Ljajić: Nećemo odgovarati na zahjev tribunala, to je njihova stvar!

0
0

Bramertz Ljajic Seselj

Srbija – Država Srbija neće reagovati povodom zahtjeva Pretresnog vijeća Haškog tribunala za dostavljanjem zdravstvene dokumentacije Vojislava Šešelja. Od države nisu tražene nikakve garancije kada je pušten, a zahtjev za ljekarske nalaze isključivo spada u odnos između Šešelja i Haga, kaže predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

 

Zahtev glavnog tužioca Serža Bramerca, koji je zatražio od Žalbenog vijeća Tribunala da raspravnom vijeću hitno odredi rok za izvršenje odluke o povratku u pritvor lidera radikala, Ljajić takođe komentariše kao unutrašnje odnose u samom sudu, koji se ne tiču države Srbije.

Bramerc je podsjetio da je Žalbeno veće još 30. marta naložilo pretresnom veću da odmah izda nalog za opozivanje privremenog oslobađanja i da naloži Šešelju da se vrati u pritvor, što ono nije učinilo.

“Nema opravdanja za takvo kašnjenje u sprovođenju nedvosmislene odluke žalbenog veća“, naveo je Bramerc i dodao da je u kontekstu sprovođenja odluke Žalbenog veća Šešeljevo zdravstveno stanje irelevantno, te da ne može sprečiti sprovođenje odluke.

“Njegovo zdravlje ne bi trebalo da trpi nikakvu štetu od njegovog povratka u Hag”, naveo je Bramerc.

Prepiska između tužilaštva i žalbenog, odnosno pretresnog vijeća, pokazuje nejedinstvo u samom Tribunalu povodom slučaja Šešelj. Poznavaoci prilika u Haškom tribunalu smatraju čak da je riječ o ličnom sukobu između glavnog tužioca Serža Bramerca i predsedavajućeg sudije pretresnog vijeća Žan-Klod Antonetija.

Naime, upravo je Antoneti doneo odluku o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja zbog zdravstvenog stanja, čime je Bramerc bio nezadovoljan. Zbog toga, navodno, i traži da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu, ali je predsedavajući sudija donio odluku da lider radikala samo dostavi dokumentaciju sudu, kako bi se procenilo njegovo zdravstveno stanje.

Šef ljekarskog tima Vojislava Šešelja, Milovan Bojić, rekao je da je ono znatno pogoršano nakon što je Šešelj izašao iz Haga, ali lider radikala odbija da preda nalaze Tribunalu. Kao kompromisno rešenje, Bojić je predložio da sam ode u Hag i svjedoči pred sudom o zdravstvenom stanju svog pacijenta.

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić smatra da pretresno vijeće Tribunala nema namjeru da vrati Šešelja u Hag, te da su Bramercove reakcije izraz “isfrustriranosti”.

“Bramercu je ostalo još svega nekoliko predmeta i on se bori za svoj posao. U Tribunalu gotovo da nije ni viđao Šešelja koji se, pak, smučio svima u pritvorskoj jedinici. Jedva su čekali da ga se otarase. Mislite li da će ga sad tražiti nazad, samo zbog Bramercovih insistiranja?“, pita Krasić.

Ljekari Vojislava Šešelja u srijedu će u javnost iznijeti detalje o njegovom zdravstvenom stanju, ali imaju izričitu zabranu da dokumentaciju predaju Tribunalu. Milovan Bojić je rekao da lider radikala ima nove izrasline koje zahtjevaju hitnu hemoterapiju, ali da on ne želi da je primi dok se ne rješi situacija sa Hagom.

(Danas.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.