Ljajić: Hag nije osudio Haradinaja, Gotovinu, Markača tako da nije ispunio nijedan cilj Srbije

11
12

Novi Pazar – Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocijenio je danas da nijedan od ciljeva zbog kojih je formiran Haški tribunal za ratne zločine nije ispunjen ni 20 godina kasnije.

„Svi zločini nisu kažnjeni ni procesuirani, a nije mnogo napredovao ni proces pomirenja”, rekao je Ljajić novinarima u Beogradu povodom dvadesete godišnjice formiranja Haškog tribunala.

On je podsjetio da su ciljevi Haškog tribunala da svi koji su počinili krivična djela ratnog zločina odgovaraju i budu kažnjeni, da se zadovolji pravda i žrtve dobiju satisfakciju, kao i da se doprinese procesu pomirenja u regionu.

Prema njegovim riječima, neke presude Haškog tribunala, poput onih hrvatskim generalima Anti Gotovin i Mladenu Markaču, pokazale su da svi zločini nisu kažnjeni ni procesuirani jer je rečeno da su u tim slučajevima zločini počinjeni, ali da oni nisu za njih krivi.

Slično je, kako je dodao, bilo i u slučaju jednog od lidera oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju.

„Proces pomirenja je tamo gde je bio i nakon okončanja rata. Još uvek je velika etnička distanca, još uvijek postoje animoziteti i antagonizmi između država i naroda bivše Jugoslavije”, rekao je Ljajić.

On je podsjetio i da su presude različito tumačene u zavisnosti od toga ko je okrivljen.

(beta)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. Sta to traze srbi na severu Kosova,dali se zalaze za Nezavisnu Srpsku državu na Severu KIM
  preuzeto sa :

