Ljudski organizam kao planeta Zemlja

0
131

“sandžak” – Da li ste se ikada zapitali šta smo mi kao individue? Iako na privi pogled djeluje da je svako ljudsko biće (tijelo) kompaktna, jedinstvena cjelina, u stvari ono je sazdano od milijardi sićušnih bića (ćelija) koje čine tu cjelinu. Svaka ćelija, stanovnik individue, nosi potpuno identičnu šifru specifičnu za tu individuu, takozvani genetski materijal (DNK molekul).

Ovaj kod svakom stanovniku bića daje zapravo da izvanredno precizno učestvuje u izgradnji cjelokupnog tijela, dajući mu konačni oblik. Iako sve ćelije individue imaju pottpuno identičan, za tu individuu specifičan kod, one u toku svog razvoja od jedne ćelije do ljudskog bića uzimaju u amanet potpuno različite oblike i funkcije. Tako recimo moždane i kožne ćelije, iako su oblikom i funkcijom potpuno različite, imaju potpuno isti šifrovani zapis komplene individue kojoj pripadaju. U tijelu imamo nevjerovatan broj rođaka-ćelija, rođenih od jedne matične ćelije, koje su se izdiferencirale i specijalizirale za potpuno različite funkcije.

Ako napravimo poređenje ljudskog tijela s planetom Zemljom, uočit ćemo nevjerovatnu sličnost. Prije svega u sastavu i proporciji hemijskih elemenata, onda u odnosu vode i suhe materije (vode i kopna), a zatim u bitisanju i organizaciji živih bića u tijelu i na Zemlji. Kako na našoj planeti postoji mnoštvo različitih naroda, iako pripadaju jednoj te istoj vrsti „ljudskoj“, u nama bitiše mnoštvo različitih organa sa specifičnim ćelijama koje, iako djeluju različito, pripadaju istom kodu individue i dio su jedinstvene cjeline.
U našem tijelu svaki organ i organski sistem sačinjeni su od ćelija posebne namjene i oblika specifičnih za taj organ. Nervni sistem zadužen za upravljanje sačinjen je od nervnih ćelija. Digestivni sistem organizran je od ćelija zaduženih za nabavku i uvoz hranljivih materija, kao i izvoz i odlaganje štetnih produkata. Respiratorni sistem zadužen je za ekologiju, čist vazduh i transport istog za sve stanovnike tijela. Imunološki sistem služi za zaštitu od agresije bilo kog tipa, spolja ili iznutra u smislu različitih oblika odbrane. Krv i sistem krvnih sudova organizirani su za transport  sa svojim magistralnim i perifernim putevima itd. Veoma važna činjenica je da svi ovi ćelijski sistemi besprijekorno i neprekidno komuniciraju i međusobno se prožimaju u istom cilju: opstanak i razvoj individue.

Kada bi ljudi funkcionirali na planeti Zemlji po principima funkcioniranja zdravog tijela imali bismo fantastično blagostanje. Upravo to bi trebala biti naša svrha namjesništva na njoj. Univerzalni princip međusobnog prožimanja različitosti, nesebičnog darivanja individualnosti u cilju unapređenja općosti, poštivanje hijerarhije u djelovanju,ali i poštovanje autonomnosti individua u cilju održavanja zdrave cjeline, bolje reći „timski rad“, upravo se ogleda u organizaciji živog organizma kojeg najčešće nismo svjesni.

Autor: doktor Adnan Čaušević


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.