Ljekari protiv uredbe o plaćanju po učinku

0
5
Sjeverni Sandžak – Ljekarska komora Srbije, sindikati zaposlenih u zdravstvu i stručna udruženja ljekara zatražili su danas ukidanje Uredbe o korektivnom koeficijentu za utvrđivanje visine zarade, čija primena treba da počne 1. jula ili da se bar odloži njena primena.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, Uredbu u postojećem obliku je neophodno ukinuti ili barem odložiti dok se ne steknu uslovi za njenu praktičnu primenu, a do tada izvršiti sadržajne i tehničke korekcije dokumenata i usaglasiti akte koji regulišu zdravstvenu zaštitu.

Za njih je apsolutno neprihvatljivo svako smanjivanje osnovne plate pojedincima ili grupama zdravstvenih profesionalaca koje je predviđeno postojećom Uredbom. Oni su ocjenili da je “finansijski scenario sa ljekarima u ulozi čuvara socijalnog mira, često primenjivan u periodu za nama, totalno neodrživ“.

Takođe su zaključili da Uredba dovodi u pitanje kliničku autonomiju ljekara i stavlja ga u svojevrstan sukob interesa između zdravstvenih potreba pacijenata, neadekvatno definisanog obima i sadržaja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i problema u finansiranju zdravstvene zaštite.

Takva Uredba vodi daljem urušavanju zdravstvenog sistema i povećanju nagomilanog nezadovoljstva kako ljekara tako i svih zaposlenih u zdravstvu Srbije“, poručili su iz LKS, sindikata i stručnih udruženja lekara.

Prema njihovim navodima, posljedice koje mogu nastati njenom primenom su nesagledive, ne samo sa aspekta ljekara, već i pacijenata čija će prava, kako su naveli, u dobroj mjeri biti ugrožena. Uredba, dodaje se u saopštenju, sadrži i elemente direktne diskriminacije kako zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru, tako i diskriminacije pojedinih grupa zdravstvenih profesionalaca u odnosu na ostale kolege.

U tom kontekstu koristićemo zakonom dozvoljene postupke i radnje u cilju zaštite zakonistosti i ustavnosti“, poručili su.
Predstvnici LKS, Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije, Sekcije opšte medicine Srpskog ljekarskog društva, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, ASNS granskog sindikata zdravstva i Udruženja ljekara opšte/porodične medicine Srbije su sastanak održali 13. jula. Zajedničko saopštenje su prosledili Vladi Srbije, Ministarstvu zdravlja, Zdravstevnom savjetu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Izvor: Jedinstvo.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.