Lim je granica koja spaja

0
7

Priboj – Uoči svjetskog dana voda, na obali Lima u Priboju, sastali su se učesnici projekta

“Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti” iz Bijelog Polja i Priboja.

,,Ovo je povod da sjednemo i porazgovaramo kako možemo da zaštitimo reku Lim i na koji način bi mogli da organizujemo zajedničke turističke projekte”, rekao je član opštinskog vijeća opštine Priboj Miralem Gogalić. On je dodao da će razmjeniti iskustva sa kolegama iz Bijelog Polja, dogovarati se i izdati proglas kako da plan zaštite sprovedu u delo.

,,Mi prvo hoćemo da pokažemo sliku naše dobre saradnje a potom da pokrenemo projekte između sedam opština i tri države da zajednički učestvujemo u raznim projektima”, rekao je Gogalić.

Predsednik NVO Euromost iz Bijelog Polja Almer Mekić, istakao je značaj međuopštinske i prekogranične saradnje. On je precizirao da je projektom u kome učestvuju opštine Bijelo Polje i Priboj prediđena sanacija po šest deponija na teritoriji obe opštine.

“Na mestima gde su sada deponije vršiće se ozelenjavanje, postavljaće se klupe, rekultivisani prostor biće pokriven video nadzorom a ove dve opštine dobiće i aparate za merenje kvaliteta vode tako da će moći samostalno da obaveštavaju građane o kvalitetu limske vode”, kazao je Mekić.

On je rekao da je putujući iz Bijelog Polja do Priboja prošao pored nesnitarne deponije Stanjevine koja se nalazi na teritoriji opštine Prijepolje koja se nalazi tik uz Lim.

“To je ekološka crna tačka ali nismo zadovoljni učešćem u rešavanju tog problema prijepoljske opštine. Pozivali smo i njih kao predstavnici civilnog sektora da im pomognemo, jer nije naš posao samo da kritikujemo, međutim oni nisu pokazali interesovanje da budu deo nekog ekološkog projekta”, tvrdi predsednik NVO Euromost.

Prema njegovim rečima cilj je pokretanje inicijative da sve opštine u tri države kroz koje protiče Lim potpišu zajedničku deklaraciju o zaštiti reke.

“Evropska komisija je dobro obaveštena o stanju na Limu i verujem da će projketi slični ovome biti prihvaćeni, ali lokalne samouprave moraju da prepoznaju značaj zaštite reke i da apliciraju kod evropskih fondova, naravno da će dobiti podršku i od civilnog sektora,” zaključio je Mekić.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.