  http://www.svedok.rs/index.asp?show=87608

  Popu nebesko, vlastima zemaljsko
  Srbi na severu KiM zameraju prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandra Vučića ponašanje i odnos prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, posebno prema Vladiki Crnogorsko Primorskom Anfilohiju Radoviću, kome je Vućić poručio da ide na izbore, pa ako pobedi neka odlučuje o Kosmetu!
  Njihov je stav, obzirom da SPC po katastru na KIM poseduje (od ukupno 15 odsto teritorije Srbije na KIM) 9 odsto teritorije, SPC morala da bude uključena u pregovarački proces.
  DEKLARACIJA O ODBIJANJU
  BRISELSKOG SPORAZUMA DONETA 22.04.2013. GODINE, NA SABORU SRBA U SEVERNOJ MITROVICI
  1. Sabor odlučno i neopozivo odbija Sporazum od 15 tačaka koji su vlasti Srbije parafirale u Briselu sa predstavnicima albanskih institucija u Pokrajini 19. aprila ove godine (a potvrdile na današnji dan). Imajući u vidu da ovaj Sporazum krši Ustav Republike Srbije i ukida njene institucije na severu Kosova i Metohije, narod Srbije koji živi u ovom delu zemlje neće dopustiti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo.
  2. Pošto se čitav pregovarački proces, zajedno sa parafiranjem i potvrđivanjem Sporazuma odvijao mimo volje srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije na koji se Sporazum odnosi, Sabor ga smatra nelegitimnim i nevažećim. Sabor izražava ogorčenje na činjenicu da su najviši predstavnici vlasti Republike Srbije predali deo Pokrajine pod srpskom upravom onima koji su izvršili nasilni čin otimanja Kosova i Metohije
  3. Činom potpisivanja ovog Sporazuma Srbija se odriče ne samo svojih institucija na severu Kosova i Metohije nego i svog prava, kako domaćeg tako i međunarodnog, na svoju južnu Pokrajinu. Oni koji su to učinili zaslužuju svaku osudu, jer nisu dobili mandat ni od koga da predaju svetu srpsku zemlju i srpski narod, materijalna dobra i duhovne svetinje, a sve zarad svojih uskih političkih interesa.
  4. Zbog svega ovog, srpski narod sa severa Kosova i Metohije neće dopustiti primenu ovog sramnog Sporazuma. Imamo u vidu i svetinju Kosova koju svojim življenjem čuvamo, ali i našu egzistenciju i sudbinu koje se dovode u pitanje ako potpadnemo pod vlast Albanaca na šta nas ovaj Sporazum tera.
  5. Naš neposredan odgovor na štetnost iznuđenog Sporazuma jeste postupanje po Ustavu naše države Republike Srbije koji je potvrđen od naroda na referendumu. Mi građani, kao nosioci suvereniteta prema članu 2. Ustava, poštovaćemo i primenjivaćemo Ustav Republike Srbije.
  6. Polazeći od Ustava Republike Srbije Sabor zaključuje da je došlo vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije. Skupština AP Kosova i Metohije imaće privremeni karakter zbog okolnosti u kojima se osniva. Skupštinu će u početku činiti odbornici – delegati Skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Njoj će moći da pristupe delegati svih skupština srpskih opština u Pokrajini, kao i skupština opština nacionalnih zajednica.
  7. Tokom svog privremenog zasedanja Skupština AP Kosova i Metohije obavljaće nadležnosti iz kruga ustavnih nadležnosti autonomnih pokrajina imajući u vidu vanredne okolnosti njenog osnivanja i delovanja. Sva pitanja u vezi nadležnosti, organizacije, organa i službi, kao i pitanje prvih izbora delegata ove Skupštine, urediće se privremenim Statutom. Ovaj akt, kao i drugi akti neophodni za rad Skupštine AP Kosova i Metohije, biće doneti na osnivačkoj sednici ovog predstavničkog tela srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ovi privremeni akti važiće do donošenja posebnog zakona o suštinskoj autonomiji AP Kosova i Metohije po postupku predviđenom za promenu Ustava.
  8. Sabor je čvrstog uverenja da građani Srbije treba još jednom, kao i kada je bio usvajan važeći Ustav Republike Srbije, da na referendumu potvrde svoju volju da Kosovo i Metohija treba da ostanu u sastavu Srbije. Pre ocene o ustavnosti briselskog Sporazuma i njegovog eventualnog potvrđivanja na referendumu, isti se ne može primenjivati.
  Šta ako Rusija…?
  Treba naglasiti da se nakon sabora Srba sa KIM održanog u Severnoj Mitrovici 22. aprila, gde je najavljeno osnivanje Srpske Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije na KIM, podigla velika prašina, od koje, pored albanskih političkih lidera, imuni nisu ostali ni neki predstavnici međunarodne zajednice, poput predstavnika SAD, Nemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije…
  Mnogi od ovih predstavnika, se, obzirom da su Srbi na referendumu iz 2012 jasno rekli da ne žele da žive u nezavisnoj državi Kosovo, pribojavaju da Srbi sa severa ne proglase Sever KIM nezavisnom državom, što bi dodatno moglo da zakomplikuje stvari.
  Postoji veliki strah: šta ako Rusija obzirom da su joj se Srbi sa severa KIM obraćali za državljanstvo koje nisu dobili – za uzvrat od Rusije dobiju priznanje te državnosti!?
  Ne krije li se iza tačke 6 deklaracije o odbijanju Briselskog sporazuma Nezavisna Srpska država na Severu KIM?

 2. isplacuje se investicija… ulagalo se u njega sve ove godine, treba to opravdat… nije mi jasno samo ko to jos glasa za njega u Sandzak, znam da su poceli srbi iz dezeve da ga glasaju, al mi nije jasno dje je mozak Bosnjacima, pa hajde mozak al dju si him oci???

  • Kada neko smisljeno po razradjenom planu
   SANU-MEMORANDUMA 1-2 radi protiv svog naroda!

   Kada se zna da ti koji rade protiv naroda su lideri stranki koje smo birali!

   Kada se vrse razni vidovi DISKRIMINACIJE i REPRESIJE!

   Kada se blokira Sandzak ekonomski,onda treba da nam je jasno da je to sa vrha,RIBA SMRDI OD GLAVE !

   Sta nama kao gradjanima ostaje, da smo smireni.slozni da se organizujemo i da imamo cvrstu vjeru, da se drzimo IZajednice koju predvodi cenjeni nam muftija Muamer ef Zukorlic i idemo napred koracamo borimo se za nasa prava za nas prosperitet za OPSTANAK !

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.