Ljajićeve vlasti optužujući druge prikrivaju svoj kriminal

1
24
Piše: dipl. pravnik Ferid Bulić, sekretar GO BDZ Sandžaka Novi Pazar
Piše: dipl. pravnik Ferid Bulić, sekretar GO BDZ Sandžaka Novi Pazar

Takozvani predstavnici Bošnjačkog naroda ili tačnije rečeno predstavnici svojih ličnih interesa u posljednjih 13 godina nisu u Sandžaku napravili nikakav pomak u ekonomskom smislu. Od dugo najavljivanih fabrika koje će uposliti građane, investitora, putne infrastrukture, očigledno, već je svima jasno, nema ništa.. Od obećanja političara koji su formirali skupštinske većine u sandžačkim gradovima i onih koji sjede u ministarskim foteljama dobili smo tešku ekonomsku situaciju, nezaposlenost, odlazak omladine širom Evrope, još goru, ionako već u najgorem stanju, putna infrastruktura, nejasnu politiku, nesiguran grad za život, građanje koji su na rubu životne egzistencije. Vladajuća svita u Novom Pazaru je po svim pokazateljima preusmjerila novac građana na izgradnju svojih privatnih objekata počev od gradonačelnika i njegovih bliskih saradnika.

Želim da iznesem ukratko činjenice koje su bitne za okolnosti koje je izneo član GO SDP-a Rasima Ljajića za Novi Pazar gospodin Hamidović, koji se kao nekadašnji pomoćnik gradonačelnika Meha Mahmutovića pojavio na konferenciji za medije, iznoseći odbranu na račun aktualnog gradonačelnika Mahmutovića. Cilj mi je upoznati javnost da je za izgradnju objekta potrebna građevinska dozvola. Ako je objekt izgrađen bez dozvole, za njega se predaje zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta. Svojstveno takvom stanju gradonačelnik Mahmutović je izgradio objekat bez građevinske dozvole, što predstavlja krivično djelo, za koji je kasnije predao zahtjev za legalizaciju. Drugi Mahmutovićev objekt koji je u izgradnji, za koji se pojavio nekakav dokument u kom piše da je za dogradnju objekta izdata dozvola, također je sporan. Naravno da će se izdati dozvola čovjeku koji ima u podređenom odnosu službenike koji su pod njegovom ingerencijom. Druga vrlo bitna činjenica jeste odakle novac za izgradnju tih objekata i objekata njegovih bliskih saradnika – pitamo se da li je to novac od dodatnog zaduživanja Grada Novog Pazara?

Gradski zvaničnici u cilju prikrivanja svog nerada, teške situacije u javnim preduzećima, u kojima radnici da više mjeseci ne primaju plate (teška je situacija podjednako u vodovodu, čistoći, direkciji, sportskom centru i drugim javnim preduzećima), objavljuju lažne informacije, vrijeđaju dostojanstvo građana u namjeri da se skrene pažnja sa njihovih kriminalnih aktivnosti.

Novi Pazar nikada nije imao goru vlast koja će svojim ponašanjem, milionskim zaduženjima dugoročno ostaviti težak trag na samu gradsku imovinu i sve građane ponaosob. Konstatacije na Regionalnoj televiziji u vjestima izrečene od strane Hamidovića na gore spomenutoj konferenciji o tome da Islamska zajednica gradi objekte širom Novog Pazara i da će oni to zaustaviti je pokušaj prebacivasnja pažnje javnosti sa svojih kriminalnih poslova i nerada. Aktuelna vlast od posljednih izbora ravnih 18 mjeseci realizirala je samo jedan historiski projekt: postavila je rekordnih deset ivičnjaka i napravila kružni tok u centru Grada i zato im smeta muftija Zukorlić koji izgrađuje objekte za opće dobro svog naroda.

Javnost treba da zna da je 2006. godine donijet zakon o povraćaju imovine crkvama i vjerskim zajednicama po kom osnovu je Islamska zajednica u Srbiji u postupku povraćaja te imovine. U članu 36 spomenutog Zakona stoji da od 1. maja 2006. godine nije dozvoljeno bilo kakvo uzurpiranje  imovine koja je po odredbama ovog zakona predmet vraćanja Islamskoj zajednici u Srbiji. Pravni poslovi i pravni akti koji su u suprotnosti sa odredbom stava 1. ovog člana ništavi su. Zabrana iz stava 1. ovog člana prestaje da važi danom donošenja konačnog i izvršnog rješenja Direkcije kojim se odlučuje o zahtjevu za vraćanje imovine. Zabrana u ovom članu se odnosi na republičke i lokalne vlasti, kao i na fizička i pravna lica u cilju zaštite imovine koja je u postupku povraćaja Islamskoj zajednici u Srbiji .

U cilju sticanja novog društvenog ambijenta u Sandžaku, neophodne su korjenite promjene cijelog društva, a posebno političkih struktura vlasti te dolaska novih stručnih kadrova sposobnih da obezbjede primjenu zakona i okolnosti neophodne za uspostavljanje socijalne pravde, zapošljavanja, suzbijanja korupcije i drugih bitnih faktora za formiranje zdravih životnih osnova.

Ova vlast nema pravo da vodi Novi Pazar u propast. Mi ćemo se boriti i izboriti da ova vlast ode u prošlost, a Novi Pazar i građani dobiju šansu za bolju budućnost.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.