Ljajic: ‘Srbi na Kosovu su pitanje svih pitanja’

6
10

Novi Pazar – Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kaže da očekuje da ćeAleksandar Vučić postići dogovor s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

U razgovoru za Kurir Ljajić navodi da je Kosovo sada pitanje svih pitanja, iako je, priznaje, životni standard građana najveći izazov Dačićevog kabineta.

♦ Šta očekujete od Vučićeve posjete Kosova?
– Dogovor nema alternativu. Nemoguće je da četiri predsjednika opštine mogu da opstruiraju sporazum i budu protiv cijele Vlade i vlastite države. I naš je interes da se što prije dođe do dogovora, da uđemo u proces implementacije sporazuma i da kosovski Srbi nastave političku borbu za svoja prava, sigurnost, opstanak na tim prostorima. Mi sad dajemo instrumente koji su međunarodno verifikovani da se za ta prava bore. Potpuno je neprimjereno da oni sad traže pomoć od druge države, Rusije. Mislim da će ljudi pasti sa stolice kada dobiju to pismo.

♦ Da li ste očekivali da će oni otići tako daleko?
– Nismo iznenađeni, ali to je nečuveno. Bolji je bilo kakav dogovor s vlastitom državom nego traženje pomoći od druge države za koju znate da nema ni prostora ni mogućnosti da vam u tom konkretnom slučaju pomogne.

♦ Zašto se pregovara s predsjednicima opština sa sjevera Kosova kad je vjećini istekao mandat?
– Zato što hoćemo da izađemo iz ovoga sa što manje ogrebotina i posledica. Da ne uđemo u raspravu ko je legitiman, a ko nije, nego da poštujemo faktičko stanje koje postoji, računajući da ipak razum može da prevlada i da nađemo rješenje koje je u interesu pre svega njih. Mi ovo radimo za njih. Priča da se borimo za datum je besmislena, važno je da njima stvorimo osnov da ne može niko da ih ugrožava…

♦ Pričalo se o rekonstrukciji Vlade, ali nema epiloga. Da li su se ministri popravili?
– Realno, Kosovo je sad tema svih tema. Mislim da će to doći na dnevni red. Objektivno, pre će doći na dnevni red rekonstrukcija Vlade nego izbori. Rekonstrukcija treba da se uradi brzo, efikasno.

♦ Dakle, isključujete mogućnost novih izbora?
– U Srbiji nikad ne možete reći da su izbori apsolutno nemogući, ali to nije tema o kojoj sad bilo ko razgovara. U Vladi nema trzavica, Kosovo je sada najkrupnije pitanje i tu smo svi jedinstveni. Normalno je da nemamo svi isto mišljenje, ali vjećina je stabilna. Nikad do sada nije bilo preglasavanja u Vladi u vezi sa bilo kojom tačkom dnevnog reda.

♦ Kad ćete poraditi na životnom standardu građana?
– To je ključno, teže od Kosova, Haga i EU zajedno. Velika nezaposlenost, deficit, mali obim izvoza izazov su za svakoga od nas ponaosob. Sad moramo ozbiljno da se uhvatimo ukoštac s tim.

♦ A što niste dosad?
– Ne, ne, radili smo na tome, ali Kosovo je bilo najkrupnije pitanje, ne samo za nas nego za ceo region, za EU. Znamo da životni standard nije nešto čime treba da se hvalimo, ali mi to definišemo kao prioritet i sada treba da vidimo šta su naši resursi, potencijali koje treba da iskoristimo.

Telekom ko da više

♦ Da li je prodaja Telekoma u planu?
– Još nije donijeta odluka, ali nije tajna da bi u slučaju povoljne ponude to bila opcija.

U Katar 19. maja

♦ Vratili ste se iz posjete Saudijskoj Arabiji, da li su zainteresovani da ulažu u Srbiju?
– Oni su za arapske prilike značajni proizvođači hrane, imaju velike kompanije koje se bave proizvodnjom i ulaganjem u proizvodnju u drugim zemljama. Očekujemo posetu tih kompanija da vide šta možemo da ponudimo. Idemo u Katar 19. i 20. maja, moramo da otvaramo nova tržišta i privlačimo nove investicije. U Saudijskoj Arabiji postoji veliki interes za naše lekare i medicinsko osoblje, pravi se mnogo novih bolnica, a i naš kadar je svuda u svijetu poznat po stručnosti. Prvo Ministarstvo zdravlja treba da potpiše memorandum o saradnji s njihovim ministarstvom, a kad se to realizuje i vidimo uslove za naše lekare i medicinsko osoblje, biće raspisan i konkurs.

(Kurir)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. Prvo je izlago svoje,sada opet svoje a sve radi svoje stolice.Kakav dogovor i razgovor ovo je samo zamlaćivanje jednog naroda koji je još 90 godina mislio da je nebeski aono ga nema ni tamo gdje je nekada bio.Eto nemaju Srbi pametnijeg nego demek Rasima. Haško potrčkalo jer ni jedan Srbin to nije prihvatio.Znam samo jedno da je Sandžak uništio zajedno sa njegovim kompanjonom Suljkom..nezaposlenost je najveća u Evropi 55% i on ima obraza da priča murtat jedan.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.