaboravili kada ste bili na ivici pakla i čak možda brisanja sa svih mapa svijeta, mi Bošnjaci smo vam stigli u bratsku pomoć i od 12 000 boraca koji su došli braniti svoju braću 11 000 je položilo svoju šehidsku krv na bedemima današnje Turske, tako ostavivši svoje roditelje, djecu, nejač u nemilost, nezbrinute bez ikakve zaštite.

Draga naša braćo Turci, i u ovom posljednjem genocidu nad Bošnjacima niste se baš mnogo trudili pomoći nam, al’ hajd bar niste šutjeli.

Draga naša braćo, to je samo par najbitnih činjenica rad napomene, mada je sve bitno. Posljednjih nekoliko sedmica, u medijima pojavljuju se izvjesni zagovarači “naši” dušebrižnici koji bi da Bošnjake pišu u Turke kako bi u Srbiji postali nekakva turska manjina, vi ponovo na sve ovo javno šutite a tajno huškate, parama kupujete “Turke”, pa se sa pravom pitamo da li možda i vi ne stojite iza ovih podmetanja kada se naše komšije svim silama bore ukinuti nam naciju, jezik i kulturu, koje ste i vi našli kad smo vas primili ko svoje i dobar dio ponijeli sa sobom nazad u Tursku. Posljednje što je moglo u nizu da nas iznenadi, ali nas više ništa ne iznenađuje kada ste vi u pitanju je uvoz mesa iz BiH u Tursku, a da je taj procenat uvoza daleko veći iz dijela Bosne koju kontroliše srpska vlast, pa se sa pravom pitamo šta ste vi nama a šta ste njima. Mislite li da je nama Bošnjacima dovoljno da nas potapšete po ramenu i da mi popadamo na tjeme što ste se vi udostojili vašeg pogleda. E da zante da nije! Mi Bošnjaci vidimo, čujemo i razumom smo obdareni i nismo više ničiji vazali da ne smijemo reći ono što nam na duši leži. A na duši nam leži to da ste nam vi više poznanici nego braća, da dok mi izgaramo ljubavlju za vama vi nas uopšte ne doživljavate tako. Kada imamo ovakvu braću nije ni čudo da su nam i drage komšije baš takve kakvi jesu. Nekada smo bili “rosno cvijeće”, aludirajući na NDH koji su se organizovali u samoodbrani od stalnih velikosrpskih tenzija na teritorije Velike Hrvatske vojno poklopivši Bosnu, i formacijama koje su bile organizovane na samoodbrani vatana, to “rosno cvijeće” je trebalo pokositi čim se ukaže prilika, možda baš je taj pokušaj desio ratnih ‘90-tih. Kada nam je bila potrebnija pomoć nego ikada, a vi ste se okrenuli protiv nas. Dok smo mi bili bitku opstanka vi ste u Karađorđevu dijelili Bosni kao da vam je djedovina i smišljali plan kako da nas uništite. Dok smo se mi kupali u krvi i dok su na nas padale hiljade granata u jednom danu vi ste propuštali četničke tenkove kroz gradove koje ste kontrolisali. Rekli bi nekom rat nekom brat. Vama je očito rat bio brat. Baš tada ste nas drage komšije izdali i pokušali pokositi. Drage nam komšije kako bi mogli drugačije objasniti činjenicu rušenja Starog Mosta u Mostaru koji je vijekovima spajao ljude. Kako bi ovo drugačije tumačili kada je i logistika i oružje stizalo iz Hrvatske a ni zvanični Zagreb nije baš previše plakao za ovim činom.

Dragi naši komšije baš smo se obradovali kad ste postali član evropske familije, pomislili smo da ćete vi biti naši glavni ambasadori da se i mi priključimo toj velikoj porodici, kada smo eto stekli neke minimalne uslove za priključivanje počele su neke olakšice na uvoz proizvoda iz BiH u EU, vi ste i pored dozvole EU prekršili taj dogovor da uvozite našu robu i ako mi vašu rado uvozimo i kupujemo.

Drage nam komšije eto ne štima nešto u tim našim komšijskim odnosima, pa vas pitamo da li smo vam nešto dužni ili vam smetamo što smo tu na svom parčetu naše zemlje za koji se stalno otimate. Ma koliko vam bilo teško da priznate Bosna i Hercegovina nije ničiji kusur, a Bošnjaci nisu vaše cvijeće. Bosna i Hercegovina je samostalna država, a Bošnjaci su narod koji odlučuje sam o sebi. Kad sagledamo činjenice bolje je imati otvorenog neprijatelja nego lažnog prijatelja. Jer ono što poznaješ možeš mu se i suprostaviti, ovako u svakom zlu ima i poneko dobro, a dobro je što ste skinuli masku i pokazali pravo lice. Maske su pale a mlijeko iz BiH i dalje se izvozi u EU, svidjelo se to vama ili ne….


