Ljajić: Na ludost Kosova ludost Srbije nije potrebna

0
3

Beograd ne želi primijeniti nikakve protivmjere jer će šteta i od ovih besmislenih mjera biti ogromna, prije svega za građane Kosova.

Službeni Beograd neće uvoditi protumjere nakon odluke Vlade Kosova o uvođenju carina od 100 posto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da je takva odluka suprotna sporazumu CEFTA, dok su predstavnici Europske komisije naglasili i da se kosi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Europske unije.

Gostujući na Al Jazeeri, ministar trgovine i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kazao je kako “u trgovinskom ratu dve strane samo možete da analizirate koja je šteta učinjena kojoj strani” te potvrdio kako u Beogradu “na svaki način žele da izbegnu uvođenje mera ili kontramera”.

“Na svu ovu ludost naša ludost nije potrebna. Želimo na svaki način, ukoliko zaista ne budemo primorani, da ne primenjujemo nikakve protivmere jer će šteta i od ovih besmislenih mera koje su uvedene iz Prištine biti ogromna, pre svega za građane Kosova. Oni će sada plaćati skuplju robu”, kazao je Ljajić.

Velika šteta za male kompanije

Naveo je kako će “velika šteta biti i za proizvođače [s Kosova] koji su kupovali sirovine u Srbiji, ali i za Srbiju, jer se 440 miliona evra robe prodaje iz centralne Srbije na Kosovo”.

“Više od 2.660 malih i srednjih preduzeća iz centralne Srbije trguje sa privrednicima na Kosovu. Velike kompanije će verovatno izdržati i ovaj udar i tu će štetu moći da nadoknade i nadomeste na drugim tržištima, ali tih je velikih 20–30. Sve ostalo su mala i srednja preduzeća, koja će i trpeti najveću štetu”, upozorio je Ljajić.

Uz uvođenje carina od 100 posto na proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odluka predviđa i zabranu uvoza na tržište Kosova svih proizvoda koji imaju na etiketi ili deklaraciji sadržaj za “Kosovo i Metohiju”, “Kosovo-UNMIK”, “Kosovo 1244”, kao i za “svaku deklaraciju gdje se koriste samo imena gradova bez imena države Kosovo”.

Odluka se ne odnosi na međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji ili Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.