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

19 KOMENTARI

 1. Da ne bi srpske ulizne feudalne gospode od marka “kraljevica” do lazarevog stefana I djurdja brankovica ne bi ste se danas zvali bracom. Da je kojim slucajem na juznim granicama bio janos hunjadi danas bi mozda I drzava bosna gradila ogradu poput one orbanove naspram salasa na severu backe. Ehh, i ti vlasi…

  0

  0
  • Ode ti daleko nazad vi nikad niste bili junaci zato ste i nadziveli turke da su vas makar proterali u vlasku niziju da ne izazivate ratove svakih 30-40 godina koje po pravilu uvijek izgubite.

   0

   0
  • @sremac:

   Nikada bosna ograde gradila nije. Vazda je primala one ugnjetavane u svoje narucje, uvijek otvorena bila ka drugome, uvjek tolerantna, uvjek riznica kultura koje su se u njoj mijesale i stvarale taj cuveni bosanski duh.

   OTVORENOST I SUSRET KULTURA JE ZAPRAVO I DEFINICIJA BOSNE! 😀

   0

   0
 2. Solidan text…ipak osjecam potrebu da pojasnim da zvanicna Ankara ima stavove za javnu upotrebu i stavove za internu upotrebu. ” Sandzak” kao i boshnjaci i albanci su narodi koji su od svih Balkanskih naroda najvise doprineli stvaranju Turske kao drzave kao i Otomanske imperije od skoro samog pocetka. Mi sa Turcima jesmo braca i sa tog aspekta svi mi imamo pravo da se istovremeno osjecamo i kao Turci, Boshnjaci ili Albanci ili nesto sasvim trece jer smo svakako integrisani u medjusobni etnos. 1/3dansnje Turske populacije ima svoje korjene na Balkanu i to je opste poznato. Poznato je takodje da je ovaj deo gradjanstva tradicionalno najlojalniji Turskoj drzavi i najbolji kadrovi u Turskoj vojsci i policiji kao i drugim drzavnim sluzbama imaju Balkansko porijeklo. Zvanicne aktivnosti Turske ambasade posmatrajte samo kao deo jednog experimenta za stratesku buducnost Euro-Azijskih integracija. Turci nam duguju jako mnogo toga i krajnje je vrijeme podsijetit ih na obaveze i zahtjevat da nas ukljuce u Budzet drzave kao stavku poreza na zajednicku proslost i buducnost. TURCI JESU NASA BRACA…samo ih moramo malo sentimentalno i energicno prevaspitat.

  0

  0
  • A sta bi ono za hrvate nase cvijece sto je tacno ali ste izostavili nasa “braca” muslimana” od strane srba, sto je i sada dosta u opticaju.
   Zar nemate prilagodniji nacin da promovisete politiku sandzackog naroda osim na PRUZENU ruku koje nema i koja se odnosi na Bosnu posto u sandzaku nije bilo rata tako da smo mi vec u miru sa Srbima.

   0

   0
  • Vezati se za tursku je veoma rizicna rabota koja nas moze skupo kostati.

   Ali je zato povezivanje sa albancima na kulturnom i ekonomskom planu veoma pozeljno. Veoma mi je zao da se vise truda u to ne ulaze jer je sasvim prirodno da se mi bosnjaci i albanci jedni na druge oslanjamo.

   0

   0
 3. Da li ti je bitno koliko razocarenje donosis ljudima Osmnlijama-Bosnjacima iz Sandzaka kojima i ti pretpostavlham pripadas, sa tvojim opisom stvari i dogadjaja.
  Turci nisu, za 500-tina godina vladavine, asimirali grke, bugare, albance, srbe pa ni bosnjake cak ni one u turskoj sto zive vec i 100 godina tamo.

  0

  0
 4. Konacno glas razuma.

  Prosla su vremena kada smo mi bili moneta za potukusurivanja, kada smo bili nesto cim su turci manipulisali i prodavali i preprodavali za neke svoje globalne interese i ciljeve.

  0

  0
  • Mi smo vam sluzili u osmanskom carstvu a vi nama i ic da ozumete jer u recniku nemat slovo c, aj sve nego iz genocidnog entiteta uvozite vise mesa nego iz naseg fildzana xD ha ha ha Obozavam vas 🙂

   0

   0
 5. Em mi je drago em milo sto nisi Bosnjakinja.Prvo sto nemoras umreti od stida,drugo sto ne pripadas priprostim masama koje su sopstvenim izborom(ovo je donekle tacno) doprinele da im se podsmejavaju od k.do p.
  Monogo je bolje pripadati narodu koji
  je optuzen za genocid i tezak zlocin.
  …Slazem se sa autorom
  Turci su licemerni ko lj. Ko uglj.
  Ko rej….

  0

  0
 6. Da sam Muslimanka/Bosnjakinja usmrla bih od stida citajuci ovaj tekst. Gde sam autor o vama pise kao o najprostijoj narodnoj masi kojaje sopstvenim izborima u zivotu doprinela do toga da se svi sprdaju i okoricavaju sa njom – a da ironija bude veca, najvise oni koje smatrate za najvece prijaelje i baracu.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.